Alegatorii romani tin prea putin cont de culoarea politica a candidatului, mai ales atunci cand este vorba despre scrutinul prezidential, a declarat sociologul Mircea Kivu pentru RFI Romania. Pe de alta parte, acesta este de parere ca rata prezentei la votul de duminica va fi una destul de ridicata.

  • "Electoratul roman nu mai este la fel de credul ca in anii '90, insa si oamenii politici si-au schimbat mult mesajul electoral. Situatia economica dificila face insa ca acest mesaj sa ajunga destul de greu la tinta. Oamenii sunt preocupati de efectele crizei globale si sanctioneaza clasa politica, pe care o vad ca principalul vinovat pentru situatia economica precara. In acelasi timp, la scrutinul de duminica, romanii vor vota omul, si nu partidul."
  • "Oamenii vor veni la vot in numar mai mare decat la alegerile parlamentare si europarlamentare. Si asta pentru ca romanii prefera sa aleaga intre persoane, decat intre formatiuni politice. Chiar si atunci cand au de ales intre partide, ei efectueaza un proces de personalizare. Alegerile prezidentiale au un maxim de interes pentru populatie, iar asta se va reflecta in numarul de persoane care se vor prezenta la vot."