Mariana Gheorghe: "Petrom afla, in acest an, date noi despre zacamintele din Marea Neagra". Petrom si partenerii sai vor interpreta, in acest an, datele in urma finalizarii studiilor seismice pentru perimetrele petroliere concesionate in Marea Neagra. Astfel Petrom va afla date noi despre potentialul acestor zacaminte, pentru care estimarile initiale sunt optimiste. Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, ne-a declarat ca mai dureaza ani pana cand Petrom va putea spune daca sunt rezerve de gaze in Marea Neagra pe care sa le poata exploata comercial. Doamna Gheorghe sustine ca secretul profitului record obtinut anul trecut nu consta numai in nivelul ridicat al cotatiilor pentru titei si carburanti, ci in investitiile realizate de Petrom in anii trecuti. Aceste investitii au fost realizate pe principii durabile, care au eficientizat costurile de productie si au stabilizat productia. Integral pe Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Managementul TAROM ia in calcul vanzarea tuturor aeronavelor actuale si inchirierea altora, dar si iesirea din Sky Team si IATA. Daca actualul director general al TAROM, Christian Heinzmann ramane in functie pana la finalul manadatului (octombrie 2016), planul sau de management - care se presupune ca va redresa compania - vizeaza inlocuirea actualei flote cu una noua, pentru care este luata in calcul o colaborare cu Mitsubishi. Potrivit lui Heinzeman, japonezii sunt dispusi la un schimb cu Tarom, mai exact, vor prelua avioanele vechi pentru care vor oferi la schimb unele noi, produse de Mitsubishi si neoperate, inca, de niciun alt operator aerian. Practic, Tarom va fi prima companie care le va utiliza. La pachet cu avioanele se va oferi trainingul pilotilor si asigurarea licentei pentru aceste aeronave, service-ul si mentenanta lor. Ar fi de mentionat faptul ca Tarom are aproape toate aeronavele in proprietate, iar contractul cu Mitsubishi sau oricare alt producator va presupune un leasing operational, anunta Capital.ro.

"Regele asfaltului" Dorinel Umbrarescu, din nou in carti pentru Autostrada Lugoj-Deva. Firmele Spedition UMB si Tehnostrade, controlate de unul dintre "regii asfaltului", Dorinel Umbrarescu, sunt favorite sa-si adjudece un nou tronson din autostrada care va lega Nadlacul de Constanta. La sfarsitul acestei luni, Compania de Autostrazi urmeaza sa anunte, oficial, castigatorul contractelor pentru Autostrada Lugoj-Deva, tronsoanele 2, 3 si 4. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), condusa de interimarul Mircea Pop, se pregateste sa atribuie un nou contract asocierii firmelor Spedition UMB si Tehnostrade. Asta chiar daca societatile controlate de Dorinel Umbrarescu nu ar intruni toate conditiile de calificare, fapt stabilit, initial, chiar de reprezentantii companiei de stat, sustin surse din CNADNR, informeaza Adevarul.

Pacaleala scutirii de impozit pentru locuinta reabilitata. In urma cu cativa ani, majoritatea primariilor de sector si mai multe primarii din tara au aprobat hotarari care scutesc timp de sapte ani de impozitul pe locuinta pe cei care siau reabilitat termic casele. Facilitatea se acorda in anul care urmeaza reabilitarii. Beneficiul oferit romanilor a ramas insa aproape fara rezultate. La primaria Sector 4, de exemplu, nu s-a acordat in 2013 nicio scutire de impozit, potrivit datelor culese de EVZ. Motivul? Documentatia este atat de stufoasa incat e aproape imposibil sa beneficiezi de facilitate. Contine si documente pe care niciun proprietar nu s-ar gandi sa le obtina, cum ar fi "certificatul de performanta energetica sau raportul de audit energetic in care se recomanda realizarea masurilor de interventie". Sase certificate si cereri sunt necesare celor care vor sa beneficieze de scutire, iar proprietarii de apartamente trebuie sa aduca in plus si o autorizatie de constructie, scrie EVZ.

Semne de intrebare in jurul tranzactiei Nuclearelectrica - Arcelor Mittal Galati. Nuclearelectrica a ales sa raspunda ofertei de cumparare de energie a Arcelor Mittal Galati si a vandut combinatului galatean circa 1,8 milioane MWh cu 181 de lei/MWh. Licitatia a avut loc pe piata PCCB administrata de OPCOM. Arcelor Mittal Galati este printre cei mai mari consumatori de energie in bada din tara noastra. Consumul de energie in banda (24 de ore din 24, sapte zile din sapte) este preferat de producatori, care pot avea o predictibilitate a afacerilor si veniturilor. La o cantitate de energie atat de mare, pe o perioada mare de timp, preturile de tranzactionare sunt mai mici decat media pietei. Stategia Nuclearelectrica a starnit, totusi, mirare in piata deoarece, in urma cu putin timp, Arcelor Mittal Galati solicitase pentru 1,9 milioane MWh un pret maxim de 182 de lei/MWh. Majoritatea tranzactiilor recente de pe PCCB s-au incheiat la preturi intre 190 si 200 de lei/MWh. Aceste tranzactii nu au vizat, insa, cantitati de energie atat de mari si nu au fost pentru o perioada de timp atat de lunga, anunta Bursa.ro.

Pe Victoriei, luxul se vinde si la trei sferturi din pret. Intre discounturile ametitoare de acum ale magazinelor high-end - de pana la 70% - si incrancenarea din trecutul nu foarte indepartat a acelorasi magazine, de a nu face promotii pe motiv ca ar putea avea efecte negative pentru imaginea lor, sta criza. Si clientii, care au renuntat la risipa Mengotti, Emporio Armani, Coccinelle, La Perla, Zegna, Gucci. Pare o trecere in revista a magazinelor de pe Calea Victoriei din Bucuresti, strada-reper a industriei de fashion de lux. E altceva: o lista de magazine care, discret, fara afise in vitrina, ofera discounturi intre 20% si 70%. E drept, la colectiile de toamna-iarna 2012. Nu inseamna insa ca nu sunt clienti care sa pretinda reducere inclusiv la achizitionarea unui produs din colectia de primavara-vara 2013 a brandurilor - "S-a intamplat adesea ca unii clienti sa pretinda reducere la achizitionarea unui produs din colectia noua", face o paranteza Camelia Tomoiaga, managerul magazinului de lenjerie de lux La Perla, informeaza Capital.ro.

Super-SUV: Audi RS Q3. Dupa ineditul S Q5, iata si noul RS Q3, primul crossover care adopta cele doua litere "diabolice" de la Audi. Ofensiva SUV-urilor supradotate tine parca sa demonstreze ca sportivitatea nu este un apanaj doar al coupe-urilor sau sedanurilor clasice! La Audi, litera S este sinonima cu sportivitatea si nu ocoleste nici cele mai mici modele din gama, nici macar versiunile crossover! Noul RS Q3 va fi prezentat luna viitoare, la Salonul de la Geneva. Primele semnale referitoare la aceasta versiune au aparut anul trecut, prin intermediul unui concept prezentat la Salonul de la Beijing. Acum este gata de lansare varianta definitiva, de serie, la care intalnim aceleasi elemente distinctive ca la celelalte modele RS aparute in ultima vreme, RS6 Avant sau RS7. Ne referim aici la insertiile din aluminiu mat, calandrul negru, inscriptia quattro plasata in partea frontala (jos) si jantele pe 19 inch (optional, pe 20), scrie 24auto.ro.