Romanii au locuinte accesibile, dar nu le pot cumpara. Gradul de accesibilitate al locuintelor din Romania a continuat sa se imbunatateasca in primul semestru al acestui an, iar blocajul de pe piata de creditare ar putea conduce la scaderea preturilor. In ciuda unei perioade favorabile achizitiei, accesul la finantare este limitat la un numar restrans de romani. Pentru prima data in istoria moderna a pietei imobiliare locale, Romania se confrunta cu o situatie aparent contradictorie. Pe de o parte, stabilizarea preturilor la locuinte si a dobanzii ROBOR cu scadenta la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele Prima Casa, sub pragul de 1% se traduce prin cel mai bun grad de accesibilitate al locuintelor din ultimii 15 ani. Pe de alta parte, blocajul creat in sistemul bancar de legea darii in plata si epuizarea rapida a garantiilor statului pentru programul Prima Casa limiteaza drastic posibilitatea de imprumut a populatiei. Mai simplu, Romania traverseaza o perioada extrem de favorabila achizitiei de locuinte, insa lipsesc instrumentele de finantare, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

De ce nu a venit rivalul H&M in Romania, desi a fost curtat de dezvoltatorii mallului ParkLake. Primark este cel mai cunoscut brand de imbracaminte din Irlanda si Marea Britanie si s-a extins si pe alte piete europene, unde concureaza gigantii mondiali, precum H&M, cu preturi extrem de mici. Cu cei de la Primark s-au purtat discutii pentru deschiderea unui magazin in mallul ParkLake din Bucuresti, care se va deschide astazi, 1 septembrie. "Am avut cateva discutii cu mai multi retaileri, cum este Primark (nr. - cunoscut in Irlanda sub numele Penney's). Ei sunt mari in Irlanda, Marea Britanie, Germania si incet incet vin spre est. Dar, anul trecut au patruns pe piata din Statele Unite, spre care isi concentreaza acum atentia. Ar putea reveni, dar nu acum", a declarat pentru TJ Kearns de la Caelum Development, care s-a ocupat de procesul de inchiriere a centrului comercial ParkLake din Bucuresti, anuntaEconomica.net.

CNADNR reia licitatiile pentru deszapezire, dupa esecul din aceasta luna. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) va relua licitatiile privind achizitia de sare pentru deszapezire, potrivit news.ro. Pana acum, CNADNR a primit o oferta doar pentru directia regionala Cluj de la o companie privata, iar Salrom, singurul producator de sare din Romania, a anuntat ca nu a participat la licitatii din cauza ￯conditiilor contractuale dezavantajoase pentru ofertant￯ prevazute in caietul de sarcini. CNADNR ar putea purta negocieri directe cu Salrom in vederea achizitiilor de sare, mai scrie news.ro. La inceputul lunii august aparea informatia potrivit careia Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) nu a primit nicio oferta la licitatia pentru cumpararea sarii necesare deszapezirii in sase din cele sapte directii regionale. Pe data de 18 mai, CNADNR a lansat licitatiile pentru cumpararea de sare, clorura de calciu si produs ecologic cu efect degivrant, material cu ajutorul carora sa se realizeze deszapezirea in urmatorii 4 ani, informeazaEVZ.

Mercedes-AMG pregateste un supercar hibrid cu motor de Formula 1. In 2017, AMG celebreaza 50 de ani de la infiintare, iar germanii lucreaza deja la un model aniversar. Informatia a fost confirmata de o persoana apropiata companiei, iar detaliile cu privire la viitorul supercar ne-au facut sa tresarim. Sub capota modelului se va afla motorul V6 de 1,6 litri, unitate care in prezent echipeaza monopostul de Formula 1 W07. Puterea acestuia ar urma sa ajunga undeva la 1.000 CP, iar propulsorul termic va fi acompaniat de alte doua motoare electrice care vor oferi fiecare circa 160 CP. Pentru moment, nu stim care va fi puterea totala oferita de sistemul de propulsie hibrid. Din aceleasi surse aflam ca masa totala ar putea gravita in jurul valorii de 1.000 de kilograme, iar designul exterior va miza pe aerodinamica. Cu alte cuvinte, vom vedea o versiunea Mercedes-AMG a lui Aston Martin RB 001. Viteza maxima va trece de 350 km/h, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h ar trebui sa dureze mai putin de 2,5 secunde, scrieAuto-Bild.ro.

Roman Brasov - Renasterea unui colos industrial. Altadata una din uzinele de referinta ale Romaniei, unde lucrau circa 25.000 de angajati, acum fabrica Roman Brasov este la limita supravieturii, mai avand doar cateva sute de angajati. Recent, uzina Roman a obtinut un contract de 2,4 mil euro. Uzina Roman a fost fabrica fanion a Brasovului. Insa, in ultimele doua decenii, uzina a trecut prin grele incercari. In perioada 2004 -2012, fabrica a fost tinuta in viata de un contract urias cu Pentagonul, pentru care a livrat peste 1.000 de camioane de transport militare care au fost foliste in zonele de conflict din Irak si Afganistan. In 2012, americanii nu au mai reinnoit contractul iar fabrica a ramas doar cu cateva contracte mici de livrare de camioane pentru firmele locale de utilaj petrolier, precum UPET Targoviste sau Confind Campina. Intre timp, uzina Roman a sperat ca va primi mai comenzi de tractoare din partea tarilor africane, insa acestea s-au lasat asteptate. "S-au mai interesat firme din Nigeria, Sudan, Egipt pe partea de tractoare. Nu s-a legat insa nimic, pana acum", ne-a declarat Carol Rugacs, directorul fabricii, anuntaCapital.ro.

Topul judetelor in care se castiga mai bine din agricultura decat din industrie si servicii. Locuitorii din noua judete ale tarii castiga mai bine din agricultura decat din domenii precum industria sau serviciile. In Mehedinti, spre exemplu, salariul mediu net din agricultura depaseste 2.700 de lei, peste cel la nivel national. u o pondere in PIB de numai 4,4% anul trecut, agricultura ofera in noua judete ale tarii cele mai mari salarii locuitorilor din zona, arata o analiza realizata pe baza informatiilor Institutului National de Statistica aferente lunii mai. Astfel, pe prima pozitie in topul judetelor cu cei mai bine renumerati salariati din agricultura este Mehedinti, unde salariul mediu net din agricultura, silvicultura si pescuit este de peste 2.700 de lei, fata de 1700 de lei in servicii si 1650 de lei in industrie. De altfel, veniturile celor aproximativ 1400 de angajati din acest domeniu, reprezentand 3,2% din totalul salariatilor din judet, sunt mai mari decat salariul mediu net pe economie, care a ajuns in mai la 20.62 de lei, informeazaEconomica.net.