Prim-ministrul Mihai Tudose a transmis, luni seara, un avertisment catre consulii romani aflati in misiuni diplomatice, spunandu-le ca in cazul in care nu-si fac treaba le ofera "un bilet rapid catre casa", el declarandu-se nemultumit de felul in care a fost gestionata situatia turistilor romani ramasi blocati pe aeroportul din Lisabona, scrie News.ro. Seful Executivului s-a aratat, de asemenea, deranjat si de faptul ca la Ministerul de Externe nu existau prea multe informatii despre situatia acestora.

Mihai TudoseFoto: Captura Antena 3

"Din pacate azi-dimineata la ora 8:30, cand am inceput eu demersurile, nu prea stia nimeni pe la Ministerul de Externe despre ce e vorba. Am vorbit dimineata cu domnul ministru Melescanu, avea franturi de informatii si domnia sa a incercat sa afle. Dupa ce ne-am agitat noi, dupa aia au inceput sa curga informatiile", a declarat premierul in cadrul unei interventii telefonice la Antena 3.

Mihai Tudose s-a aratat deranjat si de faptul ca Alina Oana Dociu, consulul Romaniei la Lisabona, i-a spus ca nu este nicio problema si cetatenii romani ramasi blocati 48 de ore in aeroport sunt bine.

"Daca cineva mie imi spune - doamna consul mi-a zis ca oamenii sunt bine dupa 48 de ore - atunci am decis ca doamna va fi bine sa vina acasa (...) Ambasada reprezinta interesele statului roman in relatia cu statul, Consulatul reprezinta interesele cetatenilor romani in relatia cu statul. Era treaba de Consulat (...) Cetatenii se pare ca au sunat la Consulat, doamna a fost o data pe acolo, le-a spus ca totul e bine, inteleg ca a avut loc si un dialog din acesta mai putin academic gen <>. Nu pot accepta asa ceva", a explicat seful Executivului.

Prim-ministrul a mai precizat ca ceea ce tinea de statul roman trebuia sa fie asigurat in primul rand de consulat si ca cineva trebuia sa se puna in rol de interfata dintre romani si statul portughez, respectiv compania TAP, si sa informeze Bucurestiul in timp util despre ce se intampla.

Totodata, Tudose a transmis un avertisment catre consulii romani, afirmand ca in cazul in care nu-si fac treaba vor fi rechemati in tara.

"Le oferim sprijinul domnilor consuli pentru a-si indeplini misiunea, dar le oferim si un bilet rapid catre casa atunci cand n-o fac", a transmis prim-ministrul.

Luni dupa-amiaza, Ministerul de Externe a transmis ca in cursul diminetii o echipa din cadrul misiunii diplomatice de la Lisabona s-a deplasat din nou la aeroport, pentru a continua demersurile de asistenta si sprijin a cetatenilor romani.

"Totodata, Ambasada Romaniei la Lisabona a continuat sa intreprinda diligente sustinute pe langa compania aeriana pentru imbarcarea, in cel mai scurt timp, a tuturor cetatenilor romani, avand in vedere obligatia contractuala a acesteia. Astfel, majoritatea cetatenilor romani s-au imbarcat si revin in tara cu o cursa speciala directa, operata de TAP Portugal, pe ruta Lisabona-Bucuresti. Restul cetatenilor romani se vor intoarce in Romania tot in cursul zilei de astazi cu alte curse, cu escala prin Viena, respectiv Munchen", a mai precizat MAE intr-un comunicat de presa.

Ministerul a dat asigurari ca cetatenii romani sunt asistati pe perioada tranzitului de consuli din cadrul Ambasadei Romanei la Viena, respectiv al Consulatului General al Romaniei la Munchen.

Aeronava TAP, la bordul careia au fost imbarcati romanii blocati pe aeroportul din Lisabona, ar urma sa aterizeze luni seara la Bucuresti.