Avalansa de last-minuturi pentru Revelion cu preturi intre 400 si 3.000 de euro. Agentiile de turism incearca sa-si vanda pachetele de Revelion pe ultima suta de metri, promovand o gramada de oferte de tip last minute, dar si reduceri de peste 10%, pentru a-i atrage pe clientii din ce in ce mai reticenti pe fondul crizei financiare. Printre destinatiile exotice se numara Hurghada, cu preturi pornind de la 580 de euro, dar care pot depasi si suma de 1.000 de euro in functie de numarul de stele al unitatii de cazare, scrie Ziarul Financiar.

Albania pune mana pe o investitie de un miliard de euro. Intr-o perioada in care banii sunt din ce in ce mai greu accesibili, iar tari aparent solide au nevoie de ajutoare financiare, in Albania vor intra in urmatoarea perioada de timp aproape un miliard de euro, sub forma unei investitii. Companiile care au ales Albania ca destinatie de afaceri sunt EVN din Austria si Statkraft din Norvegia, care vor construi printr-un joint venture un sistem de hidrocentrale pe raul Devol, scrie Capital.

Polita RCA va despagubeste pentru perioada in care masina e in service. De la finalul acestui an, mai precis din luna noiembrie, prin RCA pot fi platite si daunele provocate ca urmare a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, potrivit Ordinului 20 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Despagubirea se achita de catre asiguratorul RCA in maximum 15 zile de la data la care a definitivat investigatia necesara evaluarii sumei, scrie Cotidianul.

Romania ia din banii UE pentru Bulgaria. Romania a absorbit in 2008 cei mai multi bani europeni in cadrul programului de preaderare ISPA pentru infrastructura, luand chiar si sumele pe care Bulgaria si celelalte zece state nou-intrate in UE nu au reusit sa le atraga, afirma Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul de Finante. Starea infrastructurii din Romania este in continuare precara, iar proiectele din acest domeniu devin esentiale anul viitor, dupa blocajele din constructii si imobiliare, care inchid zeci de mii de locuri de munca, scrie Business Standard.

Cele mai importante deschideri de centre comerciale din 2008. 2008 a fost cel mai bogat an in inaugurari de mall-uri in Bucuresti, insa proiecte interesante au fost lansate si in orasele mari din provincie. DailyBusiness.ro va prezinta cele mai importante debuturi pe aceasta piata. In 2008, cele mai importante deschideri de centre comerciale din Capitala sunt Baneasa Shopping City, Liberty Center si centrul outlet Fashion House din proiectul West Gate, au spus Andrei Vacaru, consultant imobiliar al Jones Lang Lasalle si Raluca Utureanu, consultant al Cushman & Wakefield, scrie DailyBusiness.ro.

Criza a coborat chiriile in Lipscani. In timp ce bulevardul Magheru ramane una dintre cele mai scumpe artere comerciale din zona est-europeana, la nici un kilometru distanta, in Centrul istoric al Capitalei, chiriile sunt de 11 ori mai mici. In vreme ce un metru patrat pe Magheru se inchiriaza si cu 190 euro, in centrul istoric chiriile unor magazine ajung la 12 euro pe metru patrat, scrie Romania libera.

Scad chiriile la apartamente. In octombrie se inregistreaza preturi cu pana la 10% mai mici. Oferta de locuinte este generoasa, astfel ca proprietarii sunt deschisi negocierilor. Numarul clientilor a scazut remarcabil fata de septembrie, cand cererea era sustinuta de venirea studentilor, in timp ce oferta generoasa s-a mentinut constanta, scrie Evenimentul Zilei.

Cel mai bogat rus cauta parteneri care sa il ajute sa isi plateasca datoriile. Oleg Deripaska, cel mai bogat om din Rusia, cauta investitori carora sa le vanda participatii in cadrul Rusal, cel mai mare producator de aluminiu si a altor companii pe care le detine, incercand astfel sa obtina fonduri care sa il ajute sa isi plateasca datoriile, scrie Bloomberg, citata de Ziarul Financiar.

Tarom si Air France vs. Lufthansa. Intrarea Tarom in Sky Team din 2009 va crea o conexiune importanta intre numarul unu si numarul doi de pe piata aviatica din Romania. Va crea in fapt o cota de piata de aproape 50%, iar o viitoare strategie comuna a celor doi membri ai Sky Team este normala, in contextul in care aliantele intre companiile aeriene se consolideaza, scrie Business Magazin.

Preturile la apartamente vor continua sa scada si anul viitor. Dupa luni de zile in care apartamentele noi se vindeau ca painea calda, inca din faza de proiect, anul acesta cumparatorii nu s-au mai inghesuit la fel de mult ca pana acum la cumparat. Preturile mari, atat la apartamentele vechi cat si la aparamentele noi au dus la o scadere drastica a tranzactiilor, cu pana la 50%. Pentru anul ce vine previziunile nu mai sunt la fel de roz ca la inceputul anului, scrie Gandul.

