Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Antena 3, ca nu a primit vreo lista cu cerinte de la cei trei oficiali europeni cu care s-a intalnit luni, pentru ca el a fost "cel care a venit cu solicitari".

Victor PontaFoto: Agerpres

Intrebat daca, de data aceasta, a primit vreo cerere explicita, o lista de lucruri pe care trebuie sa le faca Romania, din partea vreunuia dintre cei trei oficiali cu care s-a intalnit - presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn - Victor Ponta a raspuns:

"Nu, pentru ca eu am fost cel care a venit cu solicitari. In ceea ce priveste fondurile europene, aici, cu noul sistem cu un ministru care raspunde doar de fondurile europene, care este practic omologul direct al comisarului Hahn, i-am informat si reactiile sunt foarte bune, poate reusim in sfarsit sa deblocam toate programele si sa nu mai avem probleme in viitor. Iar cu presedintele Barroso si cu presedintele Van Rompuy am discutat practic despre ce cere Romania la viitorul buget UE si ce cere privind accesul in spatiul Schengen. Deci eu am venit cu lista de asteptari. Sper cat mai multe sa se concretizeze".

Intrebat cate puncte a avut lista sa de solicitari, premierul a precizat ca au fost patru, enumerand bugetul multianual al UE, ultimul raport MCV, fondurile europene si aderarea la Schengen.

Alte declaratii ale lui Victor Ponta la Antena 3:

  • "E intr-adevar o alta atmosfera la Bruxelles, o atmosfera mult mai buna, important este ca am discutat despre ceea ce ne priveste in mod direct, si anume deciziile care se vor lua probabil in aceasta saptamana privind bugetul UE 2014-2020".
  • (Vom obtine mai multi bani la negocierile pe bugetut 2014-2020?) "Citandu-l pe dl Van Rompuy, toata lumea va fi nemultumita cand se ia decizia, pentru ca este prima data de la formarea UE cand vor fi mai putini bani decat in bugetul anterior. Important este ca Romania sa obtina, daca nu tot ceea ce si-a propus, pentru ca asta nu mai e posibil, fata de ceea ce era initial in propunere, macar o mare parte. Nu pot sa ma antepronunt, va fi dificil, si e importanta fiecare mica batalie, pentru ca inseamna milioane sau miliarde de euro in urmatorii sapte ani, esentiale pentru tara noastra".