Anii ’90, cand taranistii si liberalii erau acuzati ca n-au mancat salam cu soia, ca vor sa vanda tara, iar Ion Ratiu era alungat din Buzau cu caramizi pentru ca umbla „cu fluturele la gat“, par o gluma. Actualul peisaj este sinistru, o combinatie de grotesc si primitivism. Circ total: candidatul liberal, Victor Manea, a adus un elefant de la Praga, pe care l-a plimbat prin Constanta. In localitatea gorjeana Novaci, candidatii au scris pe doi magari, transformati in panouri electorale, mesajele: „Votati PDL“ si „Votati PNG“.Altii si-au pus numele pe oua...

Primarul PDL din Navodari, Tudorel Calapod, a intrat in cursa electorala cu un Ferrari de Formula 1, iar candidatul PRM la presedintia Consiliului Judetean Bacau, Codruta Arvinte, are un slogan magnific: „Incearca si cu o femeie!“. Pentru a nu exista loc de interpretari, politiciana afirma ca „imi place lupta politica, nu trosneala“. O candidata din Pitesti, Anca Barbu, sub sloganul „PrimaR Doamna de fier“, si-a facut afise electorale cu o bata de baseball in mana, iar sloganul ei este „Coruptia se starpeste cu bata!“.

Fina doamna e liberala, adica face parte din grupul acela de baieti europeni cu papion! Tara intreaga e zguduita de cele mai cretine si mai penibile mesaje electorale. Candidatii par niste circari obositi, care ar face orice, de la piruete pana la tinut mingea pe nas, pentru a primi pomana cateva voturi. Au si un repertoriu bogat: pantomima, acrobatie, iluzionism, numere comice, curiozitati gen femeia cu barba sau sirena cu picioare.

Pacaliti de asa-numiti specialisti in imagine, acesti bieti amatori cred ca poporul poate fi fericit daca le dai „paine si circ“. Asa cum primeau odinioara plebeii romani, iar gloata era potolita. Din nefericire pentru ei, romanii incep sa nu-i mai creada, sa nu mai guste acest show de un prost-gust infiorator. Desi tara intreaga pare un balci, o Dragaica electorala, tot mai multi aleg oamenii, intreaba de solutii.

.. In Bucuresti, cu mici exceptii, campania a fost una decenta. Vasile Blaga a mizat pe buna-cuviinta si solutii. Doctorul Oprescu, cu aerul sau de „baiat de Bucuresti“, de smecher simpatic, a jucat pe nerealizarile din Capitala. Pe imagini socante privind saracia, conditiile inumane, adica mesajul unui om de stanga. Cristian Diaconescu nu prea a avut parte de campanie, iar cea avuta a fost de o banalitate crasa.

De departe cea mai spectaculoasa si ingenioasa a fost cea a lui Cozmin Gusa. Baiat antisistem, care a plecat de doua ori de la putere - lucru care se intampla destul de rar, ca sa nu zic deloc, in tara Mioritei -, Cozmin Gusa a demonstrat ca este un bun politician. Si a reusit singur-singurel, semn ca va avea multe de spus in viitor. In rest, am asistat la cea mai penibila desfasurare de forte electorale.

Putine campanii coerente. Altfel, mult sclipici si fapt divers transformat in slogane electorale. Data viitoare puteti striga linistiti: Vine circul!