Pretul aurului, in cel mai important declin al lunii. Cotatia aurului a inregistrat ieri, pe piata futures din SUA, cel mai important declin din aceasta luna, pe fondul aprecierii dolarului in contextul progresului extrem de lent in privinta discutiilor pe marginea bugetului SUA, menite sa duca la evitarea "varfului fiscal" in 2013. In plus, investitorii speculeaza ca imbunatatirea conditiilor economice din SUA va reduce cererea pentru acest metal considerat investitie sigura. Conform unor date anuntate saptamana aceasta, increderea consumatorilor din SUA a avansat, in luna noiembrie, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, semn ca sunt in crestere cheltuielile gospodariilor americane. Indicele Conference Board privind increderea consumatorilor americani a urcat la 73,7 puncte luna aceasta, de la 73,1 in octombrie. Nivelul din noiembrie este cel mai ridicat din februarie 2008 pana in prezent. Analistii asteptau un indice de numai 73 de puncte, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Infografic: Cat costa serviciile medicale la privat? Valoarea pietei serviciilor medicale s-a dublat in ultimii cinci ani, iar concurenta dintre operatori a devenit tot mai acerba, reflectandu-se in oferte si preturile serviciilor Marea problema a serviciilor medicale private consta in tarifele extra, care ridica adeseori cu mult pretul de baza al investigatiei. Cu alte cuvinte, "fiecare lucru costa". Daca alegi sa faci o ecografie abdominala la privat, nu ajunge sa platesti doar costul investigatiei, de circa 200 de lei, ci trebuie sa platesti si interpretarea analizei, care costa 50 de lei. Potrivit unui raport PMR, chiar daca in Romania piata serviciilor medicale a cunoscut o dezvoltare puternica in ultimii ani, tara noastra este, printre statele Europei Centrale, codasa in privinta banilor cheltuiti in sistemul privat de sanatate - 23 de euro anual per capita. De aceea, operatori "se bat" in preturi cat mai reduse, pachete de analize medicale si abonamente cu care sa atraga toate categoriile sociale, anunta Capital.ro.

Culturile „de fițe” aduc profit chiar şi pe secetă Andive, busuioc şi oregano, cătină, lavandă sau trufe. Culturi aşa-zis exotice, care însă încep să prindă şi pe la noi. Particularitatea lor este că pe suprafeţe de teren mici, de un hectar, dau randamente foarte bune, incomparabil mai bune faţă de clasicele culturi de grâu, porumb sau cartofi. Imaginea agricultorului român care însămânţează hectare întregi cu grâu şi porumb ar putea să se schimbe. Mai toţi îşi dau seama că nu fac mare lucru cu aceste culturi - producţia abia ajunge pentru autoconsum, iar de vândut oamenii vând cât să poată înfiinţa o nouă cultură. Puţini sunt cei care caută să se diferenţieze prin tipul de cultură. Dar sunt, scrie Income Magazine

Faliment personal. Legea care ii salveaza pe datornici. Aparitia normei ar permite romanilor cu probleme la plata ratei sa se redreseze fi nanciar. In acelasi timp, profiturile bancare ar creste Proiectul legii falimentului personal, care ar putea aduce linistea romanilor cu probleme la plata ratei bancare, se zbate de doi ani intre Senat si Camera Deputatilor. Prima camera l-a adoptat, dar parlamentarii amana introducerea sa in dezbaterea Camerei Deputatilor. Motivul: FMI a "recomandat" neimplementarea legii. Perspectiva unui nou acord cu Fondul nu poate fi pentru debitorii cu probleme decat o veste proasta. "FMI se pare ca insista inca pentru neaprobarea legii", a spus pentru EVZ avocatul Gheorghe Piperea, unul din autorii proiectului. Initiatorii reglementarii continua insa sa faca presiuni pentru votarea legii si implementare.

Afacerea la romani: zero profit, zero angajati, zero vanzari. Statisticile oficiale arata ca, in 2011, 61% din firme nu au realizat profit, 43% nu au avut niciun angajat si 30% au declarat o cifra de afaceri egala cu zero. Rata profitabilitatii a coborat la 0,5%. Orice tara are cate un grup de firme care nu realizeaza nici vanzari, nici profit si nu au niciun angajat. In Romania, acest grup este insa majoritar, daca nu chiar predominant. Asta au descoperit specialistii companiei de consultanta Expense Reduction Analysts (ERA), uitandu-se pe bilanturile depuse de firmele romanesti la Ministerul Finantelor. Potrivit acestor statistici, in Romania exista in total 590.033 de firme, din care mai mult de 250.000 au iesit pe pierdere in 2011 si 110.000 cu profit zero, ceea ce inseamna ca 61% din totalul companiilor nu au realizat niciun castig anul trecut. De asemenea, exista 251.674 de firme care au zero angajati (43% din total) si 178.020 de societati care au declarat cifra de afaceri zero pentru 2011. In fine, rata profitabilitatii generale in Romania a fost de 0,5% in 2011, dupa ce in anul 2010 fusese de 1,6%, scrie Adevarul.

Comisia Europeana a aprobat restructurarea bancilor spaniole nationalizate. Comisia Europeana a aprobat, ieri, planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate: "Bankia", "Novagalicia", "CatalunyaCaixa" si "Banco de Valencia". De aceasta aprobare depinde acordarea ajutorului financiar de 37 de miliarde euro alocat de zona euro pentru recapitalizarea sectorului bancar spaniol, anunta Bursa.ro.

Povestea vacutelor de lux Tnuva. Nimeni nu pare sa le vrea. Administratorul fermei de vaci de la Adunatii Copaceni, locatie care candva a apartinut falimentarei companii Tnuva, scoate afacerea la vanzare pentru doar 2 milioane de euro, un pret de trei ori mai mic decat cele 6,7 milioane de euro cerute initial "Pretul de vanzare al fermei de la Adunatii Copaceni a scazut la 2 milioane de euro. Licitatia va avea loc pe data de 3 decembrie", spun reprezentantii ZRP Insolvency, administratorul afacerii. Initial, ferma, una dintre cele mai moderne din Romania, a fost scoasa la vanzare pentru 6,7 milioane de euro. De altfel, potrivit administratorului, cele 2 milioane de euro sunt acoperite doar de valoarea celor 1.000 de vacute Holstein, din rasa de calitate superioara, informeaza Capital.ro.

Dacia dezamageste din nou Euro NCAP. Organismul european specializat in evaluarea sigurantei automobilelor in caz de impact, Euro NCAP, a dat publicitatii un nou set de rezultate, ale modelelor testate in ultima perioada. Este vorba de 15 automobile (vezi lista de mai jos), printre care si noul MPV Dacia Lodgy. Toate masinile testate au primit calificativul maxim, de 5 stele, cu exceptia modelului Dacia, care a punctat sub medie si a primit doar 3 stele. In comunicatul de presa difuzat cu aceasta ocazie, Euro NCAP descrie comportamentul nesatisfacator al masinii la nivelul habitaclului, in caz de impact frontal sau lateral, precum si la protectia copiilor. Este criticata optinea Dacia pentru costuri reduse, in detrimentul sigurantei. Asa se face, de pilda, ca masina nu este echipata standard cu ESP, constructorul profitand pana in ultimul moment de lipsa obligativitatii legale in aceasta privinta, scrie 24auto.ro.