Ministrul Lazar Comanescu spune ca gestul ambasadei Rusiei de a dona pentru "Cumintenia Pamantului" este "laudabil", insa a adaugat ca "amicii" au inteles ca in privinta istoriei relatiilor bilaterale trebuie sa se pronunte comisia comuna pentru studierea istoriei, inclusiv a problemei Tezaurului, noteaza Mediafax.

Lazar Comanescu, la Digi24Foto: Captura Digi 24

"Cred ca reactia Ministerului de Externe vorbeste de la sine in aceasta privinta si eu cred ca a fost si inteleasa destul de bine, daca ati observat reactia la reactie din partea amicilor nostri... de la ambasada rusa. Am spus-o si o spun si acum. Cred ca este de apreciat gestul de a se alatura unor eforturi care inseamna o apreciere fata de valori culturale ale unei tari si de a sprijini promovarea acestora, deci este un gest laudabil. Mai putin poate fi inteleasa asocierea acestui gest laudabil cu momente din istoria relatiilor bilaterale care sunt cel putin susceptibile de discutii in contradictoriu. Si de aceea am spus-o, si vad in reactia ambasadei Rusiei ca acest lucru s-a insusit, ca acolo unde sunt domenii care tin de competenta altor instante este bine sa le lasam pe acelea sa se pronunte. Ma refer la comisia comuna de studiere a istoriei", a declarat duminica ministrul de Externe Lazar Comanescu, la Digi 24, intrebat cum comenteaza atitudinea Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

In context, intrebat daca se refera la recuperea tezaurului Romaniei depus la Moscova in Primul Razboi Mondial, ministrul a raspuns: "De aia exista acea comisie despre care vorbeam, ea exista (o prima reuniune a avut loc in martie, la Sinaia, dupa o pauza de 10 ani - n.r.) si in cursul anului viitor aproape sigur se va reuni. Exista disponibilitatea de a se gasi o interpretare comuna a ceea ce s-a intamplat, de acolo, speram noi, derivand si actiuni in consecinta".

La insistentele moderatorilor daca, personal, crede ca Romania va mai recupera tezaurul, seful diplomatiei a spus ca trebuie sa lasam comisia sa ajunga la niste concluzii si in functie de acestea vom putea fi mai exacti. "Nu as vrea sa intru in detalii, dar faptul in sine ca s-a convenit constituirea unei comisii... faptul ca isi reia lucrarile trebuie privit cu un oarecare optimism", a comentat Comanescu.

Ministrul a mai spus ca nu este deloc "ironic" atunci cand spune ca gestul ambasadei de a dona pentru achizitionarea de catre statul roman a operei lui Brancusi este "laudabil" si a precizat ca este convins ca Guvernul va gasi o solutie, in cazul in care nu vor fi stranse cele sase milioane de euro din subscriptie publica.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat saptamana trecuta ca a facut o "donatie modesta", in valoare de 100 de euro, pentru campania de achizitie a sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi. Totodata, anuntul a fost insotit de o replica video la clipul lansat de o agentie de publicitate in sprijinul acestei campanii, in care Ambasada Rusiei arata ca Romania s-a reconstruit si industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice. "Copiii trebuie sa invete istoria adevarata", se spune in clipul respectiv publicat de ambasada rusa la Bucuresti.