Romania are un rezervor pentru dezvoltarea zootehniei, in conditiile in care detine 4,5 milioane de hectare cu pasuni si fanete, cat Belgia, Olanda si Austria la un loc, iar subventiile europene au ajutat enorm la cultivarea terenurilor, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, potrivit Agerpres.

Petre DaeaFoto: Ministerul Agriculturii

"Din 9,4 milioane hectare cat este suprafata arabila in Romania, 4,5 milioane hectare sunt pasuni si fanete. Este cea mai mare suprafata de pasuni si fanete, cat Belgia, Olanda si Austria la un loc. Este o rezerva extraordinar de mare, o resursa si un rezervor pentru zootehnie si rezolvam problema tarii romanesti cand vom zootehniza Romania. Acum din cele 9,4 milioane hectare toate suprafetele sunt cultivate. In toamna au fost peste 3,3 milioane hectare si evident ca acum se executa lucrari pentru ca intreaga suprafata sa fie cultivata. Subventiile Politicii Agricole Comune ne-au ajutat foarte mult, pentru ca acum rar mai vezi in Romania o suprafata necultivata", a precizat, la Antena 3, Petre Daea.

Intrebat daca Bruxelles-ul este un amic sau un inamic pentru agricultura romaneasca, seful de la MADR a raspuns categoric: "Un amic", infirmand ideea preconceputa care circula in media ca Bruxelles-ul este impotriva Romaniei.

"Nu este adevarat, eu am fost la Bruxelles, am avut intalniri cu doi comisari. Intalnirea cu Hogan programata pentru 30 de minute a durat o ora, m-am dus cu patru probleme si toate patru le-am rezolvat. Am avut o discutie in perspectiva PAC dupa 2020 si am vazut un interes major, o identitate in gandire si am vazut o perspectiva sanatoasa vizavi de modul in care se gandeste viitorul agricol al UE", a adaugat ministrul Agriculturii.

In opinia acestuia, Romania trebuie sa fie "sefa de fila" pentru cateva domenii, iar cultura de cereale ar trebui sa fie unul dintre ele.