Autoturismele ar putea fi clasificate la fel ca produsele electrocasnice. Este o propunere formulata de euro-parlamentarul PDL Sebastian Bodu, care declara la RFI ca masinile ar putea fi etichetate in functie de consum, urmand a fi eventual incadrate in clasele A, B, C, D, E, F sau G, unde A este clasa cea mai eficienta.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Din pacate, cand ne cumparam o masina - noi, adica marea masa a cetatenilor neavizati, care nu sunt asa de priceputi in ale mecanicii - nu stim exact care sunt acesti parametri tehnici, vedem acolo o fisa tehnica, dar nu stiu cat de mult inteleg toti din acea fisa tehnica. Am propus ca aceasta etichetare sa fie similara cu cea de la electrocasnice, unde sistemul functioneaza", explica Sebastian Bodu.

Euro-parlamentarul PDL precizeaza ca etichetarea se va face in functie de consumul masinii. "E mult mai usor sa iei o decizie in a plati un pret, in functie de consumul automobilului. Sa stiti ca sunt unii care se uita si inteleg, sunt unii care se uita si inteleg mai putin sau li se pare ca inteleg, pentru ca vedeti, avem consum in oras, consum in afara orasului, consumul difera in functie de cat de mult fortam masina. Sunt mult mai multe criterii tehnice care intervin in stabilirea consumului. Ce-ti da producatorul acolo e un consum mediu. In orice caz, ei sunt tentati sa puna un consum mai mic si nu neaparat consumul mediu", continua deputatul european.

"In momentul in care vii cu o reglementare uniforma cu putere de lege, producatorii vor trebui sa se conformeze acestei etichetari, astfel incat aceasta etichetare sa vina in sprijinul consumatorului, pentru a face o alegere informata", declara Sebastian Bodu.

Comisia pentru industrie, cercetare si energie din Parlamentul European i-a comunicat lui Sebastian Bodu ca propunerea sa de rezolutie va fi introdusa intr-un document oficial in curand, in conditiile in care Uniunea Europeana are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon.