Vinurile romanesti pe Travel Channel. Isabelle Legeron: "Pacat ca UE vrea sa distruga soiurile hibride din Romania. E ca si cum ai scoate sufletul din trup"

de Jeberian Florin, Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 16 februarie 2009, 21:29 Revista Presei | Radio TV

Isabelle Legeron in Romania
Foto: vinul.ro
Luni seara, emsiunea „A Journey into Wine” de pe Travel Channel a fost dedicata vinurilor romanesti. Realizatoarea emisiunii, Isabelle Legeron, a vizitat mai intai podgoriile Prince Stirbey de la Dragasani, a trecut pe la podgoria de la Oprisor (Mehedinti) si la cramele Ceptura (Davino) de la Dealu Mare pentru a se opri la Marea Neagra la Domeniile Clos des Colombes.

Domeniile Prince Stirbey au fost mostenite de principesa Ileana (devenita prin casatorie baroana Kripp) care le-a redobandit in 2001 si a replantat o parte din vii. Realizatoarea emisiunii degusta un soi local Novac (75-80 de lei sticla), "un vin placut cu un corp mediu, inviorator".

Urmatoarea oprire a fost la Oprisor (seria de vinuri Val Duna, La Cetate, River Route) unde a degustat un cupaj de shiraz-merlot numit Sfantul Dumitru (90 de lei sticla) fara a fi insa impresionata de calitatile acestuia ("putin dulceag").

Merge apoi in satul Oprisor, la un localnic, si gusta un vin "tulburel" (proaspat facut) din soiul hibrid Izabella si ramane foarte incantata de soiul care are acelasi nume ca al ei.

"Un vin extraordinar, cu gust proaspat de fructe de padure, foarte aromat ... Pacat ca UE vrea sa distruga aceste soiuri de struguri. E ca si cum ai scoate sufletul din trup (nr. aluzie la campania de scoaterea totala a viilor hibride din tara noastra)", a declarat cunoscuta moderatoare.

La Cramele Oprisor a avut loc si degustarea unui fel de mancare traditionala (mamaliga amestecata cu unt si branza de oaie si capra de la Oprisor), stropita cu o Feteasca Regala, combinatie realizata cu inspiratia si talentul lui Cristian Boerean (foto stanga), un fin cunoscator al bucatelor si deopotriva al vinurilor romanesti.

In drumul spre Marea Neagra se opreste la cramele Ceptura (Davino) de la Dealu Mare, cel mai titrat producator de vinuri de la noi, unde ramane foarte impresionata de o Feteasca Neagra, mai exact Purpura Valahica Feteasca Neagra (un vin de 100 -120 de lei /sticla), apreciind in mod deosebit "caracterul de soi bine exprimat".

Al patrulea popas (si ultimul) s-a facut la Domeniile Clos des Colombes aflate in apropierea statiunii Olimp. Vinurile produse aici sunt din recolta 2006 si 2007, insa cu diferente mari de calitate intre ele. "Prima productie din 2006 are un pronuntat gust de doaga spre deosebire de cea de-a doua, complet diferita, cu arome de piersici ", a apreciat Isabelle.

Diferentele sunt date de faptul ca domeniul a fost ridicat din ruina (vezi nota de la final). Intre timp, productia 2007 de la Clos des Colombes s-a impus si pe piata interna, in special la segmentul HORECA.



Despre podgoriile prezentate in emisiune

Podgoria Prince Stirbey. Familia princiara Stirbey detine inca din secolul XVIII domenii viticole in Podgoria Dragasani. Ca descendenta a printului Barbu Stirbey, principesa Ileana (baroana Ileana Kripp-Costinescu dupa casatorie) a preluat in anul 2001 proprietatea incepand lucrarile. Au fost replantate 8 ha de vie, din care 4 ha cu Cabernet Sauvignon, Novac si Negru de Dragasani, 2 ha cu Merlot si 2 ha cu Sauvignon Blanc. Restul suprafetelor este plantat cu soiurile autohtone Cramposie Selectionata, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca.

  • Podgoria Oprisor (seria de vinuri Val Duna, La Cetate, River Route) se gaseste pe colinele subcarpatice ale Mehedintiului, in comuna Oprisor, si este proprietatea Carl Reh Winery, companie cu capital german apartinand Reh Kenderman - cel mai mare distribuitor de vinuri de pe piata germana si unul dintre cei mai importanti comercianti europeni de vinuri.

    Davino, a carei filozofie de business este "CAPODOPERE IN EDITII LIMITATE", produce vin in podgoria Dealu Mare, arealul Ceptura. Exclusivist, produce o cantitate limitata de maxim 200.000 butelii pe an. Pozitionata in categoria Ultimate - Highend, vinurile Davino sunt prezente doar in segmentul HORECA si in cateva magazine de vin super-specializate.

  • Domeniile Clos des Colombes (restaurant, crama si vie) se fla in apropierea statiunii Olimp si sunt creatia Annei Marie Rosenberg care a transformat o proprietate distrusa total si un teren in paragina intr-o zona viticola de exceptie. Si vinurile acestei podgorii se adreseaza in special segmentului HORECA.

