Apicultura, o afacere comoda aducatoare de profit dulce. Cresterea albinelor are mai multe avantaje: investitia se amortizeaza rapid si va ramane timp si pentru alte activitati. Atentie, insa, este interzisa persoanelor alergice la intepaturi! Un curs de calificare, o investitie de aproximativ 6.000 de lei, ceva timp liber si mai ales lipsa alergiilor sunt conditiile de pornire in meseria de apicultor. Avantajul clar este, spun persoanele care activeaza de mai mult timp in bransa, ca apicultura nu este o meserie exclusiva, putandu-se desfasura in paralel cu alte activitati. In plus, investitia initiala se amortizeaza fara mari eforturi in maximum doi ani, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Creditul, pe cale de disparitie. Cum risca BNR sa lase economia fara "sange proaspat". BNR s-a trezit in plina criza sa limiteze accesul la credite, de teama ca romanii se vor ingloda si mai mult in datorii. Bancherii stramba din nas, pentru ca vor pierde si putinii clienti care le mai bat la usa. Economistii afirma ca pentru a relansa consumul, motorul economiei, avem nevoie de "sange proaspat", adica de bani. Astazi expira termenul de dezbatere pentru noul regulament de creditare propus de BNR, iar toate elementele duc catre ideea ca Banca Centrala va inaspri conditiile, informeaza Daily Business.

Ce mai da statul romanilor furati de comunisti? Fondul Proprietatea s-a "terminat". Guvernul va trebui sa ia o decizie de importanta strategica pentru Romania. Actiunile pe care Statul Roman le mai are la Fondul Proprietatea nu mai valoreaza nici 90 mil. euro, in timp ce valoarea cererilor de despagubire se masoara in miliarde, nimeni nu stie exact cate... Actiunile Statului se pot epuiza chiar in chiar zilele acestea. Varianta plafonarii despagubirilor, vehiculata in ultima vreme, "se va lovi de o piedica majora, caci, de indata ce ar fi adoptata, va fi ridicata problema neconstitutionalitatii. Vor curge sesizarile la Curtea Cosntitutionala, deoarece nu poti sa aplici doua regimuri diferite unei aceleiasi categorii de solicitanti", a declarat avocatul Corin Trandafir, dupa cum relateaza Money.ro

AIPC: Exista suspiciuni privind tranzactii cu actiuni SIF pe baza de informatii privilegiate din afacerea Erste - SIF. Cum raspunde Dumitru Tudor, unul dintre marii investitori la Bursa. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare si supraveghere de pe piata de capital, sa analizeze tranzactiile efecutate cu actiunile SIF-urilor inainte si dupa anuntarea incheierii unui acord intre Erste Group si patru dintre SIF-uri pentru preluarea unui pachet de 24,12% din BCR. "Pentru a-si indeplini obiectivele fundamentale asa cum sunt ele specificate in statutul sau, consideram ca este necesara verificarea de catre CNVM a tranzactiilor efectuate in zilele premergatoare si de dupa anuntarea acordului de principiu cu privire la vanzarea pachetelor detinute la BCR deoarece exista suspiciuni privind efectuarea unor tranzactii de catre persoane care au avut acces la informatii privilegiate", a precizat Dumitru Beze, presedintele AIPC, intr-o solicitare trimisa CNVM. Integral in EconomicTimes.ro

Cum au ajuns americanii sa bea vin romanesc. Sase producatori autohtoni de vinuri (Murfatlar, Cramele Recas, Carl Reh Winery-Crama Oprisor, Senator Wine, Domeniul Coroanei Segarcea si British Halewood Romania) s-au unit pentru a castiga o cota din cea mai mare piata de profil din lume: Statele Unite ale Americii. Impunerea Romaniei ca tara producatoare de vin pe o piata care ne cunoaste doar prin Ceausescu si Nadia Comaneci nu va fi deloc usoara, spun reprezentantii companiilor. Initiativa producatorilor vine ca parte a celui mai amplu proiect de promovare a vinului romanesc, informeaza Adevarul.

