Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, la Antena 3, ca a cerut "controlul de fond, managerial, atat la DNA, cat si la Parchetul General, pentru ca un astfel de control de fond nu a fost facut de 10 ani de zile". Tudorel Toader a adaugat ca "In acesti 10 ani, in Romania, starea de fapt s-a schimbat foarte mult."

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

El a mai spus ca "Legea prevede doua posibilitati prin care MJ poate sa dispuna un astfel de control: o posibilitate era ca ministru sa stabileasca controlul, echipa de control. Cealalta vaianta, in care ministrul Justitiei sa ceara Inspectiei Judiciare sa faca acest control."

Controlul cerut de Tudorel Toader la DNA s-a incheiat luna trecuta, iar cel la Parchetul General a inceput luni.

Tudorel Toader despre temerile privind politizarea Inspectiei Judiciare daca trece la Ministerul Justitiei: "Sa nu uitam ca sistemul juridic romanesc este unul de sorginte franceza. Sa nu uitam ca in Franta, Inspectia Judiciara functioneaza in cadrul Ministerului Justitiei, si nu numai in Franta, ci si in alte tari cu democratie consolidata. Parerea mea, cum am propus si in proiectul de lege, Inspectia Judiciara sa intre la Ministerul Justitiei, cu toate garantiile de independenta."

Despre reactiile ambasadorilor Statelor Unite si Germaniei: "Nu au criticat (proiectul de modificare a legilor justitiei - n.red.), si-au exprimat o ingrijorare. Cu ambasadorul SUA ma voi intalni maine dimineata la ora 8:30 la Ministerul Justitiei. E a treia oara cand ma intalnesc cu ambasadorul SUA. Poate ca este ingrijorat (Hans Klemm - n.red.) ca in proiectul de modificare a legilor justitiei nu am propus cel mai democratic sistem, care este cel american si care prevede ca procurorul general e numit de Senat. Ma gandesc si eu sa propun ca procurorul general sa fie numit de Senat."

Tudorel Toader: Credeti ca e normal ca in CSM judecatorii sa decida referitor la cariera procurorilor si procurorii sa decida referitor la cariera judecatorilor?

Tudorel Toader: Demnitatea de ministru al Justitiei n-am acceptat-o ca sa imi lustruiesc cartea de vizita. Am acceptat aceasta propunere asumandu-mi misiunea si rolul pe care stiu ca il are ministrul Justitiei. De pe scaunul acela, eu trebuie sa promovez solutiile legislative la nivelul interesului public.

Tudorel Toader despre refuzul procurorului sef al DNA si al procurorului general de a se prezenta la comisia parlamentara: "In spatiul public a aparut informatia ca Parlamentul, care a infiintat acea comisie, va sesiza CCR pentru a constata daca nu cumva exista un conflict constitutional intre Parlament si procurorul general. Din cate am inteles eu, va fi sesizata CCR, care se va pronunta daca cineva, indiferent de demnitate, poate sa refuze o comisie parlamentara. Sa nu uitam ca, in state cu democratie consolidata, se prezinta in fata unor astfel de comisii si sefii de stat, sub juramant."

Tudorel Toader despre motivele excluderii presedintelui din procedura de numire a procurorilor-sefi: "Presedintele este cel mai votat, dar este si cel mai politic."