Ministrul de externe Andrei Marga, invitat luni seara la Realitatea TV, si-a exprimat indoiala ca oficialii germani ar fi inteles corect situatia politica de la Bucuresti, legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu. De asemenea, ministrul roman de externe susutine ca niciun text de pana acum nu spune ca in Romania s-a intamplat ceva care sa incalce o lege.

Andrei MargaFoto: captura ecran

"In cazul textelor care apar sub cupola unui cancelar trebuie sa ne intrebam ce statut are acel text. Daca inteleg bine e un text al purtatorului de cuvant, nu insa cea care este cancelar federal. Trebuie vazut daca distinctiile Constitutiei de la noi se pot intelege. Sunt doua confuzii asupra Romaniei. O confuzie se refera la demiterea unui presedinte. Posibilitatea demiterii unui presedinte e in Romania, in Austria. In alte tari este o eleganta. Cand presedintele simte ca nu este sustinut pleaca. A doua confuzie care se face este ca Curtea de la noi este o curte cu puteri depline juridice. Ori la noi nu este asa. La noi Inalta Curte de Casatie si Justitie este curtea suprema in materie de justitie. Sunt dificultati in a intelege. Iuteala schimbarilor a naucit. Niciun text de pana acum nu spune ca in Romania s-a intamplat ceva care a incalcat vreo lege. Discutam niste interpretari transmise de la Bucuresti care trec niste adevaruri", a declarat ministrul de externe.

In ceea ce priveste declaratiile prim-ministrului Victor Ponta, Andrei Marga spune ca ''domnul Victor Ponta a avut dreptate in sensul urmator. Sigur ca opinia doamnei Angela Merkel nu e straina si de angajamentul ei politic. Acum sa nu-i cerem unui politician, unui prim-ministru, sa iasa complet din haina lui de lider de partid. Ar fi absurd''.

Ministrul roman de externe a explicat ca Victor Ponta ''a luat ca premisa faptul ca si doamna Merkel, si aceasta e un fapt, vorbeste si in numele crestin-democratiei germane si ea. Si vorbeste solidara oarecum (...) pentru ca crestin-democratia in Romania, stim bine, din pacate, nu avem. (...) Daca vreti, Angela Merkel avea o parere extrem de severa despre leadership-ul romanesc''.