Ecartul dintre salariile de la stat si cele din privat s-a adancit masiv in ultimii ani: plus 24% pentru sectorul public Din anul 2007 incoace, salariatii din sectorul public au castigat, in medie, mai mult decat cei din mediul privat, reiese din datele remise Economica.net de catre Institutul National de Statistica. In 2014 salariile nete incasate in sectorul public le-au depasit cu aproape 24% pe cele din privat. Salariile medii nete incasate de salariatii din sectorul public le-au depasit pe cele din mediul privat, in fiecare an din 2007 incoace, reiese din datele cuprinse in anchetele nationale "Castigurile salariale si costul fortei de munca", realizate anual de Institutul National de Statistica, pe care le-am comparat. Ecartul dintre salariile medii nete din sectorul public si cele din privat s-a redus in ultimii sapte ani.

Business ReportFoto: Colaj foto

Raportul dintre creditare si economisire. Evolutii si concluzii Raportul dintre creditele in lei acordate de banci si depozitele in lei a revenit la finele lunii august 2015 aproape de pragul de 70% si a urcat peste valoarea inregistrata in anul 2010. In schimb, raportul dintre creditele in valuta si depozitele in valuta a scazut la minimul ultimilor opt ani, respectiv 136,6%. In premiera absoluta dupa multi ani, ponderea finantarilor in moneda nationala acordate mediului privat a depasit-o pe cea a creditului in valuta, ajungand la 50,2%. Evolutia este benefica din perspectiva mecanismului de transmisie a politicii monetare si a atenuarii riscurilor la adresa stabilitatii financiare. Desi depozitele constituite acopera lejer oferta bancilor de creditare in lei, ar fi, insa, de remarcat, avansul continuu al ponderii imprumuturilor in resursele constituite prin depozitele bancare. Dupa ce a trecut printr-un punct de minim la finele anului trecut, cand a coborat sub pragul de 60%, in numai opt luni a recuperat declinul din cei patru ani anteriori, informeaza Curs de Guvernare.

Cardurile devin tot mai inteligente, dar cash-ul ramane rege Utilizarea cardurilor pentru platile zilnice este mai facila si mai sigura decat cea cu bani lichizi, dar Romania nu a ajuns inca la un nivel ridicat de folosire a platilor electronice la magazine sau online. Una dintre principalele avantaje pe care promotorii utilizarii de carduri le afirma intotdeauna este combaterea economiei subterane. Si au dreptate, o plata realizata prin intermediul bancii nu mai poate fi ascunsa, ci inregistrata ca atare. Conform calculelor facute de cei de la MasterCard, economia subterana estimata la 28,4% in 2014, in urma unui studiu realizat impreuna cu PwC, va scadea cu cel putin zece puncte procentuale in cinci sau sase ani daca ar fi implementate de catre Guvern masurile antifrauda propuse de procesatori. "In Germania, daca economia subterana ajunge la 8% se declanseaza starea de urgenta", spune Cosmin Vladimirescu, general manager al MasterCard Romania, anunta Capital.

De ce nu mai poate functiona guvernul american decat prin cresterea datoriei publice? Datoria publica a SUA a evoluat, mai bine zis a crescut, in cadrul unei limite stabilite de Congres pana in urma cu mai bine de doi ani. In februarie 2013, pe fondul divergentelor dintre cele doua partide, limita a fost suspendata pana in luna mai 2013, iar ulterior a fost crescuta cu 306 miliarde de dolari pentru a include imprumuturile din perioada suspendarii. Aceasta a fost prima suspendare a limitei datoriei publice din istoria Statelor Unite. Ea a fost urmata de o alta intre octombrie 2013 si februarie 2014, perioada prelungita pana in 15 martie 2015. Perioada administratiei conduse de Barack Obama a fost marcata de una dintre cele mai accelerate cresteri ale datoriei publice din SUA, in ciuda promisiunilor pentru o noua responsabilitate fiscala. Din 20 ianuarie 2015 datoria publica a SUA a crescut, in medie, cu 4,5 miliarde de dolari pe zi. In ziua depunerii juramantului, la inceputul primului sau mandat, presedintele Obama a mostenit o datorie publica oficiala de 10,62 trilioane de dolari, conform datelor de la Trezoreria SUA. La sfarsitul saptamanii trecute, datoria publica era de 18,61 trilioane, dupa o crestere cu 75,12% (vezi graficul din pagina 5). Integral pe Burs.ro.

Studentii romani vor sa treaca la productia in serie a casei fara facturi la intretinere O echipa de 70 de studenti au proiectat casa solara EFdeN. Cu acest proiect au obtinut locul 19 la editia de anul trecut a competitiei Solar Decathlon. Acum, vor sa treaca si la productia in serie. O casa solara EFdeN a fost finalizata recent chiar in curtea Facultatii de Constructii din Bucuresti. Dar, costul de productie ajunge la 300.000 de euro. Doritorii pot avea o astfel de casa in termen de 12 zile. Studentii insa vor sa faca din aceasta casa una accesibila si sa fie construite cat mai multe astfel de modele de case. Asociatia EFdeN poarta discutii cu diversi dezvoltatori imobiliari care ar putea prelua acest concept inedit de casa independenta energetic, cu zero facturi la intretinere. Iar valoarea unei astfel de locuinte va fi mai mica. EFdeN este o locuinta solara, 100% electrica, fara facturi lunare, deoarece energia necesara se obtine prin intermediul panourilor fotovoltaice, scrie Economica.net.

5% pentru transformarea Romaniei intr-un hub financiar sud-est european Incepand cu 1 ianuarie 2014, Romania a reusit sa intre in grupul tarilor cu o legislatie fiscala moderna care sa permita companiilor sa-si desfasoare activitatea la nivel global intr-o maniera eficienta. In acest sens, Romania a inteles ca asa-numita legislatie de tip holding este o solutie care permite o flexibilitate a modului de organizare si de operare a unei companii active in mai multe tari. Aceasta inseamna ca suntem acum in competitie directa cu destinatii clasice pentru grupurile de tip holding precum Olanda, Cipru sau Luxemburg? Este prea mult sa spunem acest lucru. Nu indraznim sa ne punem in competitie intrucat suntem mult prea tineri in aceasta aventura si, mai mult decat atat, speram ca aceasta experienta nu va fi vazuta ca o simpla aventura. Sustenabilitatea acestei masuri fiscale (neimpozitarea castigului de capital si a dividendelor la momentul vanzarii unei filiale sau distribuirii dividendelor) este esentiala pentru confortul antreprenorilor. Integral pe Capital.ro.

Circulatie restrictionata pe DN1 in perioada 16 - 30 noiembrie Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a emis un comunicat de presa prin care anunta restrictionarea traficului rutier pe Drumul National 1 (DN1) in perioada 16 - 30 noiembrie. Conform CNADNR, restrictiile vor fi aplicate pe sectoarele DN 1 la km 109+520 si 114+886, traficul rutier urmand sa fie dirijat pe un singur sens. Reprezentantii Companiei spun ca in aceste zone se vor efectua lucrari de reparatie si inlocuire a rosturilor de dilatatie ale podurilor. Traficul rutier va fi restrictionat de luni pana joi, in intervalul orar 8:00 - 18:00 si vineri, intre orele 8:00 - 14:00. Incepand de vineri, ora 14:00 si pana luni la ora 8:00, traficul rutier se va desfasura in conditii normale, scrie Auto-Bild.ro.