Republica Moldova este o ţintă constantă a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii, nu doar a televiziunii publice, ci şi a serviciului poştal şi a instituţiilor guvernamentale, acestea fiind vizate în mod regulat de hackeri, pe care experţii îi asociază Rusiei, a declarat ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi, citat de portalul de știri NewsMaker.md.

Mihai PopsoiFoto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Într-un interviu pentru BBC, difuzat miercuri, Mihai Popşoi a declarat că în spatele atacului cibernetic de la Poşta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Federaţia Rusă.

De asemenea, potrivit ministrului moldovean, hackerii ruşi sunt cei care au atacat și site-ul postului public de televiziune de la Chişinău.

Capacităţile de apărare cibernetică ale Republicii Moldova sunt „încă modeste”, dar autorităţile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi, a declarat şeful diplomaţiei moldovene în interviu.

„Dar da, suntem o țintă constantă a atacurilor rusești asupra infrastructurii noastre, nu doar radiodifuzorului public, ci și oficiul poștal, instituțiile guvernamentale sunt vizate în mod regulat de hackeri, pe care experții îi atribuie Rusiei. Dar ne consolidăm reziliența, avem parteneriate puternice, inclusiv cu Marea Britanie, SUA și alți parteneri din Europa, pentru a ne ajuta să ne construim apărarea, inclusiv apărarea cibernetică”, a afirmat Mihai Popşoi.

La 20 februarie, Poşta Moldovei a devenit ţinta unui atac cibernetic, fiind vizat sistemul informaţional. Astfel, prestarea serviciilor poştale şi financiare a fost sistată până la recuperarea sistemului. Acestea au fost reluate parţial abia peste trei zile, pe 23 februarie, iar complet - pe 29 februarie. Ministrul dezvoltării economice şi digitalizării, Dumitru Alaiba, a dat asigurări că datele personale ale clienţilor Poştei Moldovei nu au fost compromise în urma atacului cibernetic.

Pe 27 şi 28 aprilie, atacuri cibernetice asupra site-ului postului Moldova 1 au fost respinse cu succes, scrie NewsMaker.md.