Sangele de taur din Eger si nectarul regilor din Tokaj, vinurile celebre ale Ungariei pe Travel Channel (I)

de Jeberian Florin, Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 3 februarie 2009, 1:12 Revista Presei | Radio TV

Vinuri unguresti
Saptamana aceasta aduce un nou episod din seria „A Journey into Wine” cu Isabelle Legeron, dedicat vinurilor din Ungaria, Romania si Bulgaria. Realizatoare poposeste de aceasta data in doua puncte „fierbinti” de pe harta viticola a vecinilor maghiari : Eger si Tokaj, doua localitati care au devenit sinonime cu vinul de calitate.

„Sange de taur” (Egri bikaver) e legendarul vin rosu sec al meleagurilor din Eger, un cupaj exceptional realizat din trei sortimente diferite de vin. Soiul de baza il constituie Cadarca (o alta „legenda” cultivata si la noi, in special in zona Minisului) alaturi de care stau la loc de cinste Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Oporto si soiul Kekfrankos (Blaufrankisch in Germania sau Frankovka in spatiul ex-yugoslav).

Fiecare dintre aceste sortimente aduce un plus de savoare, aroma si culoare cupajului. Tinut in butoaie de stejar, in pivnite situate in tufa vulcanica a zonei Eger, vinul se innobileaza capatandu-si armonia renumita.

Denumirea de ‚Sange de taur’ provine de la un eveniment istoric in anul 1552, odata cu invazia otomana in regatul ungar, unde in cetatea Eger, Dobo Istvan conducatorul oastei maghiare, a reusit sa faca fata o luna de zile atacurilor turcilor, care erau de douazeci de ori mai multi.

Rezistenta neobisnuita a aparatorilor s-a datorat in mare parte vinului din pivnitele cetatii, vin de o culoare rosie rubinie asemanatoare sangelui, care prelins pe zalele soldatiilor, i-a infricosat si indepartat pe turci, acestia fiind convinsi ca darzenia si curajul localnicilor este dat de consumul sangelui provenit de la taurii sacrificati.

Cadarca, soiul de baza al „Sangelui”, a fost introdus odata cu stapanirea otomana, originile lui fiind teritoriul actual al Albaniei; aproape disparut odata cu invazia filoxerei in a doua jumatate a secolului XIX si in timpul „stapanirii” comuniste. Perioada comunista a insemnat si decaderea Egri Bikaver-ului, Cadarca fiind inlocuita cu diverse soiuri importate, accentul fiind pus pe o productie mare la hectar si o calitate slaba.

Revenirea s-a produs in 1997 odata cu introducerea reglementarilor privind denumirea de origine controlata la plantatiile viticole si in 2004 cu aparitia denumirii de Egri Bikaver Superior, un vin realizat din minim 4 sortimente din cele 11 aprobate pentru cupajare. In Romania denumirea de „sange de taur” este relativ recenta, vinurile comercializate sub aceasta titulatura fiind de o calitate net inferioara, in general dulci sau demidulci, cu un continut redus de alcool, fara denumire de origine controlata sau indicatie geografica.

Doar in zona Minis – Pancota, doi producatori au reusit relansarea productiei de Cadarca (respectiv Wine Princess si Cramele Pancota) sortiment mai putin cunoscut de consumatorii romani, dar care poate face fata cu brio unui adevarat „Sange de taur”.

"Rivalul" celor din Eger e un nume de rezonanta pentru lumea vinurilor, si vine din Tokaj (despre Tokaj, marti, 3 februarie)


Postul TV Travel Channel si cunoscuta realizatoare Isabelle Legeron continua seria de emisiuni "A Journey into Wine" cu mai multe emisiuni dedicate Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Pana acum au fost prezentate regiuni importante din Spania, Portugalia, Africa de Sud si Australia. Prima pe lista este Ungaria (4 emisiuni) pentru ca in februarie sa vedem mai multe emisiuni despre vinurilor romanesti. Serialul isi propune prezentarea celor mai importante regiuni viticole din lume cu accent deosebit pe soiurile indigene si mancaruri traditionale.


Citeste mai multe despre   






















3328 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    pofta...de vin (Marţi, 3 februarie 2009, 2:14)

    Dani Popescu [anonim]

    Mi-ati facut o asa pofta de sange..de taur:) Nu am vazut si primul articol dar mi se pare foarte interesanta initiativa voastra de a reda emisiunea Issabellei. Observ ca faceti si comparatie cu ce e la noi ceea ce mi se pare f interesant. Abia astept emisiunile despre vinurile romanesti. Sper sa nu o patim ca si cu mancarea:)
  • 0 (0 voturi)    
    Egri Bikaver la Trader Joe's (Marţi, 3 februarie 2009, 5:31)

    fLoreign [utilizator]

