Presedintele Traian Basescu sustine ca in cazul in care UDMR va refuza varianta de reorganizare administrativa in opt judete mari, plus Harghita si Covasna care vor ramane asa cum sunt, atunci se va face o reforma a institutiilor deconcentrate.

'Daca UDMR refuza, se trece la reorganizarea pe judete mari a deconcentratelor ministerelor. Adica, nu vom mai avea intr-un judet mare sau intr-o regiune de dezvoltare opt inspectorate de politie, vom avea unul singur, intr-un singur oras. Acelasi lucru se va intampla cu inspectoratele de invatamant, cu directiile sanitare. Deci nu poti sa blochezi Romania la nesfarsit, pe motivatii etnice. Raman presedintii de Consilii judetene, dar deconcentratele se comprima, se diminueaza ca densitate si ca personal', a declarat seful statului, miercuri seara, incadrul emisiunii Evenimentul Zilei-B1 TV.

Seful statului a precizat ca in acest fel se reduce numarul de salariati, la fel si cheltuielile. "Aparatul central consuma 25,4% din veniturile bugetului de stat. Suntem al saselea stat din UE si trebuie sa trecem si la nivel teritorial. Ministerele au solutia, e pregatita. Diminuarea birocratiei de stat in teritoriu inseamna o economie de 100 de milioane de euro pe an", a adaugat presedintele.

Miercuri seara, Traian Basescu a inaintat ideea reorganizarii administrativ-teritoriale in opt plus doua judete separate, acesta fiind varianta maxima pe care o poate oferi UDMR-ului. Cele doua judete vor ramane separate si vor ramane dependente, in continuare, de finanatarea de la guvern.