„Spiru Haret“: un proces cu o miza de cinci milioane de euro Daca accepta masurile luate de ministrul Educatiei, Universitatea particulara „Spiru Haret” ar trebui sa plateasca zeci de mii de taxe pentru o noua licenta. Intre timp, ministrul Educatiei a anuntat ca deja s-a gandit la o procedura prin care studentii care au absolvit specialitatile neacreditate sa poata obtine o licenta valabila. Ei vor avea la dispozitie cinci ani pentru a promova un examen de validare si unul de licenta, potrivit unei ordonante de guvern ce ar putea fi aprobata saptamana aceasta, a declarat Ecaterina Andronescu. „Cele doua examene vor putea fi date la o institutie de invatamant acreditata, care a primit grad ridicat de incredere la evaluarea periodica. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele incasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenti la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate“, a mai precizat ea. Costurile unei astfel de proceduri, daca luam in calcul 40.000 de diplome ilegale si faptul ca la facultatile acreditate un examen de licenta costa 500 de lei, se ridica la aproape 20 de milioane de lei noi. Cele cinci milioane de euro urmeaza a fi scoase din bugetul Universitatii „Spiru Haret”, unul generos dupa datele Ministerului Finantelor. Astfel, institutia a avut in 2007 venituri de 74 de milioane de euro si un profit de 33 de milioane, scrie Cotidianul.

PSD ii numara zilele lui Catalin Predoiu la minister, PDL e dispus sa-i arunce colacul de salvare. Raportul de tara, care va fi dat publicitatii miercuri, ar putea fi decisiv pentru soarta singurului independent din Guvern. Informatiile scurse in presa din raportul Comisiei Europene pe Justitie, potrivit carora se mentine mecanismul de monitorizare pentru Romania, nu sunt de bun augur pentru ministrul de resort Catalin Predoiu. Daca intelegerea dintre PSD si PDL din iarna trecuta se va respecta, Predoiu ar trebui sa demisioneze dupa raportul de tara. Cum insa ministrul nu da nici un semn in acest sens, social democratii fac presiuni sa-l debarce pe fostul liberal si sa-si revendice portofoliul prin prisma faptului ca au pierdut un minister prin comasarea postului de vicepremier cu cel de sef al Internelor. Cel mai vocal in solicitarea demisiei este strategul PSD, Viorel Hrebenciuc, care declara pe 10 iulie ca Predoiu este vinovat pentru situatia actuala din Justitie si-l acuza totodata ca nu a mai comunicat cu liderii social democrati despre problemele sistemului de peste doua luni, relateaza Cotidianul.

Printr-o hotarare de guvern din iunie, bugetul Ministerului Culturii si Cultelor a fost suplimentat pentru 48 de locasuri de cult din tara. Oltenia conduce in top cu aproape 3,5 milioane de lei acordati pentru o catedrala si doua centre pastorale. Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) cu 7,3 milioane de lei pentru finantarea unor cheltuieli ale unitatilor de cult, in ciuda faptului ca, dupa rectificarea din aprilie, mai multe proiecte culturale au ramas fara banii necesari pentru a putea continua. Suplimentarea s-a facut din fondul de rezerva bugetara al Guvernului, printr-o hotarare publicata in Monitorul Oficial pe 3 iunie, relateaza Cotidianul.

Primarul - peisagist Piedone baga 46 milioane de euro dupa blocuri Primaria sectorului 4 vrea sa investeasca 46 de milioane de euro in amenajarea zonelor verzi dintre blocuri. Potrivit anuntului de licitatie publicat de Primaria sectorului 4, vor fi amenajate si modernizate terenuri si spatii verzi in suprafata de 420.000 de metri patrati. Un calcul simplu arata ca modernizarea unui singur metru patrat de teren din jurul blocurilor va costa 110 euro. Contractul ar urma sa se deruleze pe parcursul a patru ani. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sustine ca pretul este mai mult decat modest. „Pretul real este intre 800 de euro si 1.000 de euro pentru un metru patrat. Atat au cheltuit ceilalti primari din Bucuresti si din tara. Nu voi planta iarba de 110 euro metru patrat. In banii astia vor intra in refacerea aleilor, a terenurilor de sport, a locurilor de joaca si plantarea de copaci si gard viu. Mai mult, fiecare spatiu verde va avea si un sistem de irigatii. Ca sa nu mai platesc la Apa Nova, acesta va fi alimentat din puturi pe care le vom construi tot in acesti bani”, ne-a declarat primarul Piedone, informeaza Gandul.

Radu Berceanu se lauda cu un nou pod peste canal, la Agigea Turistii care se deplaseaza cu masina spre sudul litoralului ar merge mai bine peste doi ani de zile, cand ar trebui sa fie gata un nou pod peste Canalul Dunare – Marea Neagra, la Agigea, promis de Ministerul condus de Radu Berceanu. Podul va fi construit din fonduri europene nerambursabile, suma alocata pentru acest proiect fiind de 132,68 milioane de lei, adica 31,6 milioane de euro, a declarat pentru Gandul secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Constantin Dascalu. Aceasta investitie face parte dintr-un program mai amplu, care va beneficia de fonduri europene si care priveste imbunatatirea capacitatii operationale a Portului Constanta. Intregul program se ridica la valoarea de 606,7 milioane de lei (144,45 milioane de euro), scrie Gandul.