  • Postul TV Travel Channel si cunoscuta realizatoare Isabelle Legeron continua astfel seria de emisiuni "A Journey into Wine" dedicate Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Serialul isi propune prezentarea celor mai importante regiuni viticole din lume cu accent deosebit pe soiurile indigene si mancaruri traditionale.


  • Citeste mai multe despre   






















    6934 vizualizari

    • +1 (1 vot)    
      . (Luni, 16 februarie 2009, 22:29)

      Dacu [utilizator]

      Interesant. Tineti-ne la curent va rog. (Eu nu prind Travel Channel).
      Sper sa aleaga si podgorii care n-au proprietar strain :)
      • +2 (2 voturi)    
        dezamagire (Marţi, 17 februarie 2009, 0:59)

        lauriere [anonim] i-a raspuns lui Dacu

        Am fost putin dezamagit de cum au tratat Romania. Fata de unguri si bulgari unde au chemat mai multi producatori aici totul s-a petrecut intr-un cerc inchis. Iar la Colombes s-a dus ca proprietara e frantuzoaica:)
        Nici nu s-au mai obosit sa bage secvente cu dansurile populare romanesti ci au dat tot din emisiunile inregistrate la unguri:)
        Pe de alta parte am fost extraordinar de surprins sa vad parerea ei despre vin din soi hibrid sau popular/taranesc cum ii spunem noi. Parerea asta o sa le dea dureri de cap guvernantilor si "marilor nostri oenologi" care fac tot posibilul sa-i convinga/oblige pe tarani sa-si scoata viile de soi hibrid. Cum a fost/cum n-a fost panala urma cred ca e o publicitate pozitiva ptr vinurile din Romania. Sa nu uitam ca am patit-o cu mancarea pe Travel Channel. Sia ia a fost emisiune platita de guvern. Sau si asta sa fi fost?!:)
    • +1 (1 vot)    
      vin (Luni, 16 februarie 2009, 22:40)

      MARIUScalmicmm@yahoo.com [anonim]

      foarte interesant...!!!
      Ceaa ce simti ca nu este normal..iata se dovedeste si corect!!!
    • +4 (4 voturi)    
      si asa am aflat cine a sponsorizat la greu (Marţi, 17 februarie 2009, 2:22)

      corbul [anonim]

      Ce naiba de selectie de vinuri romanesti e asta?? Isi bat joc de noi in toate susele de emisiuni si mai suntem si mandri? Adica se cara in Dobrogea si in loc sa dea o raita pe la Murfatlar, se duc la niste novici in vinuri, au doua recolte din care una e o "doaga". Si apoi unde sunt in prezentare Panciu, Odobesti, Cotnari, Jidvei, Recas??
      Iar faza cu Ceptura (Davino) cel mai titrat e de ras. Orice otet vandul in hoteluri devine automat cel mai titrat. Poate la sectiunea suta de lei
      • -3 (3 voturi)    
        You're full of... (Marţi, 17 februarie 2009, 10:24)

        emil [anonim] i-a raspuns lui corbul



        Murfatlar, Jidvei & co. sunt relicve comuniste pe care romanii le beau din inertie istorica . Aceste companii s-au dat pe productia unor vinuri de buget, extra comerciale in detrimentul calitatii.

        Cu reprezentanti ca astia, probabil ca nu mai existam demult pe harta vinurilor mondiale insa, noroc cu investitorii straini care stiu sa exploateze o vie asa cum trebuie.

        "Iar faza cu Ceptura (Davino)" - Te-ai obosit vreodata sa degusti ceva de la ei macar? Sau 80 lei / sticla descalifica automat orice vin, pentru ca, "e prea acru".
        • 0 (0 voturi)    
          Nu mai vorbiti fara sa stiti (Joi, 2 iulie 2015, 16:13)

          Stefan [anonim] i-a raspuns lui emil

          "noroc cu investitorii straini care stiu sa exploateze o vie asa cum trebuie."


          Mai "tinere" (fac aici aluzie la inteligenta ta firava), sper ca ai iesit din tara si nu vorbesti asa de dragul vorbitului, timp in care mulgi vaca.. Murfatlar este cea mai mare podgorie din Romania si are o gramada de vinuri nobile la export. Iar pe langa asta, multe alte podgorii din tara rivalizeaza cu success vinurile frantuzesti si italiene. De ce mananci tu rahat turcesc, cand strainii vin doar ca sa se impropietareasca la tine in tara si sa te transforme in iobag. Tu nu observi ca tara asta se intoarce incet-incet la feudalism? Ma rog, un feudalism modernizat, insa ca si concept, acelasi lucru ca cel din secolele trecute. Noi vom munci pentru stapanii straini, deoarece suntem FRAIERI (precum tine) si ne lasam spalati la creier. Trezeste-te ROMANE, din somnul cel de moarte.. pana si imnul ne indeamna la trezire, mai tinere.. Wake the heck up! In viticultura avem milenii de traditie, laolalta cu grecii - invata istorie, vezi ce scria Herodot despre zona noastra si vita de vie.. Ori daca nu stii, macar taci naibi din gura ca te faci de ras si mai si induci in eroare necunoscatorii,

