Ministrul apărării Angel Tîlvăr a afirmat, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Tîlvăr afirmă că Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.

Militari româniFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

„E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (...) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat luni seară, la postul Euronews România, ministrul apărării Angel Tîlvăr, relatează News.ro.

Ministrul apărării a explicat, însă, că se pune în discuţie existenţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armată.

El a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani. „Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Tîlvăr, Armata Română a trecut de la peste 320.000 de oameni la situaţia de a avea aproximativ 80.000.

„Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoiele operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult”, a adăugat ministrul apărării.

„România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată”

Acesta susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război.

„România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani ce doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită. „Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Tot mai multe țări europene avertizează despre pericolul unui război cu Rusia

Ministrul apărării din Polonia a devenit luni cel mai nou oficial din Europa care a avertizat că țara sa trebuie trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

Comentariile făcute luni de de ministrul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vin după ce mai mulți oficiali de rang înalt din țări precum Marea Britanie, Germania, Suedia sau Olanda au avertizat că țările lor și UE trebuie să fie pregătite pentru un conflict cu Rusia.

Generalul Gheorghiță Vlad, șef al Statului Major al Apărării de la București, a lansat un avertisment asemănător chiar vinerea trecută.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat însă că nu este cazul să ne pregătim pentru un război cu Rusia și a dat asigurări în mod repetat că un asemenea scenariu nu este plauzibil.