Dosarul in care este implicata fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) se va judeca miercuri, pe 8 septembrie, la Curtea de Apel Oradea, dupa ce procesul a fost stramutat in martie de la Bucuresti. Revista Kamikaze atrage atentia insa ca instanta bihoreana care instrumenteaza cazul ar putea fi influentata de procesul pe care CNSAS l-a initiat impotriva avocatului Ioan Cigan, sotul vicepresedintei Curtii de Apel Oradea, Dana Cigan.

Rodica StanoiuFoto: Rompres

In luna martie, Rodica Stanoiu solicita stramutarea dosarului sau cu CNSAS de la Curtea de Apel Bucuresti la alta instanta cu acelasi grad din tara si a cerut ca toate actele executate la instanta din Capitala sa fie anulate. Fostul ministru al Justitiei isi justifica cererea prin "presiunea mediatica la care a fost supus acest caz" si care ar fi putut afecta derularea procesului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa stramute cauza de la Curtea de Apel Bucuresti la cea din Oradea, dar nu a anulat toate actele efectuate de la Curtea de Apel Bucuresti incepand cu termenul din 27 octombrie 2009. Atunci, instanta din Capitala a admis o solicitare a CNSAS de intocmire a unei noi expertize grafoscopice, documentele folosite pentru comparatie fiind un set de chestionare completate de Stanoiu la Directia de Pasapoarte, intre anii '70 - '80.

CNSAS sustinea pe atunci ca documentele sunt cele mai potrivite pentru a fi comparate cu notele informative pe care Rodica Stanoiu le-ar fi dat la Securitate, pentru ca au fost redactate in aceeasi perioada in care Stanoiu ar fi fost colaboratoare.

"Experienta Learciu ne-a invatat sa 'citim' instantele si din perspectiva relatiei actualilor judecatori cu fosta Securitate. La o prima examinare, instanta bihoreana nu prezenta pete pe dosare. La a doua citire, am retinut ochii albastri ai domnului avocat Ioan Cigan. Despre domnia sa, acelasi ticalos CNSAS a constatat ca ar fi fost ofiter de Securitate si ca monta microfoane in birourile judecatorilor bihoreni. Anul 1989 l-a gasit cu grad de locotenent major in Securitate.

Bun, daca pentru oradeni nu mai e o surpriza, pentru noi a fost una neplacuta sa descoperim ca Ioan se casatorise cu fiica unui director de mare intreprindere locala (fabrica de mase plastice Viitorul), actuala doamna Dana Cigan, vicepresedinta Curtii de Apel din Oradea. Sigur, procesul de miercuri, 8 septembrie, dintre Rodica Stanoiu si CNSAS nu e judecat de Dana Cigan, deci nu putem decat sa speram in independenta judecatorilor oradeni fata de actualii lor superiori amorezati de fostii lor securisti", scrie Mircea Toma intr-un articol din Kamikaze.

La primul termen al procesului, pe 16 iunie, Rodica Stanoiu nu s-a prezentat in fata completului de judecata si a solicitatat amanarea judecarii cauzei, pe motiv ca inca nu si-a angajat un aparator si este plecata in strainatate. Reprezentatntii CNSAS, prezenti la proces, au afirmat ca Stanoiu ar incerca, prin diferite tertipuri, sa amane expertiza grafoscopica solicitata de CNSAS si aprobata de Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste materialul integral pe Kamikazeonline.ro