Uniunea Europeana a recunoscut, vinerea trecuta, ratiunea economica a Gazoductului transcaspic. Autorii proiectului au trecut deja la cautarea surselor de finantare a noului traseu de transport al gazelor naturale din Asia Centrala, pe fundul Marii Caspice, in Azerbaidjan, de acolo - in Georgia si Turcia, iar apoi in UE, scrieanunta Nezvasimaia gazeta citata de Rador.

Proiectul include transportul de gaze naturale din Bazinul caspic si Asia Centrala, prin teritoriile Turciei, Bulgariei, Romaniei si Ungariei, in capitala Austriei - Viena, unde se afla o statie de distributie. In opinia expertilor, dupa realizarea proiectului, dependenta Europei de gazele naturale rusesti se va diminua. Potrivit presupunerilor UE, peste 13 ani Regiunea caspica va asigura 15% din cerintele de gaze naturale ale Europei.

Problema statutului Marii Caspice este insa cea mai vulnerabila parte a proiectului, deoarece Rusia si Iranul, facând referire la faptul ca acest statut nu este inca reglementat, se pronunta impotriva construirii gazoductului pe fundul marii.

Totusi, potrivit opiniei cunoscutului expert in problematica petroliera, Ilham Saban, acesta nu este singurul motiv al opozitiei Moscovei si Teheranului fata de ideea Gazoductului transcaspic.

Principalul motiv - apreciaza expertul - consta in faptul ca Rusia in genere nu este interesata in realizarea proiectului, care a fost conceput pentru livrari de gaze naturale din Asia Centrala si Kazahstan in Europa ocolind teritoriul ei. Iar in ceea ce priveste Iranul, aceasta tara nu doreste prezenta in regiune a companiilor occidentale, in special a celor americane.