Sotul fostei sefe a Corpului de Control al Electrica a dat un tun de 1 milion de euro companiei Afacerile de familie dintre Electrica si noul director al CEZ Oltenia, Doina Vornicu, au inceput pe vremea cand aceasta conducea Electrica Botosani, iar sotul acesteia, Silviu Vornicu, era patronul firmei de constructii Condrimex SRL Botosani. Tunurile date Companiei Nationale Electrica au inceput prin intermediul firmei ALCOR Botosani, unic producator de izolatori de sticla pentru Electrica. In final, familia Vornicu s-a ales cu un milion de euro in cont, Electrica, cu aceeasi suma gaura in buget si curtea plina de izolatori scosi din uz, iar ALCOR, cu falimentul, sustine Gardianul.

Fostul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, general maior (r) Petre Trandafir, si adjunctul sau, colonel (r) Neculai Coman, au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie. DNA a finalizat ancheta si a intocmit rechizitoriul, cei doi ofiteri fiind cercetati pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, toate in forma continuata. Potrivit anchetatorilor, in cursul lunii august a anului 2007, la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, judetul Constanta, s-a organizat concursul pentru ocuparea unui numar de peste 400 de posturi de subofiter. In zilele premergatoare sustinerii probei scrise (desfasurata la data de 15 august 2007), Petre Trandafir, inspectorul-sef al I.S.U. Dobrogea, impreuna cu subordonatii sai, Neculai Coman (presedintele comisie de examinare), Andrei Gabriel Niculae, Gabriel Alexandrescu si Viorel Costache, au constituit o asociere infractionala care a avut drept scop „sustinerea” unui numar de 205 candidati, ale caror foi de concurs au fost intocmite in fals de catre membrii comisiei de corectare a lucrarilor, activitate infractionala in urma careia 192 candidati au fost declarati admisi in mod ilegal, scrie Gardianul.

Cazul "Spiru" ar putea scoate diplomele romanesti din UE Cele mai mari organizatii studentesti din Romania ameninta insa ca vor instiinta Comisia Europeana despre neregulile de la "Spiru Haret", fiindca "lejeritatea cu care se promoveaza examenele" pune in pericol diplomele facultatilor serioase, care "risca sa nu mai fie recunoscute in strainatate". Din pacate, acest scandal a inceput sa se internationalizeze. European University Association (EUA), o asociatie care are un rol esential in promovarea politicilor educationale in sistemul universitar la nivelul Uniunii Europene, a inceput sa se intereseze despre aceasta situatie. Fara intrarea in legalitate a acelei universitati, riscam ca toate diplomele din Romania sa fie privite ca fiind neserioase. Intr-un scenariu pe care nici nu vreau sa il gandesc, da, Romania risca chiar sa nu ii mai fie recunoscute diplomele universitare. Este o procedura de mai lunga durata, dar nu imposibila. Intrarea in legalitate este absolut cruciala", ne-a declarat prof. univ. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, presedintele Comisiei de Invatamant de la Presedintia Romaniei, scrie Romania Libera.

Reprezentantii companiei Sterling au comunicat autoritatilor statului - presedintiei, premierului Boc si Robertei Anastase - ca resping raportul comisiei de ancheta, punct de vedere comunicat si liderilor partidelor parlamentare. Sterling pretinde ca „special creata Comisie de Ancheta nu si-a indeplinit mandatul pe care l-a avut. Adica nu a desfasurat o investigatie amanuntita si echitabila, cu audieri care sa includa persoanele-cheie, direct implicate in evolutia acestui acord, inca din 1992, cand acesta a fost incheiat. Suntem foarte ingrijorati ca recomandarile din Raport se bazeaza pe o serie de concluzii false si incorecte“, se arata intr-un comunicat al companiei. Cu alte cuvinte, autoritatile romane habar n-au despre ce este vorba, iar Sterling detine adevarul absolut, scrie Curentul.

Angajatii Dalli ameninta cu proteste Peste 160 de angajati ai firmei Dalli vor picheta, zilnic, intre orele 9.00 si 13.00, Primaria Capitalei, dupa ce au fost instiintati de oficialii societatii ca le-au incetat contractele de munca. Taxatorii Dalli sunt, de fapt, fosti angajati ai municipalitatii si au fost preluati, in 1995, de societatea bucuresteana, prin contractul privind administrarea locurilor de parcare din Capitala. Edilul-sef al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca, saptamana aceasta, va analiza daca primaria va putea sa le ofere locuri de munca „unora dintre angajatii Dalli”, relateaza EvZ.