Taxe europene pe gazele de sist. Statul roman ar putea taxa diferit companiile care extrag gaze de sist fata de firmele care apeleaza la tehnici traditionale de exploatare. O spune chiar ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, care precizeaza ca nivelul redeventei nu va fi stabilit pana la data inceperii exploatarii."Trebuie sa vedem intai daca avem, si abia apoi daca le exploatam sau nu.Se face o confuzie intre explorare si exploatare", a afirmat Nita. De altfel, potrivit ministrului Energiei, intreg sistemul de redevente va trebui adaptat celui european, scrie Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

Pierderile provizionate de banci au ajuns la peste 36,6 miliarde lei. Valoarea totala a pierderilor provizionate de institutiile de credit din activitatea de creditare a crescut cu 22,7% din februarie 2012 pana in februarie 2013, ajungand la 36,646 miliarde lei, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).Fata de luna ianuarie 2013, cresterea este de 2,6%.De asemenea, totalul provizioanelor pentru toate categoriile de credite - indoielnice, pierderi, substandard, in observatie si standard - depaseste 40,120 miliarde lei, in crestere cu 1,5% fata de luna precedenta, noteaza Capital.

Chinezii, interesati sa cumpere "Cyprus Airways". O companie din China este interesata sa cumpere "Cyprus Airways", potrivit anuntului facut saptamana aceasta de operatorul de transport de la Nicosia.Intr-o declaratie catre investitori, "Cyprus Airways" a informat ca oficiali ai "Beijing Yi Xiang Da Investment" Co. Ltd. au purtat discutii cu ministrul finantelor din Cipru si reprezentanti ai companiei aeriene, iar semnalele date de concluziile discutiilor sunt incurajatoare, chiar daca deocamdata partile nu au ajuns la un acord. Guvernul de la Nicosia vrea sa gaseasca un investitor strategic pentru compania aeriana, scrie Bursa.ro.

Inflatia din Zona Euro a scazut cu un procent. Implicatii pentru Romania. Inflatia din Zona Euro a coborat in luna martie 2013 la 1,7%, nivel cu un punct procentual mai jos decat cea inregistrata in aceeasi luna a anului trecut, potrivit estimarilor Eurostat. Contributia cea mai importanta la aceasta evolutie a avut-o diminuarea cresterii preturilor la energie pe parcursul ultimelor 12 luni de la 8,5% la doar 1,7%. Evolutiei inflatiei din Zona Euro are o influenta majora asupra cursului valutar din Romania prin diferentialul de inflatie, care permite mai mult mai putin o apreciere in termeni reali a leului. In ultimul an, situatia s-a schimbat semnificativ, pe masura ce ecartul s-a inversat si s-a majorat.Acest fapt pune presiune pe cursul de schimb, conform Curs de guvernare.ro.

Cel mai bine platit CEO din SUA in 2012. Directorul general al Oracle, Larry Ellison, a fost cel mai bine platit CEO din SUA in 2012, dupa ce a obtinut pentru activitatea de anul trecut o compensatie financiara de 96,2 milioane de dolari, cea mai mare parte a pachetului reprezentand bonusuri in actiuni, noteaza Gandul. Astfel, Ellison a primit salariu, bonificatii si bonusuri in valoare de 3,9 milioane de dolari, plus un pachet de actiuni la preturi preferentiale in valoare de 90,7 milioane de dolari, potrivit New York Times, preluat de Bloomberg.

Pretul petrolului, in cel mai important declin saptamanal din ultimele sase luni. Cotatia titeiului brut a inregistrat, in intervalul 1-5 aprilie, la New York, cea mai mare scadere saptamanala din ultimele sase luni, din cauza unor date dezamagitoare privind piata muncii din SUA. Potrivit cifrelor anuntate vineri de Departamentul Muncii de la Washington, economia americana a creat numai 88.000 de posturi in martie, acesta fiind cel mai mic avans din ultimele noua luni. Analistii asteptau un plus de 190.000 de locuri noi de munca, noteaza Bursa.ro.

Avantajele noii taxe auto. Inmatriculari mai ieftine la noi decat in Bulgaria. Timbrul de mediu este, uneori, mai ieftin decat taxa auto a bulgarilor, in cazul masinilor vechi sau foarte noi, cu motorizari mici. Odata cu introducerea timbrului de mediu, inmatricularea masinilor vechi a devenit mai avantajoasa in Romania decat in tara vecina. Valoarea timbrului a fost redusa pentru autoturismele non-euro sau euro 1, 2, cu pana la 90% fata de cat se platea prin taxa de prima inmatriculare, scrie EVZ.

Interesele si problemele Romaniei in piata de energie electrica. 1- Export de energie: Cum, cat, in ce fel ? Rentele nu mai sunt la ele acasa intr-o piata concurentiala. Nu se poate vorbi inca de un comert liber cu energie electrica in Europa de Sud-Est (SEE). Afacerile s-au desfasurat intr-un cadru de reglementare obstructionat si au fost determinate mai degraba de interesul pentru rente, adica profituri peste pretul pietei. Pe o piata cu adevarat liberalizata, participantii intrati in ordinea de merit vind energia la pretul marginal ("price takers") al ultimului kWh vindut. Regenerabilele si centralele electronucleare intra primele in piata, avind costuri fixe mari si pondere mica a costurilor variabile. Un studiu IEA din anul 2010 arata ca centralele nucleare din CEE aveau un cost fix mediu normalizat (fixe levelised cost) de €45 pe MWh pentru o rata de scont de 5% (€73 pentru o rata de 10%), si unul variabil (variable levelised cost) de circa €7 Eur pe MWh, informeaza Curs de guvernare.ro.