Razvan Exarhu: "Poate doar ca sa facem crize de nervi si sa ne gandim bovaric la revolutie."

Sa ne tot uitam, fara a intelege aluzia, cum se sparg vitrinele si cum iau foc masinile prin alte locuri si sa nu ne prindem nicicum dupa atata timp ca sistemele stiu sa se redreseze si sa se restaureze intr-o forma mai eficienta, pentru a administra mai profund si subtil tirania.

Ca sa stam cu gura cascata la emisiuni despre carne otravita si cautarea guvernului perfect, care o sa ne faca pe toti mai buni si mai fericiti, asa cum ne fac luminitele de pe bulevardele principale la vederea carora merita sa claxonam de bucurie, salbatic, imbecil, dar sincer. Ca sa stam la coada ca in vremurile bune, ocupand tot spatiul disponibil, respectand in continuare regula de aur a speciei cu caciula in loc de creier: mananca usturoi, nu te spala, imbranceste, dezbina, urla si stapaneste ghiseul. Ca sa ne miram de toate intamplarile absurde din viata noastra si sa le povestim etern mai departe, la schimb cu intamplarile altora. Ca sa ne intrebam unde sunt oamenii suportabili care au nevoie de lucru, atunci cand intalnim idiotii care ar trebui expusi la Antipa. Sa nu uitam ca trebuie sa protejam si mediul, sa ne bucuram ca au sa scoata filamentul din becuri, sa facem gesturi caritabile de sarbatori si sa punem multe lumini pe case, pentru ca asa e crestineste si iarna nu se ia in calcul incalzirea globala. Ca sa fim dezamagiti de fiecare data cand il lasam pe liberul arbitru sa hotarasca in numele nostru.

Unica solutie, nicio revolutie. E mai sigur sa uitam sau sa nu incercam sa aflam ca totul se repeta, si crizele, si gresalele noastre si ale gresitilor nostri, si ambuteiajele si sperantele neintemeiate si bucuriile fara cota de piata. Sanatos este sa crezi ca schimbarea sta in disparit ia unor gropi si aparitia unor magazine, in confortul de a plati cu cardul, in racoarea injuraturilor, in insistenta de a nu invata niciodata sa spunem nu, atunci cand nu e nimic mai simplu de facut. Ca sa ne lasam de fumat e suficient sa nu mai fumam, ca sa slabim, sa nu mai mancam, daca ne e sete, bem niste apa, ca e hidratanta. Ca sa nu ne punem problema daca mai dorim sa revedem, ca sa mancam daca platim si sa fim atenti sa nu ne fure la cadastru la centimetri, pentru ca centimetru cu centimetru se face metrul.

Citeste editorialul integral:

EVZ.