Oltchim are nevoie in prezent de 15 milioane euro pentru a lua materia prima de la poarta si a o prelucra, a declarat sambata, la Antena 3, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precizand ca pana saptamana viitoare incearca sa gaseasca o formula pentru a scoate combinatul din situatia actuala.

"Combinatul este intr-o forma buna. Instalatiile sunt performante si combinatul este competitiv. Chestiunea este ca managementul a fost defectuos, s-a cumparat prea scump, s-a vandut prea ieftin si s-au acumulat datorii. Exista potential de pornire. Am restabilit relatia cu partenerii comerciali, exista materie prima si piata. Pana cand o sa folosim Arpechim avem nevoie de doua luni de respiro. Problema este ca ne mai trebuie 15 milioane euro sa luam materia prima de la poarta fabricii si sa o prelucram. Pentru acesti 15 milioane euro, Comisia Europeana ezita sa ne acorde ajutor de stat. Pana acum nu avem o decizie finala, dar a avertizat ca, faptul ca s-a luat energie electrica fara contraprestatie financiara, a fost deja o forma de ajutor de stat. Guvernul evita sa foloseasca ajutorul de stat ilegal, bancile nu vor sa se mai implice, pentru ca deja si-au prins mana in usa pana acum. Numai BCR are de luat 80 milioane de euro. Suntem in situatia in care trebuie sa gasim o solutie noua. In aceste zile cautam formule de resurse interne, prin leasing, prin factoring. Pana saptamana viitoare incerc sa gasesc o formula care sa scoata Oltchim din aceasta situatie, care este dramatica si nedreapta", a explicat Vosganian, citat de Agerpres.

In legatura cu salariile angajatilor, acesta a precizat ca pe 15 aprilie se vor plati salariile din urma, dar si cateva salarii compensatorii pentru persoanele disponibilizate.

"Daca doua luni combinatul merge cu peste 50 la suta capacitate, ceea ce s-ar face cu acesti 15 milioane de euro, putem porni cateva linii si de la Arpechim si astfel sa facem combinatul tentant pentru privatizare. Ar fi o experienta cu totul interesanta si ar arata ca am invatat ceva in acesti 20 de ani, daca vom reusi sa repornim Oltchim", a mentionat Vosganian.

Ministrul Economiei a afirmat, pe de alta parte, ca raportul administratorului judiciar a fost solicitat de DNA Valcea si DNA Arges.