Sorin Oprescu este batul lui Ion Iliescu pe spinarea PSD. Chibitata din spatele scenei de fostul presedinte si de Adrian Nastase, si finantata de oameni de afaceri cu reputatie dubioasa precum Costel Bobic, candidatura lui ca independent la Primaria Capitalei are o singura miza: reducerea sanselor nominalizatului PSD, intamplator Cristian Diaconescu, de a intra in turul al doilea. Fostul director al Spitalului Municipal este instrumentul, poate inocent, al acestui grup care-l vrea pe Mircea Geoana alungat din functia de presedinte, chiar cu pretul esecului partidului. Inainte de a-l executa in Congres, il compromit public consolidandu- i, in ochii activistilor PSD, al partenerilor politici si al propriului electorat, imaginea de lider slab, incapabil sa-si controleze partidul. Chiar daca planul va esua, raul impotriva PSD va fi deja facut.

Electoratul este atras prin candidatura lui Sorin Oprescu in jocul de putere din PSD, dintre tandemul Iliescu-Nastase si treimea Geoana-Hrebenciuc-Mitrea. Si nu numai cel al PSD, probabil derutat si in curand dezamagit de modul in care liderii partidului ii ignora interesele. Oprescu, perceput ca apolitic si competent, are si el, ca si Cristian Diaconescu, capacitatea de a atrage voturile simpatizantilor altor partide si ale indecisilor. Multi alegatori onesti pot cadea in capcana intinsa de Ion Iliescu si Adrian Nastase lui Mircea Geoana, sedusi de statutul de independent si de smecheria agreabila si familiara a doctorului de la Municipal, ajuns profesor universitar in cel mai pur stil romanesc. Ziarul „Cotidianul“ a dezvaluit cum multe dintre lucrarile stiintifice invocate in dosarul de concurs nu figurau in revista „Chirurgia“, comisia de etica a UMF „Carol Davila“ constatand, in urma unei anchete, ca Sorin Oprescu a dovedit doar „o oarecare superficialitate in realizarea dosarului“.

Dupa doua esecuri in competitia pentru Primaria Capitalei, in fata lui Viorel Lis si Traian Basescu, Sorin Oprescu a fost pesemne imbatat de garantiile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase ca, de data aceasta, are o sansa. Nu are. Nu-l va impiedica pe Cristian Diaconescu sa intre in turul al doilea. In schimb, ii va fura din voturile simpatizantilor PSD si il va obliga sa se infatiseze impreuna cu partidul, fapt care-i va diminua sansele in fata alegatorilor de dreapta sau a nehotaratilor. Autolansarea doctorului „independent“ face doar mai usoare campania PDL si drumul lui Vasile Blaga spre fotoliul inaintasilor Basescu si Videanu.

Prin candidatura lui Oprescu, Ion Iliescu si Adrian Nastase ii fac un serviciu lui Traian Basescu, comparabil doar cu tentativa de anul trecut de a-l suspenda din functie. De fapt, aproape intreg partidul pune umarul la propria sa cadere. Geoana se aliaza cu Antenele lui Voiculescu, care lucreaza impotriva lui si pentru inamicii din interior. Iar Iliescu si Nastase sunt dispusi sa impinga PSD in groapa, doar pentru a arata ca au avut dreptate. „O sansa pentru schimbare“ este mesajul PSD pentru alegerile ce vin, inspirat din Barack Obama. Suna mai de graba a descantec pentru social-democrati.

Integral in EvZ.