          P.S. Inainte ca tu si comunistii tai sa fiti proiectati macar, exista un domnitor pe nume Stefan cel Mare, care detinea podgorii cu BABEASCA NEAGRA. Ori nici asta nu stiai, ca e un soi autohton de sute de ani? Off, mai "copilule"..
    • +1 (1 vot)    
      E bine , dar.... (Marţi, 17 februarie 2009, 9:17)

      Calatorul [anonim]

      E bine ca mai vedem Romania in programele straine si pentru alt motiv decit crime si violatori.
      Din pacate Travel Chanel nu mai e ce a fost. Inainte mai vedeai o destinatie turistica un hotel frumos. Acum numai balarii, destinatii ciudate si absolut inaccesibile. Mincaruri peste mincaruri, si bineinteles bauturi. Sigur ca ingredientele folosite sint atit de exotice ca n-o sa mirosi niciodata asa ceva.Ce anume as putea sa retin dintr-un astfel de program? Ca undeva pe o insulita unde se ajunge probabil cu un elicopter sau cu o barca inchiriata si un ghid personal ma voi simti bine printre localnici?
    • 0 (0 voturi)    
      Si cite nu s-au pierdut deja , (Marţi, 17 februarie 2009, 10:49)

      falco [anonim]

      A auzit cineva de sruguri "delevara rosiie " ii ziceau bunici , un strugure cu coacere timpurie care cind se usuca e dulce ca stafida , inca am mai avut ocazia sa beau un vin facut doar din acest srugure , personal cred ca e un vin deosebit, eu am mai apucat sa il gust din pacate is din ce in ce mai putini cei care pot sa spuna asta . Stie cineva daca mai e undeva o suprafata mai mare cu acest soi de strugure ?
      • 0 (0 voturi)    
        "delevara rosiie " (Marţi, 17 februarie 2009, 21:43)

        vox [anonim] i-a raspuns lui falco

        http://en.wikipedia.org/wiki/Delaware_(grape)

        Dulci si parfumati!
        • +1 (1 vot)    
          despre hibrizi (Marţi, 17 februarie 2009, 23:51)

          Florin [anonim] i-a raspuns lui vox

          Incepând cu 1885, se importa urmatorii hibrizi americano-americani: Isabelle (capsunica rosie), Lidia (capsunica roza), Noah (fraga alba, capsunica), Othello (fraga neagra), Delaware (delivara), Jacquez, Herbemont, Concord. Deci, 1885 este anul de referinta în istoria viticulturii românesti, pentru ca de atunci a început importul hibrizilor în România. Mai târziu, în 1895, se importa din Franta si soiuri hibride franco-americane; de la pepiniera lui Albert Seibel s-a importat Seibel 1, 2, 14, 128, 156, 1.000, 2653 (Flot d’or), 4986 (Rayon d’or) s.a. soiuri cunoscute în tara noastra sub numele de „Zaibar”. Curios este faptul ca, numai într-o suta de ani, de când soiurile hibride, americane si franceze, exista în România, au devenit la fel de populare ca si soiurile vechi românesti. De aceea, s-a creat o eronata parere ca soiurile Capsunica, Tirasa, Zaibar ar fi „indigene”...
          (citand pe dr.ing.ec. Ion Pusca ;)
      • 0 (0 voturi)    
        delevara (Miercuri, 7 octombrie 2009, 10:59)

        Nicu [anonim] i-a raspuns lui falco

        Sunt din Vrancea si prin anii '60 (inainte de colectivizare) tata avea in una din vii cativa butuci de delevara cu struguri varateci a caror gust nu l-am uitat niciodata. Dupa revolutie am recuperat o vie in care in care mai erau vreo 3-4 butuci de delevara. Tata i-a inmultit prin butasire si acum am peste o mie de butuci de delevara. Intr-adevar acest soi a disparut din zona si din cate cunosc sunt singurul care i-l mai detin in cantitate asa de mare. Locuiesc in Bucuresti si tocmai am sosit din Vrancea, iar daca-mi trimite-ti un numar de telefon va invit la un must si un vin mai vechi de delevara
        • 0 (0 voturi)    
          vin delevara (Duminică, 22 aprilie 2012, 2:06)

          Dorel Hava [anonim] i-a raspuns lui Nicu

          Sunt un mare admirator al vinului din Delevara, va rog sa-mi trimiteti un e-mail daca vindeti din acest sortiment (chiar si cateva sticle - de gust - m-ar interesa)
        • 0 (0 voturi)    
          delevara (Marţi, 23 aprilie 2013, 14:40)

          proca ioan [anonim] i-a raspuns lui Nicu

          Doresc sa va contactez pentru cativa butasi din soiul Delevara


    Abonare la comentarii cu RSS



    ESRI

    Top 5 articole cele mai ...



    Hotnews
    Agenţii de ştiri

    Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
    hosted by
    powered by
    developed by
    mobile version
    Sâmbătă