Opozitia are nevoie de un argument juridic "foarte serios", pentru a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu, a declarat la RFI presedintele Senatului, Mircea Geoana (PSD). Social-democratul s-a declarat insa convins ca expertii din PSD vor gasi o solutie in acest sens. PSD si PNL au anuntat ca vor demara procedurile de suspendare a presedintelui daca acesta va promulga Legea pensiilor, declarata constitutionala de catre judecatorii CCR.

Descarca fisierul audio in format MP3

Mircea Geoana a declarat ca se asteapta ca seful statului sa promulge legea pensiilor "destul de repede". "Ma astept s-o promulge, pentru ca desi apelul facut si de PSD si de PNL este un apel rational si util, cred ca presedintele o va promulga si o va face destul de repede. Amenintarea cu suspendarea e o solicitare in cele din urma rationala", a afirmat presedintele Senatului.

Intrebat de RFI daca exista un argument juridic pentru suspendarea presedintelui, Mircea Geoana a raspuns: "Este un lucru la care, evident, juristii nostri si domnul Ponta, care a venit cu aceasta initiativa sunt convins ca au lucrat la un temei juridic si constitutional serios. Acest lucru va fi prezentat atunci cand decizia va fi luata. Daca presedintele o promulga, inteleg ca decizia este luata si caruselul suspendarii incepe".

Geoana a afirmat ca e nevoie de un temei juridic "foarte serios" pentru a-l suspenda pe presedintele Basescu, insa e convins ca expertii din PSD vor gasi o solutie: "Este clar ca va trebui construit un temei juridic foarte serios, pentru ca, in cele din urma, este un gest politic important, care trebuie sa aiba la baza un element de incalcare a Constitutiei. Din ceea ce inteleg, este vorba de incalcarea articolului 80, neexercitarea rolului de mediator in societate, inclusiv a medierii intre sau in interiorul puterilor statului, daca apare o situatie deosebita, ceea ce a fost cazul la Camera Deputatilor. Dar vom vedea, juristii nostri vor analiza in profunzime acest gest si eventuale alte gesturi".