    Acu cateva saptamani am realimentat cu 12 sticle la Trader Joe's, au acolo si vinuri de 50 dolari sticla, asta e patru dolari juma'.
    Si nu ma simt fentat ...
  • -1 (1 vot)    
    Tufa vulcanica (Marţi, 3 februarie 2009, 9:59)

    coana [anonim]

    Tufa vulcanica? Poate de Venetia!
  • +1 (1 vot)    
    cenusa vulcanica (Marţi, 3 februarie 2009, 10:21)

    Florin [anonim]

    tufa (cenusa vulcanica) sau tuf vulcanic ... cum iti pofteste inima. :)
    Tuf = rocă piroclastică fină, consolidată, formată din elemente de natură vulcanică, cu dimensiuni mai mici de 2mm. Este o rocă uşoară, cu porozitate ridicată şi culori variate: alb, galben, cenuşiu albăstrui, verde deschis, violet.
  • 0 (0 voturi)    
    Cadarca vs Cotarca (Marţi, 3 februarie 2009, 15:38)

    Dacu [utilizator]

    Frumos articol.
    Departe de agitatia zgomotoasa a ... furnicarelor.

    Interesant. M-ai facut curios si o sa incerc sa prind emisiunile astea.
    Chestia cu Cadarca m-a lovit in plin.
    Imi plac lucrurile facute temeinic (pana la origine) nu superficial.
    Din pacate putina lume mai pretuieste ce e vechi.
    (toata lumea vrea ... termopane si arunca ca descreieratii tot ce e vechi ... si aduce aminte de perioada de saracie. Termopanul e blazonul omului care s-a ajuns sau a iesit din saracie)

    Soiurile vechi in general (si la fructe) au disparut.
    Bunicii mei erau de pe langa Pancota.
    Despre soiurile de care se vorbea acu 20 ani nu prea mai auzi.
    Si e foarte interesant de stiut si istoria unui soi cum e cadarca. Istoria ii da personalitate si individualitate intr-o lume grabita, foarte schimbatoare, in care individualitatea se pierde foarte usor si se reduce la designul ambalajului.

    Apropo de titlu: stiti ce e cotarca ? :)
    • 0 (0 voturi)    
      cadaraca depozitata in cotarca :) (Marţi, 3 februarie 2009, 17:29)

      Florin [anonim] i-a raspuns lui Dacu

      In zona Timis - Arad cotarca e denumirea hambarului folosit pt depozitarea porumbului sau a diverselor cereale ;).
      Travel Channel se prinde in general cu antena Digi si posibil la diversi operatori de cablu locali.
      Despre Cadarca vom insista mai pe larg intr-un articol viitor, si de ce nu, cu o vizita la Pancota, Paulis, Maderat, Masca ... locurile unde acest soi e la el "acasa" .
  • 0 (0 voturi)    
    precizare (Joi, 5 februarie 2009, 10:46)

    io [anonim]

    usoara eroare a autoarei articolului, care afirma ca doar Wine Princess si Cramele Pincota produc Cadarca.
    Statiunea de Cercetare Vie-Vin Minis, de la Ghioroc
    produce si comercializeaza Cadarca .
    E drept ca imbuteliaza doar la comanda, deci nu o veti gasi in magazine.
    Cramele Recas deasemenea produc si comercializeaza Cadarca.
    La noi in zona este cunoscut drept "vinul betivilor",
    din cauza aciditatii si a continutului ridicat in alcool.
    • 0 (0 voturi)    
      cadarca (Marţi, 15 septembrie 2009, 21:50)

      prozsa [anonim] i-a raspuns lui io

      nu este eroare cea ce scrie autorul,este adevarat ca produc si alti cadarca,dar din pacate numai cele doua firme amintite sunt cunoscute pe plan national si international,produsele lor gasiti in aproape toate hipermarketuri din tara,si poate sa ajunga la consumatorin toate orasele tari,dar din pacate vinul produs de statiunea de cercetare nu este cunoscut nici macar in arad ,deorece consumatorul de azi se aprovizioneaza din magazine cu comerti modern,numai nostalgici mai merg in podgorie dupa un litru de vin--daca eceste doua societati nu lansa produsele lor pe piata romaniei azi numai aveam ce discuta despre aceasto podgorie-felicitari
  • 0 (0 voturi)    
    da ... (Joi, 5 februarie 2009, 13:57)

    Florin [anonim]

    Cadarca e comercializata si de Recas, posibil ca in viitor sa produca si cei de la Elite Wine sau alte firme din zona de vest. In articol ne-am referit doar la relansarea "imaginii" soiului in cadrul unor competitii interne si externe (W. Princess a castigat o medalie de aur cu o Cadarca din 2003, in Ungaria). Multumim de precizari si te asteptam cu mai multe detalii (poate si cu o adresa de e-mail)


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă