Ambasadorul rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin, sustine ca dupa donatia simbolica pentru Cumintenia Pamantului se vede ''nevoit'' sa faca fata unui ''val de isterie cu elemente ce pot fi descrise drept xenofobe'', desi campania Papaya Advertising a fost cea cu ''sentimente neprietenoase, provocari''.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

''Povestea este simpla, ca un ou, ca painea. Cand am ajuns aici era perioada concediilor. De cate ori treceam prin Piata Victoriei spre vizitele pe care le faceam colegilor din corpul diplomatic, vedeam aceasta fotografie uriasa pe fatada cladirii guvernului. Eu nu inteleg bine romaneste si mi-am intrebat colegii despre ce este vorba. Si mi-au spus ca este o campanie nationala pentru strangerea de fonduri ca sa se cumpere aceasta statuie a lui Brancusi, ca un semn de recuperare a mostenirii nationale. Le-am spus, foarte bine, de ce nu, sa aratam ca sustinem aceasta campanie. Dar, mi-au spus ca din pacate pe retelele de socializare, campania este insotita de un fel de videoclip care pleaca de la presupunerea ca nimic bun nu poate sa apara dinspre Rusia. Si in acest context in mod particular au invinuit Rusia Dumnezeu stie pentru ce. Asa ca am simtit ca trebuie sa avem si noi o opinie in aceasta privinta, tot pe retelele de socializare'', a detaliat ambasadorul intr-un interviu acordat Digi24, potrivit Mediafax.

El a precizat ca nu poate spune ca a fost initiativa sa personala, ci a fost un grup din ambasada, pe ale carui sfaturi si donatii s-a bazat - ''modeste, dar simbolice''.

''Iar, ca rezultat, din pacate, pana acum, chiar daca nu am primit vreo dovada ca ar fi ceva neprietenos in filmul nostru, suntem nevoiti sa facem fata unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe. Ni s-a spus ca nu avem dreptul la o opinie. Pretextul lor era ca acel film mai lung, neprietenos, era o initiativa privata, iar initiativa noastra ar fi una oficiala. Nu este una oficiala, este o reactie umana fireasca la evenimentele care au loc. Daca un popor aduna bani sa isi rascumpere mostenirea, ne exprimam solidaritatea. Nimeni nu este impotriva unui astfel de lucru. Dar daca este insotita (campania, n.r.) de provocari, de sentimente neprietenoase impotriva tarii mele, nu pot sta deoparte. Trebuie sa imi exprim opinia'', a motivat Kuzmin.

Pe de alta el a mentionat ca nimeni nu i-a spus pana in prezent ''ce anume a fost neprietenos in adevaratul sens al cuvantului, nu la emotiile cuiva in mod personal sau ale unui anume grup'' in materialul video al Ambasadei.

''Va pot spune ca pana acum am discutat deja despre aceasta chestiune, m-am familiarizat cu ea nu doar de pe retelele de socializare, dar am vorbit personal cu mai multi oameni. Si nu am auzit comentarii de genul celor pe care le aud pe retelele de socializare. Ca este un act neprietenos, umilitor si asa mai departe. Dupa parerea mea, daca vrem sa invatam ceva despre partenerii si vecinii nostri, despre pozitia lor, trebuie sa le lasam inainte de toate dreptul sa isi exprime opinia'', a adaugat el.

Intrebat de ce inca mai simte Rusia nevoia sa ne invete istorie, Valeri Kuzmin a replicat ca Romania nu ar trebui sa ia acest film drept o declaratie oficiala semnata si parafata a Rusiei.

''Va pot dezvalui un secret: i-am rugat pe prietenii nostri din Romania sa faca o contrainterpretare, daca vreti (la campania Cumintenia Pamantului ''Ultimul tren'', n.r.). Nu va spun ca aceasta este o interpretare perfecta a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor nostri din Romania drept una pozitiva. Repet, nu este o pozitie formala a Rusiei, nu este pozitia unei adunari de istorici, a unei comisii comune, este opinia mea. Imaginati-va ca istoria nu stie la conditional sau modul subjonctiv, imaginati-va ca armata romana nu s-ar fi alaturat aliantei impotriva imperiului turc, in acel razboi. Poate ca prima recunoastere internationala a independentei Romaniei ar fi fost amanata, poate pana la inceputul primului razboi mondial'', a detaliat el.