Mircea Diaconu ministrul Culturii a fost invitat la Antena 3 si a discutat despre trecerea Institutului Cultural Roman (ICR) de la Presedintie la Senat: "Acest act normativ va duce la ceea ce ne dorim si anume la o coerenta in lumea culturala". In cadrul emisiunii "Sinteza zilei" a mai fost invitat si senatorul PSD, Dan Sova: "La ICR s-au strans o parte din intelectualii romani care au impartit societatea in doua: cei care sunt cu Traian Basescu si cei care sunt impotriva sa."

Sinteza ZileiFoto: captura Antena 3

Mircea Diaconu: "Bugetul ICR-ului este aproape cat bugetul Ministerului Culturii, adica foarte mare...In timp ce bugetele de la ICR, SRI, SIE cresteau la celelalte organizatii bugetele scadeau". A continuat mentionand: "Institutul Cultural Roman functioneaza intr-o ilegalitate institutionala, pentru ca cele doua posturi de vicepresedinte sunt facute din decizia presedintelui Patapievici (presedintele ICR, Horia Roman Patapievici - n.r.). Deci nu cu un act legal, pentru ca trebuia sa fie o lege pentru asta, si institutul functioneaza asa de un an si ceva, acest lucru fiind consemnat de Curtea de Conturi ca fiind o ilegalitate majora in care functiona ICR".

"Motivul principal pentru care s-a luat aceasta decizie este ca, sub controlul Parlamentului sunt si alte multe institutii de maxima importanta pentru tara asta, iar Senatul e camera decizionala pe subiecte de politica externa, ale secretariatului romanilor de pretutindeni, deci competentele de tipul acesta sunt competenta Senatului" a concluzionat ministrul Culturiii, Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu ministrul Culturii a vorbit si despre Elena Udrea: "Are o cota destul de scazuta in conditiile in care s-a bucurat de cea mai mare sustinere din partea PDL".

Dan Sova senator PSD a comentat despre societatea romaneasca si clientelismul pilitic mentionand: "In anii astia in societatea romaneasca in afara de aroganta a existat si un sentiment de inechitate".