Adrian Nastase a declarat duminica seara la Realitatea TV ca un premier-pansament in fruntea guvernului nu va rezolva problemele tarii, iar mecanismul prin care presedintele isi cauta premier este in afara prevederilor constitutionale, transmite Agerpres. Nastase sustine ca "lucrurile merg rau in tara din cauza deciziilor pe care le ia Traian Basescu, iar mecanismul prin care seful statului incearca sa impuna un prim-ministru trebuie sa inceteze".

Adrian NastaseFoto: Agerpres

In opinia lui Adrian Nastase "Mugur Isarescu nu va mai accepta sa fie pompier de serviciu, ca in 2000, cand a facut o munca de ministru de finante".

"Mugur Isarescu, insa, care a intrat in masinaria politica, la alegerile prezidentiale a luat 10%. El este constient, el a fost practic administrator al finantelor incercand sa repare chestiunile din economie. Or, un premier inseamna mult mai mult. Dar aceasta nu inseamna ca nu-l apreciez", a subliniat fostul premier.

El a precizat ca va vota impotriva unui nou nou guvern care, chiar daca va avea in frunte un tehnocrat precum Mugur Isarescu sau Mihai Tanasescu, va continua sa o aiba in componenta pe Elena Udrea.

Adrian Nastase sustine ca incercarile sefului statului de a desemna un nou premier contravin prevederilor constitutionale. "Traian Basescu incearca, de fapt, sa-si impuna un om la sefia guvernului, iar asta nu corespunde sistemului constitutional", a adaugat Nastase.

Adrian Nastase a punctat rolul UDMR in configurarea unui nou cabinet pe care el o vede posibila peste cateva luni. In opinia acestuia, UDMR are nevoie de o strategie pe termen scurt si lung, "pentru ca lor le convine un guvern vulnerabil care va accepta mult mai usor conditionari suplimentare". Nastase sustine ca exista convingerea in randurile membrilor Uniunii ca vor exista atacuri de la partidul condus de Laszlo Tokes, iar faptul ca se gandesc la modificarea pragului electoral la 3% arata faptul ca exista anumite presiuni asupra UDMR.

Intrebat in legatura cu intentia de suspendare a presedintelui, Adrian Nastase a evitat sa dea un raspuns transant in privinta viitorului unei astfel de actiuni, precizand doar ca "aceast subiect ramane pe agenda".

Pe de alta parte, fostul premier sustine ca seful Executivului "induce populatia in eroare" atunci cand vorbeste despre cresterea PIB-ului, pentru ca nu ia datele comparative pe ani, care ar arata o scadere, ci pe trimestre consecutive.