Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la emisiunea "Actual B1" difuzata de B1 TV, ca este nevoie de solutii rapide pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro si pentru recastigarea increderii pietelor din zona euro.

"Am prezentat ambele solutii si am spus foarte clar ca ne trebuie o solutie foarte rapida de recastigarea a increderii pietelor din zona euro", a explicat seful statului.

Seful statului a explicat ca tara noastra sprijina modificarea tratatelor UE, insa fiindca acest lucru este putin probabil sa se intample, deoarece ar fi nevoie de consensul celor 27 de state, optiunea pe care Romania o sustine este modificarea protocolului 12.

"Romania sustine modificarea tratatului, nu doar a protocolului 12, dar acest proces necesita lucruri esentiale cum ar fi consensul celor 27 de state. Pentru ca stiu ca este putin probabil sa avem acest consens, optiunea pe care o sustinem prioritar este sa modificam ceea ce nu necesita acordul Parlamentelor nationale", a spus Traian Basescu.

Traian Basescu a reiterat declaratiile anuntate miercuri seara, cu o zi inaintea startului summit-ului de la Bruxelles, considerat crucial pentru viitorul zonei euro si rezolvarea crizei datoriilor. "Mergem pe optiunea pentru modificarea protocolului 12, iar cand se va ajunge la consens vom merge pe modificarea tratatului", a conchis Traian Basescu.

Despre scrisoarea lui Merkel si Sarkozy catre van Rompuy: Probabil ca au motive

Intrebat cu privire la "ultimatumul" dat Consiliului European si celor 27 de sefi de stat si de guvern, de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, Basescu a spus ca presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au motivele lor pentru care au transmis o scrisoare presedintelui Consiliului European, Hermann Van Rompuy, punctand ca este vorba, mai degraba de un punct de vedere si nu de un ultimatum dat sefilor de stat si de guvern.

"Probabil ca au motive, desi n-o consider foarte eleganta ca procedura. Pana la urma, nu te adresezi asa sefilor de stat si de guvern, chiar daca esti presedintele Frantei si cancelarul Germaniei. Spun acest lucru, in cazul in care este real ceea ce spuneti dumneavoastra, ca s-a dat un ultimatum. (...) Cred totusi ca ar putea fi un punct de vedere al celor doua state, dar nu un ultimatum adresat celorlalte state, banuiesc", a afirmat seful statului, potrivit Agerpres.

Nicolas Sarkozy si Angela Merkel i-au adresat miercuri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, o scrisoare in care detaliaza propunerile franco-germane de reformare a guvernantei economice europene, anuntate luni de cei doi lideri si care vor fi prezentate la summitul UE din aceasta saptamana, transmite AFP, citand un comunicat al Palatului Elysee.

Traian Basescu a declarat ca pentru perioada urmatoare Romania nu este in situatia de a apela la resursele pe care le are la dispozitie de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

"Depinde cum vor evolua pietele. Ce va pot spune cu certitudine este ca nu mi se pare in regula sa imprumutam bani cu 8%, 8,5%, daca va continua neincrederea in zona euro. Deci, stiu eu, va trebui sa judecam daca o astfel de situatie apare. Eu sper insa sa nu fie nevoie sa accesam banii pe care ii avem la dispozitie, chiar daca ei sunt foarte ieftini. Semnul de neputinta a finantarii comerciale a bugetului de stat nu va fi un semn pozitiv si riscam sa pierdem ce castigam din dobanda. Eu, ce va pot spune insa cu certitudine, este ca pentru perioada urmatoare nu suntem in situatia de a apela la resursele pe care le avem la dispozitie de la Fond si de la UE", a declarat seful statului, intrebat cu privire la afirmatia consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, care a spus ca Romania ar putea avea nevoie de banii de la FMI in 2012.