Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca sustine o modificare la noul Cod Fiscal, si anume o cota de TVA de 20%, cat era in proiectul initial, si nu 19%, cata fost introdus in proiect in urma solicitarilor liberalilor, transmite Agerpres.

"Am vazut si pozitia unor partide serioase din Opozitie, care nu isi iau votul inapoi, care au zis ca vor 19%. Eu le-am spus liderilor coalitiei de guvernare ca cel mai bine ar fi sa avem 20%, cum era proiectul initial, pentru ca impreuna cu 9% la alimente media TVA in Romania este undeva spre 17. Dar atunci, PNL a facut, asa, un populism, tipic noului PNL. Au zis: 'domnule, 19, nu 20, sa mai dam noi inca 1%, ca sa votam'. Am zis: 'bun, ok', ne costa populismul asta, dar important este sa avem consens. Deci, eu cred ca un Cod fiscal cu prevederile actuale si in care se mentine cota de TVA la 20% va trece prin Parlament, va fi foarte bun si este sustenabil", a afirmat Victor Ponta la Romania TV.

El a precizat ca nu a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre acest subiect, dar ca vor aborda aceasta chestiune, dar si alte teme ce tin de colaborarea institutionala.

Intrebat daca presedintele Klaus Iohannis va ridica o problema de sustenabilitate cu privire la majorarea salariilor pentru medici, asa cum a facut-o in cazul Codului fiscal, prim-ministrul a afirmat, "in gluma", ca isi doreste ca seful statului sa ridice aceeasi problema de sustenabilitate ca la dublarea alocatiilor pentru copii.

"I-am spus ca nici nu avem impact bugetar si tot a promulgat-o. Nu. In cazul de fata avem impactul bugetar si avem si sursa bugetara, deci nu vad de ce n-ar promulga, dar eu nu pot sa vorbesc in numele presedintelui. Pot sa imi fac treaba mea, care e obligatorie, si anume de a calcula cati bani ne costa chestia asta, de unde punem banii, dupa care, sigur, Parlamentul voteaza sau nu, e decizia Parlamentului. Presedintele promulga sau respinge o data - pana la urma si la Codul silvic presedintele a cerut reexaminarea. S-a votat, a promulgat. Asa va fi si la Codul fiscal.