Pretul petrolului a explodat! A incheiat saptamana la maximul ultimilor doi ani. Pretul petrolului a crescut foarte mult pe piata americana, cu 2%, ajungand la 110,5 dolari pe baril, ceea ce inseamna un maxim al ultimilor doi ani, imediat dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anuntat, la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, ca Rusia va sprijini Siria in cazul in care va fi atacata, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Amenzi de sute de mii de euro, in loc de retele de apa pe banii UE. Romania risca sanctiuni drastice din partea Uniunii Europene daca nu reuseste intr-un an sa introduca apa curenta si canalizare in toate localitatile din tara. Romania a avut zece ani si fonduri europene la dispozitie pentru a moderniza localitatile cu peste doua mii de locuitori, insa nu a reusit sa faca prea mare lucru in ceea ce priveste absorbtia banilor UE. Populatia poate plati amenzi de sute de mii de euro zilnic, din 2015, in loc sa beneficieze de utilitati absolut necesare, cum ar fi apa curenta si canalizarea, din vina incompetentei politicienilor. Continuarea in Romania Libera.

Sanatatea romaneasca ¬ evaluare prin comparatie: eficienta medie cu bani putini. Trecerea de la consumul social la investitia sociala. Mai multe spitale judetene au ajuns deja la fundul sacului. Sumele planificate in bugetele lor pentru acest an au fost epuizate. Nu se stie clar cum vor mai putea fi acoperite cheltuielile pana la finalul anului. Inevitabil, au aparut restrictii mai mult sau mai putin explicite in acordarea asistentei medicale si o tendinta de a limita costurile de tratament, cu consecintele de rigoare asupra starii de sanatate a populatiei. In 2012, cheltuielile consemnate in bilantul Fondului National de Asigurari de Sanatate au fost de numai 3,3% din PIB. Cu toate acestea (sau tocmai de aceea), Romania a figurat pe locul 33 din 48 intr-un top al publicatiei Bloomberg referitor la eficienta sistemelor sanitare nationale, inaintea Danemarcei, Belgiei sau SUA, arata o analiza Curs de guvernare.

Nuclearelectrica - Astazi incepe oferta publica pentru vanzarea a 10% din actiuni. Nuclearelectrica este principalul beneficiar al liberalizarii pietei de energie din tara noastra, a declarat, vineri, Daniela Lulache, directorul general al companiei. Aceasta considera ca principalul risc pentru producatorul de energie nucleara il reprezinta evolutia consumului de energie in Romania, potrivit Bursa.

Masurile populiste musca din economie. Analistii internationali dau ca sigura o crestere economica de 2,5% in 2013, insa PIB-ul va avea de suferit daca se continua pomenile pre-electorale. Economia va creste cu 2,5% anul acesta. O spun expertii FMI, precum si cei ai prestigioasei publicatii The Economist. Acestia prognozeaza cresteri importante si in anii urmatori. Numai ca masurile populiste, cum sunt amanarea reformei structurale din sanatate si a restructurarii societatilor de stat, ar putea deraia economia, se arata in raportul analistilor de la The Economist, potrivit EVZ.

Cel mai mare paradis fiscal din Uniunea Europeana. Statul in care banii pot fi legal feriti de Fisc. Investitorii care vor sa-si stie banii in siguranta nu trebuie sa se uite la insulele din Caraibe, ci chiar in inima Europei unde exista un stat in care banii pot fi, legal, feriti de fisc. Este cunoscut faptul ca Elvetia este o oaza fiscala sigura, insa aceasta tara nu face parte din Uniunea Europeana. Cel mai mare paradis fiscal din spatiul comunitar este Marele Ducat de Luxemburg - stat fondator al Uniunii, desi ministrul finantelor, Luc Frieden, respinge denumirea de "paradis fiscal". "Suntem un centru financiar european si nu incurajam evaziunea", repeta la nesfarsit Luc Frieden. Continuarea in Capital.

O smecherie ieftina pentru a face mai atractive actiunile Nuclearelectrica pe bursa. Cu doar doua zile inainte de inceperea derularii ofertei publice de vanzare a 10% din actiunile Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti, Departamentul pentru Energie a anuntat ca pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, Nuclearelectrica nu va avea un aport financiar, ci va participa doar cu activele existente, arata Energy-center.ro.

Averea imobiliara a McDonald`s Romania dezvaluita in premiera. Modelul de afaceri adoptat de gigantul american McDonald¬s este total atipic fata de cel practicat de concurentii sai din industria fast-food. Pe langa vanzarea celebrilor hamburgeri, retailerul a dezvoltat o adevarata afacere imobiliara pe plan local. McDonald¬s este singurul lant international de restaurante de tip fast-food care a intrat direct pe piata romaneasca, spre deosebire de concurentii sai, KFC si Subway, ale caror unitati sunt operate in sistem de franciza. In cei 18 ani de cand functioneaza in Romania, McDonald¬s a investit in dezvoltarea retelei peste 100 mil. euro, suma din care 60% reprezinta investitiile imobiliare si 40%, echipamentele. Compania are in proprietate totala sau partiala 20 dintre terenurile pe care functioneaza restaurantele McDonald¬s in Romania, iar spatiile inchiriate sunt concesionate pe o perioada de minimum 20 de ani, insa ajunge cu cele mai multe contracte la o perioada de 49 de ani. Integral in Capital.