Ultima saptamana a fost plina de declaratii la nervi, de sloganuri speciale, alocatii pentru atestarea armatei, servirea unor interese straine, bugetele serviciilor secrete si un supliment de sageti otravite intre palate. Un eveniment mai important avea loc la Bruxelles: adoptarea planului de redresare economica. Pe ambele maluri ale Atlanticului au existat febrile actiuni pentru relansarea bancara.

Ne aflam intr-un moment neprielnic pentru vorbe in raspar. Mari economisti ai lumii incearca sa gaseasca antidotul crizei economice, la noi se trezesc analisti in ORICE sa-si dea cu parerea. Datul cu clanta, tonul panicard in acest domeniu au devenit delir.

Categoric, nu suntem imuni la socuri, dar temperatura crizei financiare creste la noi doar pe baza de declaratii. Criza interna ne-o cream singuri, nu este rezultatul celei internationale. Nu vine de peste Ocean sau din Europa, ci de la televizor. Corul de vaicareli il ascultam toata ziulica, invocam criza care nu s-a instaurat inca pe aceste meleaguri. Babele superstitioase din mass-media ne anunta cu aplomb ca urmeaza un val urias de falimente in tara noastra. Finantistii de ocazie sunt in stare sa instaureze panica atunci cand anunta cu amatorism falimente, prabusiri, haos financiar.

Specialistii avizati in domeniu indeamna insa la retinere: analistii care se pricep la toate ar face bine sa stea deoparte pana cand situatia financiara devine mai clara; fiecare cuvant trebuie cantarit, pentru a nu se instala panica; sa ne gandim mai curand la ranile economiei romanesti; sa fim preocupati sa nu diminuam ritmul economiei si productivitatii; cel mai important este sa controlam riscurile.

Integral in Romania libera.