Leonard Orban a declarat la Digi 24 ca se reiau paltile din bani europeni, dar Romania ar putea returna miliarde catre UE. Acesta a confirmat ca tara noastra a acceptat o o corectie de 25% pe cererile de rambursare. "Corectiile sunt bani care trebuie dati inapoi pentru ca nu au fost utilizati cum trebuie. Acesti bani nu sunt insa pierduti ci pot fi folositi pe alte proiecte", a declarat Orban.

"Se va face o verificare proiect cu proiect. Nu se va aplica o corectie de 25% pe fiecare proiect deoarece au fost proiecte facute corect. E posibil ca suma finala sa fie mai mica de 100 d emilioane. Sa zicem ca vor fi doar 80 d emilioane. Se pune insa intrebarea cine va plati diferenta de 20 de milioane de euro?! Situatia este aceeasi si la POSDRU si la restul proiectelor. Chestiunea nu este reglata si in 2013 aceasta chestiune a responsabilitatilor va fi pusa pe masa", a subliniat Orban.

Acesta recunoaste ca Romania are o influenta limitata la nivelul deciziilor majore luate la nivel european deoarece nu avem o strategie coerenta ca sa fim prezenti mereu la nivelul deciziilor europene. "Trebuie sa recunoastem ca avem putini oameni pe care sa-i trimitem, cu care sa avansam si de aici influenta limitata fata de posibilitatile pe care le avem", a mai adaugat fostul comisar european.

Orban despre avizul negativ; pentru postul de la Curtea Europeana de Audit:: Mai am inca gustul amar in gura/ Am sa fac o evaluare si am sa decid in ce masura am sa mai continui sau nu

"Dupa atatea zile mai am inca gustul amar. La sfarsitul audierilor am fost convins ca nu am nicio problema. Au fost intrebari dificile, atat tehnice cat si politice. Dupa parerea mea am raspuns foarte bine. Am sa fac o evaluare si am sa decid in ce masura am sa mai continui sau nu dupa votul in plenul PE. Mai am timp sa ma decid. Semnalele pe care am sa le primesc din partea diferitelor grupuri politice sunt esentiale. Am discutat si inainte cu toate grupurile politice si am avut semnale pozitive. Vedeti ce a zis si liderului grupului PP. Ma abtin de la comentarii in momentul de fata pana dupa terminarea procedurilor din PE, adica decizia Cosniliului".

Ministrul Afacerilor Europene, LeonardOrban, a primit aviz negativ, saptamana trecuta, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeana de Audit. Catalin Ivan, liderul delegatiei de europarlamentari ai PSD si membru al Comisiei respective, a declarat, pentru agentia de presa citata, ca grupurile socialist si liberal ar fi votat favorabil lui Orban, insa voturile impotriva ar fi venit din partea popularilor europeni, printre acestia numarandu-se si unii europarlamentari romani de la PDL precum Monica Macovei, Elena Basescu, Sebastian Bodu si Traian Ungureanu.