Unde s-au dus banii planului Paulson? Mister... Agentia de presa AP a interogat 21 de banci care au primit cel putin cate 1 miliard de dolari din cei 700 de miliarde disponibili ai planului Paulson. Bancile au fost intrebate cat au cheltuit din suma primita si care este scopul pentru care au cheltuit acesti bani. Thomas Kelly, purtator de cuvant al JP Morgan Chase, banca ce a primit 25 de miliarde de dolari a precizat intr-un articol preluat de presa internationala ca banca de afaceri refuza sa comunice orice informatie legata de acest subiect. Mai mult, nicio banca din cele 21 nu a dat raspunsuri clare in ceea ce priveste acest subiect, scrie Capital.

Creditarea: nu mai e boom, dar nici blocaj. Creditarea romanilor a confirmat lipsa de activitate a bancilor pe acest segment si s-a contractat in noiembrie, luna in care bancile aplicau deja regulamentul BNR si dadeau credite doar selectiv, viteza de crestere fiind de doar 38,3% in ritm anual, aproape pe jumatate fata de prima parte a anului. Imprumuturile in lei cat si in valuta au suferit o contractie fata de octombrie, daca exceptam influenta leului depreciat, iar bancherii sunt acum mai aproape de momentul unor posibile restructurari de posturi, scrie Business Standard.

Biroul de Credit: Cererea de imprumuturi pe retail a cazut la sfarsitul anului. Numarul de interogari adresate de bancile comerciale Biroului de Credit a scazut cu 36% in noiembrie comparativ cu aceeasi luna din 2007, datele intarind astfel scenariul caderii creditarii pe retail la sfarsitul anului, scrie Ziarul Financiar.

In 2009, publicitatea va fi o cursa infernala. Anul viitor, bugetele de promovare din sistemul bancar, industria auto si piata imobiliara vor cunoaste reduceri drastice. Prudenta, optimism moderat, ingrijorare, pesimism, panica, sperante – acestea ar fi atributele ce caracterizeaza viitorul pietei de publicitate din Romania, scrie Adevarul.

Cum obtine Belarus gaz ieftin. In prezent, Belarus plateste pentru gazul importat din Rusia doar 128 de dolari pe mia de metri cubi. Desi conducatorii celor doua state sunt destul de apropiati (urmand sa puna la punct impreuna cu Kazahstan si o uniune vamala), Rusia s-a gandit ca nu ar strica sa obtina totusi ceva mai mult pe gazul pe care il vinde. Presedintele bielorus, Alexandr Lukasenko a declarat ca tara sa nu poate plati mai mult de 140 de dolari pe mia de metri cubi, dar ca in calculele sale, cel mai pesimist scenariu este un pret de 160 de dolari pe mia de metri cubi. Rusii propusesera un pret de cel putin 200 dolari, scrie Capital.

Damian, CubeInnovation: 80% din companiile din Romania nu investesc in inovatie. Melania Damian, care a lansat in noiembrie compania de consultanta in inovatie CubeInnovation, explica pentru DailyBusiness.ro de ce a ales sa faca acest pas neobisnuit in perioada de criza si puncteaza factorii care sunt necesari in Romania la capitolul "investitie in nou".

Maserati Quattroporte Sport GT S iese pe piata in 2009. Maserati pregateste o surpriza supersportiva pentru salonul auto din Detroit de la inceputul lui 2009. Masina se numeste Maserati Quattroporte Sport GT S si are sub capota 432 de CP produsi de propulsorul V8 de 4.7 litri. Sport GT S-ul va avea in plus fata de modelul actual Maserati Quattroporte suspensia revizuita, cutie de viteze secventiala sau teava de esapament sport, scrie StiriAuto.ro.

Edo Competition a creat un Lamborghini Murcielago LP710. EDO Competition si Christian Audigier au anuntat ca vor construi o serie limitata de cinci unitati ale lui Lamborghini Murcielago LP710. Aceste modele vor avea un exterior si un interior restilizat cu desene unice, create special pentru acestea. Modelul a primit o noua galerie de evacuare, catalizatoare noi, evacuari finale noi, axe cu came noi si o chiuloasa modificata. Modificarile sunt folosite la maxim de noua unitate ECU reprogramata. Motorul V12 de 6.5 litri dezvolta nu mai putin de 710 CP si 698 Nm. Astfel, Lamborghini Murcielago LP710 accelereaza de la 0 la 100 km/h in doar 3.2 secunde si poate realiza sprint-ul 0-200 km/h in mai putin de 10 secunde, scrie Auto.ro.