Off-shore-ul Cartha Limited - controlat de ginerele sefului ANAF, Gelu Diaconu, si asociat cu sotia acestuia in firma Comity Prod Exim SRL pe care demnitarul a uitat s-o treaca in declaratia de avere - are legaturi cu miliardarul ucrainean Dmitry Firtash, un controversat om de afaceri creditat cu o avere de aproape 4 miliarde de dolari, scrie site-ul specializat Centrul de Investigatii Media.

Gelu Stefan DiaconuFoto: Agerpres

Numele lui Dmitry Firtash, fost asociat cu Gazprom intr-o companie ce intermedia comertul de gaze dintre Rusia si Ucraina, apare in telegramele wikileaks referitoare la Ucraina. Citand presa ucraineana, diplomatii americani de la Kiev transmiteau, la Washington, ca Firtash a fost partener de afaceri cu un boss al Mafiei ruse, Semyon Mogilevich, aflat si astazi in top 10 urmariti general de FBI.

In 2009, un agent special al FBi declara despre Semyon Mogilevich ca este mai puternic decat celebrul mafiot John Gotti: "Cred ca este mai puternic decat ar fi putut fi John Gotti vreodata, deoarece are puterea de a influenta natiuni. Gotti nu a atins niciodata acest statut".

Firtash face afaceri cu energie si in Romania, prin intermediul Emfesz Romania, un trader de energie care activeaza in piata romaneasca din 2007.

Conform datelor disponibile la Registrul Comertului din Romania, off-shore-ul Cartha Limited din Cipru este detinut de alte doua companii off-shore cipriote, Suzel Enterprises Ltd. si Heico Ventures Ltd.

La o simpla cautare pe Google, se poate constata ca cele doua firme sunt cunoscute presei ucraineane si ruse.

In decembrie 2012, editia ucraineana a revistei Forbes dezvaluia detaliile unei tranzactii suspecte cu gaz in valoare de aproape 300 de milioane de dolari. O subsidiara a Naftogaz (compania nationala de gaz a Ucrainei) - pe nume Uktransgaz - a cumparat 570 de milioane de metri cubi de gaz de la un furnizor obscur pe nume Lidergaz. Misterioasa companie nu avea un track record in comertul cu gaz, iar jurnalistii ucraineni de la Forbes nu au reusit sa afle de unde a gasit aceasta mica firma o cantitate de gaz atat de mare pe care sa o vanda companiei de stat.

Achizitia s-a facut direct, fara licitatie, motivul invocat fiind nevoia imediata a respectivului volum de gaz pentru buna functionare a sistemului de tranzit al gazului dinspre Gazprom catre Ucraina si apoi catre Europa de Vest.

Jurnalistii au cautat sa afle cine detine firma Lidergaz si au dat de un off-shore cipriot numit Menga Establishment Limited. Acesta, la randul sau, este detinut de Suzel Enterprises si Heico Ventures, aceleasi doua off-shore-uri care au infiintat societatea cipriota Cartha Limited, care apare in firma din Romania a familiei Diaconu.

Restul anchetei, pe Centrul de Investigatii Media

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca nu are cunostinta despre vrei "problema din declaratia de avere (n.a. a sefului Fiscului) sesizata de vreo institutie publica".

"Imediat ce am o sesizare a unei institutii publice o sa va raspund", a declarat vinerea trecuta Victor Ponta, intrebat daca intentioneaza sa-l demita pe seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu.

Citeste si: