Guvernul schimba salarizarea: Angajatii din companiile de stat, platiti dupa productivitate, iar functionarii, dupa performanta. Guvernul pregateste un nou sistem de salarizare la stat, prin care lucratorii din companiile de stat si din regii vor fi platiti in functie de productivitatea muncii, iar functionarii din institutiile bugetare vor fi remunerati dupa o serie de indicatori de performanta. Guvernul vrea sa adopte noul sistem de salarizare pana in septembrie 2013 in companiile de stat si din anul 2014 in institutiile bugetare, anunta Curs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Executia bugetara, oglinda unei economii sufocate de stat. Economia urca in statistici, dar se sufoca in realitate. Cresterea poverii fiscale a afectat consumul privat si afacerile companiilor mai rapid si mai grav decat se astepta Guvernul, realitate dezvaluita chiar de executia bugetara pe primele sase luni. Inainte de a produce efectele benefice previzionate la buget, cresterile succesive de accize, impozite locale, adaugate altor majorari ale poverii fiscale din anii anteriori (cea mai grava fiind cresterea TVA), precum si masurile de genul cresterii salariului minim pe economie au distrus profitabilitatea companiilor si au subtiat veniturile disponibile ale populatiei, erodand si mai mult consumul, noteaza Capital.

Alimentele cu chimicale au intoxicat pana si cifrele Produsului Intern Brut. Scaderea consumului a franat cresterea economica, dar statisticile arata reducerea vanzarilor doar la alimentele procesate, pline de E-uri si de ingrediente obtinute in laborator. Practic, pana si cifrele PIB au fost intoxicate de alimentele procesate cu chimicale. In trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut (PIB) a avut o crestere anemica, de numai 0,3% fata de trimestrul anterior, cu toate ca principalele motoare - industria si exporturile - au consemnat avansuri de peste 6%. Cauza franarii economiei a fost scaderea consumului, pusa de analistii economici pe seama scaderii puterii de cumparare a populatiei. Dar la o privire mai atenta asupra statisticilor oficiale se poate observa ca scaderile care s-au accentuat in fiecare luna din cel de-al doilea trimestru sunt consemnate in special la alimente. Mai exact, la alimentele procesate, potrivit Adevarul.

Vara a topit pretul asigurarilor CASCO. Atentie insa la capcane! Fata de luna aprilie a acestui an, cele mai importante societati care vand CASCO au taiat preturile cu 40%, in medie. "Vinovate" sunt promotiile specifice anotimpului calduros. Pentru cei care nu au o asigurare CASCO sau care au evitat sa-si cumpere o astfel de polita din cauza preturilor mari, vara pare momentul potrivit pentru a face pasul. Conform datelor unuia dintre cele mai utilizate portaluri de specialitate, absolut toate marile companii de asigurari au operat reduceri substantiale de preturi, anunta Capital.

Bancile ar putea sa reia creditarea. Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste anul viitor cu pana la 3%, dupa o stagnare in acest an, este de parere Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank. "Anul viitor am putea vedea o crestere de pana la 3% a volumului de credite acordate de banci, dupa o stagnare in acest an. Stagnarea de anul acesta are legatura cu nivelul creditelor neperformante, dar cred ca anul viitor vom avea mai putine probleme cu creditele neperformante si putem sa inregistram o crestere. In plus, am vazut o statistica recenta in care productia industriala a crescut, precum si exportul, iar PIB-ul va creste cu 2% anul acesta. Va fi o mai mare nevoie de credite", a aratat Laszlo Diosi, potrivit EVZ.

