Romania nu are capacitatea de a identifica toate infectiile nosocomiale, una dintre cauze fiind lipsa personalului, a afirmat, miercuri seara, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, citat de Agerpres.

Patriciu Achimas-CadariuFoto: Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă"

"Nu avem capacitatea de a identifica toate infectiile. (...) Situatia este de asa natura, ca in acest moment nu avem capacitatea de a pune in evidenta toate aceste infectii, in mod evident sunt probleme inclusiv cu contractul de management, lipsa personalului si a unor proceduri si a capacitatii. Sunt mult prea putini specialisti in Romania care sa poata sa puna in evidenta aceste infectii conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate", a afirmat ministrul intr-o emisiune la Realitatea TV.

El a adaugat ca ar trebui sa existe o echipa multidisciplinara la nivelul fiecarui spital.

"In mod optimal ar trebui sa avem si aici o echipa multidisciplinara din care sa faca parte un epidemiolog, un microbiolog, un medic infectionist si chiar un farmacist clinician specializat, care sa discearna cum este bine sa se roteze antibioticele, care sa fie si cand sa fie utilizate. Folosirea abuziva a antibioticelor este o cauza care poate sa conduca la infectiile nosocomiale", a explicat ministrul Sanatatii.