Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri seara la postul B1TV, ca ambasadorului roman in Marea Britanie, Ion Jinga, care s-a exprimat cu dificultate in limba engleza intr-o interventie televizata la CNN, este "un profesionist" si "un bun vorbitor de limba engleza". Seful diplomatiei romane a afirmat ca si el a fost mirat de felul in care acesta s-a descurcat la CNN, adaugand ca ambasadorul Jinga a fost bulversat si s-a blocat din cauza faptului ca in casca auzea trei sau patru voci simultan.

"Ceea ce i s-a intamplat, de o maniera absolut obiectiva, a fost acea bulversare rezultata de faptul ca in casca auzea trei sau patru voci simultan, ceea ce l-a blocat total. Nu a putut sa-si duca fraza la bun sfarsit de o maniera coerenta, inclusiv cu pronuntia, dar este un bun vorbitor de engleza. Si eu cand l-am auzit, m-am mirat, am zis 'Domnule, ce limba vorbeste omul asta?'. Altfel este un bun pofesionist", a declarat Titus Corlatean in emisiunea "Interviurile lui Cristoiu".

Seful diplomatiei romane a precizat ca il apara pe ambasadorul Jinga "nu in calitate de ministru, ci in calitate de diplomat intrat in acest minister in 1994, am intrat prin concurs si am pornit de jos. Asa ca cunosc si profesia asta, dar imi cunosc si colegii. Si il cunosc pe domnul ambasador Jinga ca un profesionist. Sunt foarte multi ambasadori de buna calitate, din aceeasi generatie ca si domnul Jinga. El este foarte apreciat de britanici pentru ce a facut acolo, el a avut si un post la Bruxelles. Eu l-am premiat, simbolic, alaturi de alti colegi, la sfarsitul anului trecut, ca unul dintre ambasadorii anului. Lumea trebuie sa stie ca el a primit un Ordin Regal de ambasador al anului in Belgia, la finalul mandatului".

Ambasadorul Romaniei la Londra a avut o interventie la postul de televiziune CNN referitor la subiectul exporturilor de carne de cal, iar modul in care oficialul a folosit limba engleza a fost ironizat de presa romaneasca.

Ulterior, premierul Victor Ponta i-a luat apararea ambasadorului Jinga spunand ca acesta s-a luptat foarte mult pentru tara noastra si pentru drepturile muncitorilor romani.

Ambasada Romaniei in Marea Britanie a transmis si ea o pozitie, afirmand ca pauzele lungi si cuvintele sacadate ale ambasadorului Ion Jinga in interventia de la CNN au fost determinate de probleme tehnice. Conform sursei citate, la incheierea interviului, ambasadorul a semnalat echipei locale a CNN aceasta situatie, acestia confirmand ca nu este prima situatie de acest tip si cerandu-si scuze pentru problema.