Cafeaua este cea mai populară băutură de pe planetă și cu atât mai mult o mare afacere: statisticile arată că în 2020/2021 s-au consumat 166,3 milioane de saci cu cafea de 60 de kilograme (față de 160 de milioane cu un an înainte), adică aproape 10 milioane de tone! Și, ca în toate marile afaceri, sunt unele lucruri pe care companiile nu ar vrea să le afle și clienții.

HotNews.roFoto: Hotnews

Producători de cafea care utilizează practici incorecte de muncă

Organizații non-profit trag tot timpul semnale de alarmă cu privire la condițiile grele de muncă de care au parte cei care plantează, îngrijesc și recoltează cafeaua. De exemplu, în Brazilia, cea mai mare exportatoare de cafea, agricultorilor le revin doar 2% din încasările finale pentru cafeaua pe care o produc. Iar exploatarea copiilor este cu 37% mai prezentă în regiunile din Brazilia unde se produce cafea, ca de altfel și în alte țări producătore din lume.

Lanțurile de restaurante preferă cafeaua bine prăjită, pentru că e cea mai ieftină

În special în marile rețele de fast-food, ca McDonaldʼs sau Starbucks, care vând cantități mari de cafea, aceasta se face din boabe bine prăjite, pentru că sunt mai ieftine. Cu cât sunt mai închise la culoare, boabele ascund imperfecțiunile și au aromă și gust mai uniforme. Desigur, și mai amar.

Profiturile din cafea sunt uriașe

Restaurantele își recuperează de multe ori costurile când vând ceva din meniu. Chiar dacă este corect să facă profit, altfel s-ar închide, nivelul acestuia poate fi surprinzător. Presa americană a informat că o ceașcă cu cafea îl costă 30 de cenți pe cel care o face într-un local de fast-food, dar de obicei o vinde cu cel puțin doi dolari. Adică își scoate banii de 6,6 ori. În restaurante poate fi mult mai scumpă.

Cafeaua decofeinizată conține de obicei chimicale

Cafeaua fără cofeină nu este chiar atât de inofensivă precum credeți. Cofeina este o componentă naturală a boabelor de cafea, așa că e nevoie de un proces nenatural ca să fie eliminată. Adică cu chimicale. Chiar dacă acestea sunt aprobate de autoritățile de securitate alimentară, urmele pe care le lasă pot avea efecte secundare – încetinire temporară a sistemului nervos central sau artrită reumatoidă.

Cafeaua filtrată conține mai multă cofeină decât un espresso

Luat picătură cu picătură lentă, un espresso este mai tare în conținut de cofeină decât o cafea filtrată. Dar o ceașcă standard de cafea filtrată, adică în jur de 200 ml, are mai multă cofeină decât un espresso standard, care are doar 30 ml. Adică 100 mg de cofeină în cană, față de 65 mg în espresso.

Dependența de cafea este reală

De fapt este dependență de cofeină. De aceea este considerat cel mai utilizat drog de pe planetă. Sunt cunoscute beneficiile ca înviorarea și creșterea concentrării, dar consumul de cafea în cantități prea mari poate schimba procese chimice din creier.

O supradoză de cofeină nu este imposibilă

Nu e ușor să bei atâta cafea încât să devii o urgență medicală, dar nici imposibil. Dacă un adult de talie medie consumă 1.200 mg de cofeină într-o perioadă scurtă (de peste trei ori doza maximă zilnică recomandată), pot apărea puls mare, dureri de cap, chiar halucinații și convulsii.

Surse:Statista, Medium.com, EatThisNotThat, US Food and Drug Administration,Mayo Clinic