Moneda nationala n-a facut fata crizei internationale si deteriorarii economiei. Startul de dupa integrare n-a fost promitator. Daca in luna aprilie indeplineam toate criteriile convergentei nominale pentru adoptarea euro, in prezent la aproape toate capitolele putem pune semnul minus ", observa Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Analistii financiari si bancherii sunt de parere ca anul 2012 nu reprezinta un termen realist pentru adoptarea euro, criteriile nominale de la Maastricht care presupun o inflatie mai mica de 2,8%, fiind imposibil de atins in momentul de fata.

Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari crede ca cea mai delicata problema pe care o vom avea la momentul integrarii va fi cea a corelarii dintre productivitate si salarii, aici va trebui sa umblam ca sa ne putem gasi locul in Uniunea Europeana ".

BusinessWeek Romania prefigureaza trecerea la moneda unica europeana a Romaniei, prezentand avantajele, dezavantajele si costurile pe care le implica acest proces, analizand felul in care au realizat sau se pregatesc sa faca aceasta trecere alte state europene, din a caror experienta Romania poate trage concluzii importante.

Odata cu adoptarea monedei euro, inflatia va trebui tinuta in frau prin politicile fiscale, ceea ce solicita performanta, intrucat Banca Centrala nu va mai detine rolul central in stoparea inflatiei.

BusinessWeek