Clanul de stat romanesc e, in sfirsit, gata sa faca daruri. Europei: bresa spre infern. Propriului popor: autostrada lin asfaltata spre pierzanie. Pare excesiv de satanic, dar n-are rost sa ne amagim.

Raul nu mai obisnuieste sa se infatiseze nicaieri insotit de perechea de coarne originare, iar clanul a invatat lectia. Legea poate face mai mult rau decit nelegiuirea si violenta la un loc. Primul nostru an de simulacru european deplin a fost incoronat de o decizie a Curtii Constitutionale, egala in ferocitate cu o rascoala a detinutilor, declasatilor si barbarilor reuniti. Revolta fondului nostru oriental, rural si antisocial a reusit, luind forma diafana a unui fulger constitutional. Prin inalta decizie a Curtii, stapinirea, micul nostru cerc feudal vopsit in culorile Occidentului, a fost ridicata deasupra legii, iar legea, asternuta sub sezuturi de smecheri. De acum inainte, Parlamentul, cu ale lui majoritati suburbane, va decide daca si cind se aplica legea asupra membrilor si protejatilor sai.

Cu acest pas, statul roman a trecut pragul nihilismului legal. Deposedati de egalitatea juridica, romanii isi pierd ultimele iluzii cetatenesti si cad sub impartirea de casta a unei societati complet straine de lumea europeana. Aici apare, sumbru si revelator, adevarul istoric din spatele pretentiilor democratice ale ultimilor 20 de ani. Automutilarea legala a Romaniei are corespondent intr-un singur loc: Rusia. Numai acolo si in Romania s-a incheiat tranzitia cu edificarea unui sistem penal protejat de lege. In cele din urma, spatiul rasaritean a reeditat, si sub protectie UE, polarizarea est-vest. Intre Varsovia si Budapesta un spatiu imperfect, dar, in esenta, occidental. De la Bucuresti incolo, o stepa legala, cind mai vorbareata, cind mai muta, dar peste tot hranita de arbitrar si viclenie. Romania, singurul stat membru UE in care furtul devine principiu de stat, e un spatiu de continuitate rusa, nu occidentala. Europa a admis, cu alte cuvinte, o bresa si un cap de pod, nu urmatorul ei segment de extindere civilizatoare spre est. E o eroare necugetata pentru care birocratiile euro-senine de la Bruxelles, vinovate de inertie si slaba presiune, vor plati, mai devreme sau mai tirziu. In ce ne priveste insa, degenerarea extrema a sistemului legal e o drama cu consecinte imediate.

In adincime, acolo unde se decide cursul viitor al natiunii, spectacolul continuitatii ruse spune ceva aproape ireparabil. Caci aceasta simpatie legala care leaga, peste Prut si Nistru, doua sisteme afine nu vine din inrudirea de singe. Ea e semnul identitatii de cultura orientala, al inaptitudinii acestor state pentru constructia occidentala. Atit despre faimoasa noastra vocatie occidentala, cit si despre latinismul decorativ din discursuri si turco-rusismul din motoarele statului.

In plan imediat, acest gen de subcultura se pregateste de asaltul final. Despre asta a fost conclavul Tariceanu-Iliescu-Nastase, de la care a lipsit, pe nedrept, prapurul anticomunist al lui Marius Oprea. Dupa lovitura anticonstitutionala a Curtii Constitutionale, un triumf electoral al aliantei PSD-PNL ar pune capacul etans pe Romania. Campania a inceput deja cu o salva demna de marile partide de vinatoare mediatica ale lui Nastase, editia 2000-2004. Evenimentul Zilei a fost avariat preventiv. Viitoarele alegeri au o menire istorica. Ne putem salva respingindu-i sau ne pot inghiti cu tot cu sistem electoral. Asadar: sa-i batem pina le suna apa in cap si banii in conturi! Mai bine sa asurzeasca bancherii elvetieni decit sa ne pomenim slugi turco-latine.

Integral in Cotidianul.