Reporter: Domnule Videanu ce v-a determinat sa nu mai candidati la un nou mandat de primar general?

Adriean Videanu: Sunt doua paliere de de problematici care m-au determinat sa iau aceasta decizie. In primul rand o reprezinta cadrul legat, in care se poate desfasura primarul general. Am avut o experienta nefericita de trei ani de zile in care am simtit nevoia de a urgenta lucrarile in Bucuresti si din pacate te vezi lipsit de instrumentele cu care sa rezolvi aceste probleme.

Si v-as da cateva exemple: daca vrei sa reabiliteti un drum care este in competenta ta de adminitrare ai nevoie de avizul primarului de sector, daca vrei sa plantezi un copac, in Bucuresti ai nevoie de aprobarea de la primarul de sector, dacaa vreau sa pun un panou indicator la fel.

Cu alte cuvinte totul depinde de aceasta relatie care din pacate nu a mers asa cum ar trebui sa mearga intr-o unitatea administrativ teritoriala. Cealalta dimensiune este de ordin personal. Cred ca mi-am facut datoria fata de orasul pe care l-am gestionat timp de trei ani de yile, dar la fel de adevarat este ca datorita unei slabe comunicari am avut foarte mult de suferit in plan personal.

Am avut de suferit din cauza informatiilor false, din cauza unor acuze false, atitudini care erau total neconforme cu realitatea. Si acestea, stiti si dumneavoastra cum e, se aduna, se tot aduna si la un moment dat fiecare om isi face un bilant si se intreaba sincer: merita? Si eu cred ca dupa trei ani in care am fost primar general este bine sa imi vad de ale mele.

Reporter: Sa inteleg ca v-ati facut un bilant pentru cei trei ani ca primar general si a iesit „pozitiv”

Adriean Videanu: Categoric. Eu m-am raportat intotdeauna la ceea ce am promis in timpul campaniei electorale si la ceea ce am facut. Am decalogul promisiunilor mele din care, trebuie sa recunosc, doua nu am putut sa le rezolv si unle dintre ele sunt in procesul de indeplinire. Dar pot sa completez decalogul cu altele care nu erau in programul meu si pe care a trebuit sa le fac pentru ca problematica Bucurestiului m-a obligat sa le rezolv in timp util. Vreau sa va spun ca un primar este ca o femeie.

O femeie invata sa devina mama dupa ce naste, un primar cunoaste problemele orasului dupa ce ajunge primar. La un moment dat incercam sa imi explic de ce intotdeauna in capitalele europene orice primar are doua mandate. Electoratul este unul matur care intelege ca proiectele derulete de un primar trebuie duse la indeplinire in timp. Din acest punct de vedere sper sa fiu un bun prieten si un colaborator al lui Vasile Blaga, astfel incat intr-un timp relativ scurt sa-i impartasesc din experienta mea.

Reporter: Deci, potrivit bilantului dumneavoastra nu o sa iesiti pe usa din dos ci pe usa aceea mare din fata de la Primarie?

Adriean Videanu: Ceea ce imi doresc cel mai mult este sa imi fac un bilant pe care sa-l prezint burestenilor si din fericire pentru mine foarte multe din proiecte le voi inaugura acum in luna mai. Raportul am sa-l prezint in jurul datei de 10-15 mai. El va cuprinde ceea ce am promis si ceea ce am facut. Azi cand noi vorbim am implinit trei ani de cand am fost ales primar general.

Reporter: Cum credeti ca isi vor aminti oamenii de Videanu. Ca „primarul bordura”, „primarul plimbaret”.

Adriean Videanu: Ca „primarul bordura”. Cred ca asta va fi. Dupa cum ati vazut nu am vorbit foarte mult despre aceasta problema (n.r. faptul ca bordurile din Bucuresti ar fi apartinut lui Videanu) pentru ca nu as fi fost credibil, dar vestile proaste se raspandesc foarte repede. Chiar si unii colegi din presa, dintre care unii pe care ii apreciez si ii stimez, au cazut in aceasta capcana si au crezut aceasta fabula cu bordura.

Am avut totusi sansa ca raportul Curtii de Conturi sa clarifice acest lucru sunt impacat cu mine insumi, sper ca cei care au gresit sa-si recunoasca greseala, accept din start scuzele tuturor, cu exceptia lui Cozmin Gusa si Marius Marinescu pe care am sa-i chem obligatoriu in fata instantei.

Reporter: Ce va reprosati?

Adriean Videanu: Imi reprosez ca nu am comunicat eficient, imi reprosez ca am fost de multe pri mult prea ingaduitor cu anumite directii neperformante din primarie. Trebuie sa recunosc acest lucru, dar eu am o educatie de management a mea. Pentru mine la inceput toti au premisa unei dorinte de a performa si am disponibilitatea de a investii in resursa umana ceea ce am facut o perioada mare de timp, din pacate lucrurile in anumite zone nu au mers asa cum mi-am dorit eu si performanta a fost un pic mai mica. Nu imi cereti sa le nominalizez pentru ca nu am sa o fac din respect fata de colegii mei, dar este un lucru pe care mi-l reprosez.

Reporter: La noi este o obisnuita de a vorbi de mostenire grea. Cat de grea a fost mostenirea grea in cazul lui Videanu?

Adriean Videanu: Aici as vrea sa clarificam ceva. Foarte multi oameni asteapta un bilant de opt ani de guvernare a Bucurestiului. Ei spun asa: patru ani Basescu, patru ani Videanu, ce ati facut timp de opt ani de zile in Bucuresti? Pentru ca nu avem dreptul sa uitam, as vrea sa reamintesc perioada 2000-2004.

Am avut sase primari de sector si sase consilii de sector PSD, , un prefect PSD, un guvern PSD care timp de patru ani de nimic decat sa-l blocheze pe Traian Basescu in proiectele pe care le incepuse. Practic am gasit in 2004 un oras aflat in moarte clinica. Un primar care avea un primar general care avea o viziune pentru rezolvarea probelemelor dar nu era ajutat de Consiliul general. Asa s-a ajuns sa nu se poata face nimic in ceea ce priveste infrastructura....

Reporter: In cei trei ani de zile nu am avuzit nici un cuvant rau despre primarul Traian Basescu. Totul a fost perfect?

Adriean Videanu: Nu am nici un fel de motiv sa vorbesc nici laudativ, nici mai putin laudativ, dar vreau sa va spun ca a fost un orimar care a acceptat argumetele studiilor pe care le-a avut si a demonstrat ca a avut viziune in rezolvarea problemelor Bucurestiului.

Gandul