De unde cumpara alimente tara cu doua treimi din suprafata teren arabil: Ungaria concentreaza 58% din deficitul comertului cu alimente al Romaniei. Anul 2013 va fi un an agricol bun, iar asteptarile influentelor in PIB sunt mari. Poate prea mari. Caci capacitatea industriei prelucratoare de-a pune valoare adaugata mare, precum si competitivitatea in zona prelucrarii produselor agricole au ramas mult in urma productiei ridicate in acest an de hazardul meteo. Datele centralizate pentru anul 2012 arata ca deficitul din comertul cu alimente si animale vii pe relatia Ungaria reprezinta 58% din deficitul pe aceasta grupa de produse. Urmatoarele trei tari situate in topul deficitelor romanesti in materie de mancare sunt Germania ( 39%) si Polonia (28%) si Olanda (12%), toate cu un rezultat situat pe plus in raport cu tara noastra de peste 100 milioane euro, arata o analiza realizata de Curs de guvernare.

China si-ar putea exagera intentionat PIB cu 1.000 de miliarde de dolari, publicand date eronate. Economia Chinei ar putea fi exagerata de autoritatile de la Beijing cu circa 1.000 de miliarde de dolari, 8-12% din activitatea economica anuala, prin publicarea de date "voit eronate" despre inflatie si PIB, arata un studiu publicat de un profesor de la Universitatea Peking din Beijing. Datele macroeconomice publicate de autoritatile chineze sunt tratate cu scepticism de unii economisti, iar studiul realizat de un profesor de la HSBC Business School din cadrul Universitatii Pekin incearca sa clarifice amploarea discrepantelor, scrie Bursa.

Afacerea Litoral 2013. Sezonul estival extins, dar "nu mai profitabil". Cum explica hotelierii "exodul de weekend" al turistilor spre litoral. Incurajati de vremea buna, de scaderea tarifelor de cazare si de programele desfasurate in aceasta perioada care ii ajuta sa isi reduca bugetul de vacanta, precum "Litoralul pentru toti", romanii au inceput sa mearga mai des in luna august pe litoral si ar putea sa continue sa se relaxeze la mare pana la mijlocul lui septembrie, perioada care, in anii anteriori, echivala cu sfarsitul sezonului estival. Ca in fiecare sfarsit de saptamana din ultima perioada, si de aceasta data statiunile de pe malul marii se vor dovedi a fi neincapatoare, intre 30.000 si 35.000 de turisti fiind asteptati in weekend doar in cea mai populara statiune de pe litoralul romanesc - Mamaia, numarul lor depasind cu mult capacitatea de cazare a unitatilor din zona, de doar 24.000 de locuri, aflam din Gandul.

Cum arata o zi din viata celui mai bogat om din lume. Cel mai bogat om din lume s-a priceput intodeauna la cifre, iar cel mai important lucru pentru el nu sunt banii sau lucrurile pe care le detine, ci familia. Carlos Slim Helu a fost declarat cel mai bogat om din lume pentru al patrulea an consecutiv. Averea lui este estimata la 73 de miliarde de dolari, cu patru miliarde in plus fata de 2012, dupa ce companiile sale Grupo Financiero Inbursa si Grupo Carso industrial au inregistrat rezultate foarte bune. Cea mai valoroasa companie ramane insa America Movil - 36,3 miliarde de dolari. Carlos Slim nu detine nicio pozitie executiva in companiile sale, insa el le stabileste strategiile, potrivit Capital.

SUA ancheteaza JPMorgan pentru ca ar fi angajat copiii unor oficiali chinezi ca sa obtina afaceri. Autoritatile federale din SUA au deschis o investigatie de dare de mita impotriva grupului JPMorgan, pentru a clarifica daca banca americana a angajat copii ai unor importanti oficiali chinezi pentru a obtine avantaje de afaceri in China, potrivit unui document ajuns in posesia New York Times. Intr-un astfel de caz, JPMorgan l-a angajat pe fiul unui fost sef al autoritatii de reglementare financiara din China, care conduce in prezent conglomeratul fianciar de stat China Everbright Group, arata documentul. Dupa ce l-a angajat pe fiul sefului China Everbright, JPMorgan a obtinut mai multe contracte de la conglomeratul chinez, inclusiv pentru consiliere in privinta unei emisiuni de actiuni, noteaza Bursa.