Sangele de taur din Eger si nectarul regilor din Tokaj, vinurile celebre ale Ungariei pe Travel Channel (I)
„Sange de taur” (Egri bikaver) e legendarul vin rosu sec al meleagurilor din Eger, un cupaj exceptional realizat din trei sortimente diferite de vin. Soiul de baza il constituie Cadarca (o alta „legenda” cultivata si la noi, in special in zona Minisului) alaturi de care stau la loc de cinste Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Oporto si soiul Kekfrankos (Blaufrankisch in Germania sau Frankovka in spatiul ex-yugoslav).
Fiecare dintre aceste sortimente aduce un plus de savoare, aroma si culoare cupajului. Tinut in butoaie de stejar, in pivnite situate in tufa vulcanica a zonei Eger, vinul se innobileaza capatandu-si armonia renumita.
Denumirea de ‚Sange de taur’ provine de la un eveniment istoric in anul 1552, odata cu invazia otomana in regatul ungar, unde in cetatea Eger, Dobo Istvan conducatorul oastei maghiare, a reusit sa faca fata o luna de zile atacurilor turcilor, care erau de douazeci de ori mai multi.
Rezistenta neobisnuita a aparatorilor s-a datorat in mare parte vinului din pivnitele cetatii, vin de o culoare rosie rubinie asemanatoare sangelui, care prelins pe zalele soldatiilor, i-a infricosat si indepartat pe turci, acestia fiind convinsi ca darzenia si curajul localnicilor este dat de consumul sangelui provenit de la taurii sacrificati.
Cadarca, soiul de baza al „Sangelui”, a fost introdus odata cu stapanirea otomana, originile lui fiind teritoriul actual al Albaniei; aproape disparut odata cu invazia filoxerei in a doua jumatate a secolului XIX si in timpul „stapanirii” comuniste. Perioada comunista a insemnat si decaderea Egri Bikaver-ului, Cadarca fiind inlocuita cu diverse soiuri importate, accentul fiind pus pe o productie mare la hectar si o calitate slaba.
Revenirea s-a produs in 1997 odata cu introducerea reglementarilor privind denumirea de origine controlata la plantatiile viticole si in 2004 cu aparitia denumirii de Egri Bikaver Superior, un vin realizat din minim 4 sortimente din cele 11 aprobate pentru cupajare. In Romania denumirea de „sange de taur” este relativ recenta, vinurile comercializate sub aceasta titulatura fiind de o calitate net inferioara, in general dulci sau demidulci, cu un continut redus de alcool, fara denumire de origine controlata sau indicatie geografica.
Doar in zona Minis – Pancota, doi producatori au reusit relansarea productiei de Cadarca (respectiv Wine Princess si Cramele Pancota) sortiment mai putin cunoscut de consumatorii romani, dar care poate face fata cu brio unui adevarat „Sange de taur”.
"Rivalul" celor din Eger e un nume de rezonanta pentru lumea vinurilor, si vine din Tokaj (despre Tokaj, marti, 3 februarie)
Postul TV Travel Channel si cunoscuta realizatoare Isabelle Legeron continua seria de emisiuni "A Journey into Wine" cu mai multe emisiuni dedicate Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Pana acum au fost prezentate regiuni importante din Spania, Portugalia, Africa de Sud si Australia. Prima pe lista este Ungaria (4 emisiuni) pentru ca in februarie sa vedem mai multe emisiuni despre vinurilor romanesti. Serialul isi propune prezentarea celor mai importante regiuni viticole din lume cu accent deosebit pe soiurile indigene si mancaruri traditionale.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Si nu ma simt fentat ...
Tuf = rocă piroclastică fină, consolidată, formată din elemente de natură vulcanică, cu dimensiuni mai mici de 2mm. Este o rocă uşoară, cu porozitate ridicată şi culori variate: alb, galben, cenuşiu albăstrui, verde deschis, violet.
Departe de agitatia zgomotoasa a ... furnicarelor.
Interesant. M-ai facut curios si o sa incerc sa prind emisiunile astea.
Chestia cu Cadarca m-a lovit in plin.
Imi plac lucrurile facute temeinic (pana la origine) nu superficial.
Din pacate putina lume mai pretuieste ce e vechi.
(toata lumea vrea ... termopane si arunca ca descreieratii tot ce e vechi ... si aduce aminte de perioada de saracie. Termopanul e blazonul omului care s-a ajuns sau a iesit din saracie)
Soiurile vechi in general (si la fructe) au disparut.
Bunicii mei erau de pe langa Pancota.
Despre soiurile de care se vorbea acu 20 ani nu prea mai auzi.
Si e foarte interesant de stiut si istoria unui soi cum e cadarca. Istoria ii da personalitate si individualitate intr-o lume grabita, foarte schimbatoare, in care individualitatea se pierde foarte usor si se reduce la designul ambalajului.
Apropo de titlu: stiti ce e cotarca ? :)
Travel Channel se prinde in general cu antena Digi si posibil la diversi operatori de cablu locali.
Despre Cadarca vom insista mai pe larg intr-un articol viitor, si de ce nu, cu o vizita la Pancota, Paulis, Maderat, Masca ... locurile unde acest soi e la el "acasa" .
Statiunea de Cercetare Vie-Vin Minis, de la Ghioroc
produce si comercializeaza Cadarca .
E drept ca imbuteliaza doar la comanda, deci nu o veti gasi in magazine.
Cramele Recas deasemenea produc si comercializeaza Cadarca.
La noi in zona este cunoscut drept "vinul betivilor",
din cauza aciditatii si a continutului ridicat in alcool.