Dobanzile la leu vor scadea, iar cele la euro vor creste usor. Iata ce estimeaza la RFI presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, relateaza Radio RFI.

"Este cert ca, daca vorbim de dobanzile la leu, acestea vor scadea in mod constant. Banca Nationala a tot dat semnale, da semnale, bancile comerciale au urmat aceste semnale si au redus dobanzile atat la depozite, cat si la credite. Personal, ma astept ca in zona euro dobanzile sa creasca usor, pentru ca dobanda de baza pe care o tine la un anumit nivel Banca Centrala Europeana este la un minim istoric si, probabil, va creste", explica Radu Gratian Ghetea.

Seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) considera ca Romania are capacitatea de a atrage fonduri europene, iar firmele pot face credite bancare pentru cofinantare.

"Ceea ce in Romania va trebui sa se intample si comunitatea bancara, Ministerul Finantelor ne-a rugat sa avem o aplecare asupra acestui subiect, reprezinta fondurile europene. Romania are un potential, o posibilitate extraordinara de a atrage cat mai multe fonduri europene si aici trebuie sa gasim acele solutii incat antreprenorii sa utilizeze fondurile europene, bineinteles, sprijiniti si de banci cu asa-numitele credite de cofinantare", spune Radu Gratian Ghetea.

Pe de alta parte, seful ARB spune ca Romania nu risca sa aiba soarta Greciei, intrata in incapacitate de plata si confruntata cu un deficit bugetar enorm.

"Vorbim de doua state care au situatii total diferite in ceea ce priveste soliditatea sistemului bancar in momentul de criza. Grecia a trebuit sa foloseasca fonduri foarte multe pentru a pompa niste bani in sistemul bancar. Nu a fost cazul in Romania", afirma el.

Radu Gratian Ghetea precizeaza ca Romania "are si un potential mult, mult superior Greciei, din punct de vedere al oportunitatilor: ne gandim numai la infrastructura care trebuie facuta in Romania, la faptul ca sectorul constructiilor de locuinte reprezinta inca o afacere importanta, care va atrage in continuare investitori atat din tara, cat si din strainatate".