Efectele embargoului rusesc: Fermierii romani isi taie vacile pentru ca fac prea mult lapte Fermierii romani par a fi printre primii care au reactionat defensiv la doua evenimente majore care au avut loc pe piata lactatelor in ultimii ani: embargoul rusesc, impus in august 2014, si eliminarea cotelor incepand cu 1 aprilie 2015. S-au retras in fata marilor puteri europene si au decis sa isi taie animalele. Din cauza scaderii pretului la lapte provocat de supra-productie. Ca efect pervers, in Romania intra tot mai multe importuri de lapte brut, scrie Economica.net.

Business ReportFoto: Colaj foto

E drept ca nu avem autostrazi, dar macar infrastructura feroviara e praf. Planul european si Masterplanul romanesc - doua lumi paralele 10.777 de km de cale ferata, din care doar 4.029 sunt linii electrificate (mai putin de 40%), o viteza comerciala medie a trenurilor de calatori de numai 43 de kilometri pe ora si 1.800 de restrictii de viteza impuse pentru a evita riscul unor tragedii produse din cauza starii deplorabile a infrastructurii. Acesta este portretul in cifre al transportului feroviar din Romania 2014. Situatia justifica locul 78 pe care se claseaza Romania la capitolul calitatii infrastructurii feroviare, in Raportul privind competitivitatea dat publicitatii recent de World Economic Forum (WEF). Spre comparatie, Bulgaria se plaseaza pe pozitia 53. In fata Romaniei stau, cu multe pozitii mai sus, Bangladesh, Botswana, Siria, Moldova, anunta Curs de Guvernare.

SIF Oltenia a cumparat jumatate din actiunile Antibiotice scoase pe piata in acest an. In 2006 isi dorea toata compania Societatea de Investitii Finanaciare Oltenia (SIF5) a cumparat peste 1,4% din totalul actiunilor Antibiotice Iasi (ATB), pe parcursul acestui an. Inainte de criza, SIF5 a facut parte dintr-un consortiu care si-a dorit sa preia compania ieseana. Antibiotice Iasi (ATB), una dintre cele mai mari producatoare de medicamente din Romania si singura care a reusit sa patrunda pe piata americana, a ajuns la o pondere de 3,4% din totalul activelor din portofoliul celei mai mari societati de investitii financiare, SIF Oltenia (SIF5). SIF5 a dat in acest an circa 5,4 milioane de lei pe mai mult de 9,3 milioane de actiuni ATB, adica pe aproape 1,4% din totalul actiunilor companiei. A ajuns sa detina peste 13,41% din capitalul social al companiei. SIF5 a cumparat aproape jumatate din volumul de actiuni tranzactionate in acest an la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), anunta Economica.net.

Ce taxe pe cladiri se vor plati in Bucuresti, in 2016? Consiliul local al municipiului Bucuresti a elaborat proiectul de Hotarare privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale incepand cu anul 2016, in conformitate cu modificarile aduse de noul Cod fiscal. Astfel, cotele de impozit pentru cladirile nerezidentiale detinute de persoane fizice se vor dubla., iar cele pentru cladiri rezidentiale (de locuit) vor ramane la fel. In cazul firmelor, va scadea cota impozabila de la 1,5% la 0,2% pentru cladirile rezidentiale. Potrivit hotararii a fost ales cel mai mic nivel pentru cota de impozit aplicabila cladirilor nerezidentiale ale persoanelor fizice. Codul fiscal prevede ca alesii locali pot decide o cota cuprinsa intre 0,2 si 1,3%, scrie Capital.

Euro urca, in pofida datelor foarte slabe privind cea mai mare economie europeana Moneda unica europeana, euro, s-a apreciat ieri, pe pietele externe, trecand de 1,13 dolari pentru prima oara in ultima saptamana, in asteptarea publicarii minutelor reuniunii de politica monetara a Federal Reserve (Fed) din SUA, din septembrie, care ar putea da indicii cu privire la o eventuala majorare a dobanzii de catre banca centrala americana. Pe piata din New York, la ora 08.55, euro a urcat cu 0,2%, la 1,1256 dolari, dupa ce, mai devreme, cursul trecuse de 1,13 dolari. Dealerii valutari sunt de parere ca orice castig viitor al euro va fi limitat la circa 1,1320 dolari. In opinia jucatorilor de pe piata, avansul euro va fi limitat atata vreme cat sunt tot mai multe asteptari legate de o eventuala interventie a Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o continuare a politicii sale de stimulente, dupa ce inflatia din zona euro a scazut in teritoriu negativ luna trecuta (-0,1%), scrie Bursa.ro.

SRI 2014 - Raportul: 122 de mandate de interceptare pe zi / Securitatea economica - un capitol mai consistent decat cele 4 motiuni de cenzura depuse pana acum de politicieni Depus la Parlament inainte de vacanta parlamentara, pe data de 2 iulie 2015, raportul de activitate al SRI pentru anul 2014 urmeaza sa fie discutat intr-o viitoare sedinta a plenului reunit, in luna octombrie. Dincolo de obisnuitele exprimari vagi, carcteristice oricarui document de uz public, cateva constatari si cifre relevante:122 de mandate de interceptare pe zi. Potrivit raportului de activitate al SRI, in 2014 au fost puse in executare 44.759 de mandate de interceptare a comunicatiilor (o cadenta de 122,6 mandate zilnic), cu urmatoarea distributie: - 2.762 mandate de securitate nationala, din care 2,496 mandate pentru SRI; - 42.263 mandate de supraveghere tehnica si 2.410 ordonante apartinand structurilor Ministerului Public si DNA. Comparativ cu 2013, cand au fost puse in aplicare 38.884 de mandate- se evidentiaza o crestere cu 15,11% a numarului de autorizari, scrie Curs de Guvernare.

Dieselgate - Michael Horn, directorul VW SUA stia despre problemele de emisii din 2014 Michael Horn, directorul Grupului Volkswagen din cadrul diviziei americane, va merge in cursul acestei zile in fata unei comisii de ancheta. Presa de peste Ocean a reusit sa puna mana pe declaratia cu care Horn se va prezenta in fata comisiei. "Am fost informat ca regulile EPA includ o serie de penalizari pentru neconcordante la nivelul standardelor de emisii si ca agentiile independente pot organiza teste care pot identifica software-ul capabil sa manipuleze rezultatele", scrie in declaratia lui Horn. In plus, in aceeasi declaratie se arata ca oficialul VW de peste Ocean stia ca inginerii vor colabora pentru rezolvarea problemei, informeaza Auto-Bild.ro.