As fi ras privind imaginea celor patru cavaleri ai Veselei Figuri cu mainile pe sus, daca nu m-as fi cutremurat usor – voi trai din nou incepand cu 2008 intr-o tara cu un partid prezidential la putere si dictatura personala. Traian Basescu si PD-L pot fi linistiti – PSD-ul pe care l-am vazut aseara nu poate aduce voturi mai multe decat are acum si nici nu se gandeste sa castige alegerile.

Dl. Mircea Geoana se agata cu disperare de pozitia de presedinte al Partidului, oricat de goala de miez ar deveni aceasta functie umpluta fiind cu persoana d-sale si oricat de jos ar ajunge PSD in sondaje.

Dl. Ion Iliescu traieste acum metafizica pura a puterii: un PSD aflat in opozitie, cu grupari Geoana, Nastase si altele batandu-se intre ele, ii convine de minune ca sa se aseze in rolul Tovarasului intelept vorbind de la prezidiu, rol care ii imbunatateste ritmul cardiac, ii fluidizeaza tranzitul intestinal, ii creste tonusul general.

Bancul serii a fost nu porcografia penibila a lui Geoana, ci zicerea lui Adrian Nastase: „N-am venit sa ma razbun”... dublata de privirea plina de o bunatate crestina datatoare de fiori. Nu cred ca dl. Nastase se gandeste atat cum sa-l bata pe Basescu, cea mai violenta exprimare antiBasescu avand un caracter fructifer – sa taiem pepenele de la vrej! –, cat cum sa le stranga mainile cu usa colegilor care l-au ras in Noaptea cutitelor lungi de la Hotel Confort.

Daca ar accepta o pozitie de plan doi, de „creier”, de eminenta roz, dl. Nastase, politician versat, ar putea fi de folos PSD – dar caracterul nu-i va permite asta niciodata. Cat despre Dan Mircea Popescu... Cel mai semnificativ fenomen politico-mediatic din ultima vreme a fost victoria la audienta TV a d-lui Valentin Stan vorbind, sau mai exact zbierand, despre Traian Basescu, asupra lui Traian Basescu insusi.

Publicul a ales convulsiile la limita epilepsiei, insultele, ranjetele sardonice, melodiile izvorand din laptop cu care isi garniseste diatribele logice sau aberante dl. Stan, fiind mai putin curios sa auda totusi ce zice si injuratul Basescu, presedinte. Asa cum merge astazi politicosoul romanesc, pana sa se bata cu Basescu, Adrian Nastase ar avea mari probleme in fata unor Vanghelie sau Prigoana, ca sa nu mai vorbim de dl.

Valentin Stan. Optiunea din spatele victoriei de sedinta a PSD de aseara a fost in planul combinagelii care sa le asigure o bucata de putere dupa ce vor iesi pe un pretios loc doi: cu PNL si UDMR sau cu PD-L si UDMR. Deocamdata a castigat varianta cu liberalii.