Ce afaceri in franciza se simt bine in Romania. Antreprenorii romani care opteaza pentru o afacere la cheie se orienteaza spre sectorul alimentar, deoarece isi recupereaza rapid banii. Chiar daca antreprenorii autohtoni sunt rezervati atunci cand vine vorba de inceperea unei noi afaceri, exista insa si romani care, in loc sa renunte la ideea de a deveni propriul lor sef, se indreapta spre business-uri mai putin riscante si opteaza pentrru afacerile la cheie. La noi, exista circa 370-400 de francize si de master francize, ceva mai multe fata de 2010. E adevarat ca o mare parte din ele sunt straine si ca romanii se indreapta, cu precadere, spre domenii de activitate precum fastfood sau servicii, unde investitia se recupereaza relativ repede, potrivit lui Constantin Anton, presedintele Asociatiei Romane de Franciza (ARF), scrie EVZ.

Roubini a avut dreptate: Revolutia mondiala se extinde. Nu demult profetul crizei publicase un comentariu care s-a propagat cu repeziciune in media din intreaga lume: Revolutia mondiala se va extinde. Declaratia era facuta cand erau inca revoltele din Marea Britanie, dar si cele din Germania. Ne place sau nu sa credem, Roubini a avut din nou dreptate: Acum se pregateste de revolutii cea mai mare economie din lume. Cel putin, acestea sunt temerile primarului din New York, Michael Bloomberg, care a declarat ca rata mare a somajului a ajuns la un nivel la care tinerii ar putea iesi in strada din cauza faptului ca nu isi pot gasi de lucru, anunta Capital.

Ce e bun si ce e rau in noul Cod Fiscal. Oamenii de afaceri sunt multumiti de relaxarea unor proceduri si de inlesnirile acordate pentru penalitati, dar se asteptau la o scadere a presiunii taxelor. Pana la aparitia normelor de aplicare a viitorului Cod Fiscal, oamenii de afaceri chestionati de "Adevarul" sunt rezervati in aprecierea modificarilor favorabile. Desi contine si masuri care sprina firmele, noul Cod Fiscal are o serie de lacune, considera oamenii de afaceri consultati de "Adevarul". Fara indoiala, depunerea trimestriala a declaratiei unice in loc de cea lunara si scutirea de la plata penalitatilor, in anumite conditii, sunt de un real ajutor. Integral in Adevarul.

Milioane de conturi au disparut in ultimii doi ani. Vezi cati bani mai au romanii in banci. Peste 360.000 de conturi bancare au fost desfiintate doar in perioada aprilie-iunie 2011, in timp ce fata de jumatatea anului 2008, numarul deponentilor luati in evidenta de Fondul de Garantare a Depozitelor a scazut cu aproape 3 milioane Numarul total al conturilor deschise de clientii persoane fizice ai bancilor din Romania se ridica la finele lunii iunie 2011 la 14.390.000, cu peste 360.000 mai putin decat la sfarsitul lui martie si cu peste 3 milioane mai putin decat la jumatatea lui 2008, arata datele furnizate capital.ro de catre Fondul de Grantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, scrie Capital.

A inceput adevarata "revolutie agrara". Romania bate record dupa record. "Recoltele-record" au devenit noul normal dupa doua decenii de degringolada. Romania va avea inca un an agricol exceptional, lucru care i-a luat prin surprindere pe cei mai multi producatori agricoli. Ei se asteptau la o scadere a productiei dupa recordurile din 2010. In realitate, ceea ce parea sa fie un nivel de productie exceptional tinde sa devina noul standard. Ca urmare a recapitalizarii unei mari parti a exploatatilor, chiar si cifrele umflate din anii '80 sunt acum depasite in mod constant. Iar de la aceasta baza, productia agricola poate doar sa creasca. Potentialul agricol al Romaniei este de doua sau chiar trei ori mai mare, spun expertii. Integral in Romania Libera.

Omul din umbra lui Soros: I-a dat pe mana 25 de miliarde de dolari. In urma cu putin timp, George Soros anunta intr-o scrisoare adresata investitorilor privati din fondul sau de investitii, Soros Fund Management, ca pana la sfarsitul anului le va inapoia investitiile, de circa un miliard de dolari. Anuntul venea la putin timp dupa o informatie potrivit careia fondul de investitii al lui Soros dispune de aproximativ 25 de miliarde de dolari, din care trei sferturi ar fi tinuti CASH. Acum, Bloomberg a anuntat ca Geroge Soros l-a ales pe cel care va gestiona cei 25 de miliarde de dolari ai fondului, anunta Capital.