Alimentul de post care elimină grăsimea din sânge și scade nivelul glicemiei. Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitamine B6 și B9, vitamina A, acid folic, mangan, proteine și minerale precum: fier, fosfor, potasiu, clor, sodiu, siliciu, calciu, magneziu, cupru și zinc. Planta mai conține proteine (24%), lipide, glucide, substanțe azotate, amidon. Cu o textură crocantă și un gust asemănător nucilor, năutul se utilizează în gastronomie pentru prepararea diverselor rețete culinare. Se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate în supe sau mâncăruri, cât și boabele, care se pot consuma, prăjite și măcinate, chiar ca înlocuitor de cafea, conform Doctorul Zilei.

UtileFoto: Colaj foto

Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurg: ”Hernia de disc poate apărea şi la oameni tineri”. Aproape 90% din populaţie se confruntă, măcar o dată în viaţă, cu o durere de spate. De cele mai multe ori, această durere este una benignă şi trece dacă înţelegem să ne schimbăm stilul de viaţă preponderent sedentar, să facem puţină mişcare şi să ne menţinem greutatea normală. Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurg, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Sanador, explică de ce apare hernia de disc lombară şi ce trebuie să facem ca să nu ajungem „la cuţit“. Cu toţii ştim ce înseamnă durerea de spate. Nu doar cei supraponderali fac cunoştinţă cu ea, după nenumăratele ore petrecute la birou, cu aceeaşi postură în scaun. În timp, coloana vertebrală are de suferit şi apare hernia de disc, o afecţiune care e mai frecventă în regiunea lombară, scrie Click.ro.

Un nou antibiotic, descoperit cu ajutorul unui soft informatic. Cum a fost „botezată“ molecula. Oameni de ştiinţă de la MIT - Massachusetts Institute of Technology - şi de la Universitatea Harvard din SUA au descoperit cu ajutorul unui algoritm de inteligenţă artificială o nouă moleculă care este capabilă să ucidă bacteriile rezistente la antibioticele tradiţionale. Descoperirea este una majoră şi era aşteptată de mult timp, mai ales că de ceva vreme n-au mai apărut antibitoce noi. Unul dintre motive este faptul că procesul este unul costisitor şi foarte lent. Cu ajutorul unui soft informatic s-a reuşit ca, prin modelarea computerizată să se analizeze felul în care anumite molecule ale unor compuşi chimici pot ataca anumite bacterii, arată Adevărul.ro.

Consumul de canabis, legat de formarea amintirilor false. Un studiu recent a ajuns la concluzia că persoanele care consumă în mod constant canabis sunt vulnerabile în faţa formării amintirilor false. Un studiu recent, condus de către cercetători din Olanda, Belgia, Australia, Germania şi Statele Unite ale Americii, a ajuns la concluzia că persoanele care fumează sau consumă în alte modalităţi canabis au un risc crescut de a avea probleme cu memoria, mai exact creierul lor este mai susceptibil să formeze amintiri false. Oamenii de ştiinţă care au colaborat în cadrul acestei cercetări explică faptul că rezultatele lor au fost obţinute prin folosirea unei metodologii experimentale care a inclus studii dublu-orb, randomizate, controlate cu placebo pentru a identifica efectele canabisului, notează Descoperă.ro.

Terapeuții susțin că uleiul de nard are proprietăți miraculoase. Nardul este o plantă cu puteri unice, miraculoase, care crește la altitudine mare, în Munții Himalaia. Dar planta s-a răspândit în toate colțurile lumii. Chiar din perioada antică, planta de nard era recunoscută în toată lumea ca fiind o plantă de leac care tratează numeroase boli trupești. Terapeuţii şi vizionarii susțin că nardul este o plantă cu puteri unice, miraculoase. Datorită aromei deosebite pe care o răspândeşte, floarea de nard, apreciată din cele mai vechi timpuri de japonezi, chinezi, indieni şi de egipteni, ca remediu pentru zeci de boli trupeşti, este folosită la prepararea multor sortimente de parfum şi de esenţe naturale. Rădăcina de nard este folosită în prezent la fabricarea uleiului de nard, una dintre cele mai valoroase substanțe folosite în medicina homeopată, în cosmetică și aromoterapie, potrivit Click.ro.