Bancherii romani au facut profituri-record in 2007, dar pentru anul urmator se tem de doua lucruri: de jucatorii noi care vor intra in piata, punand presiune pe marjele de profit, si de prelungirea crizei subprime, care va scumpi finantarile, cu efect, de asemenea, asupra marjelor.

Ei recunosc ca, in acest an, criza subprime nu i-a afectat major, cererea de consum a crescut vertiginos si ca solicitarile companiilor locale de a-si finanta bancar afacerile au crescut consistent. In astfel de conjunctura, e normal ca profiturile institutiilor de credit sa creasca, ­chiar daca nu cu viteza din anii trecuti.

"Credem ca principala provocare va fi data de efectele crizei internationale a lichiditatii, criza care va face mai limitat si mai scump accesul bancilor romanesti la surse externe de finantare, restrangandu-le capacitatea de continuare a expansiunii”, explica pentru Business Standard Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Pentru cel mai important jucator din piata, BCR, aflata in portofoliul austriecilor de la Erste, 2008 ar putea insemna listarea la bursa, obtinerea unui profit in crestere cu 20% fata de 2007, adica 480 mil. euro, si un numar de 8.200 de anga­jati.

La CEC, strategia tinteste intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din orasele cu sub 50.000 de locuitori, schimbarea imaginii si oferta de servicii bancare pe internet. Potrivit presedintelui Radu Ghetea, CEC vizeaza modernizarea bancii, procesul fiind estimat sa dureze pana in 2009.

O alta tinta o reprezinta fidelizarea clientilor. Pentru 2008, bancherii romani se tem ca noii jucatori (105 furnizori de servicii financiare directe care au notificat BNR intentia de a opera) vor pune presiune asupra costurilor si a preturilor serviciilor financiare. "Ne asteptam ca 2008 sa aduca noi jucatori care sa puna presiune asupra costurilor si preturilor. In aceste conditii, va fi dificil ca sistemul sa se consolideze pe un anumit segment de profitabilitate", a declarat pentru Business Standard Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. El mai spune ca, daca in 2007 strategia era bazata pe o dezvoltare agresiva, 2008 va fi perioada consolidarilor pe toate segmentele.

"In ceea ce priveste profitul, pentru 2008 ne-am revizuit planurile si estimam o crestere sustinuta, prin diversificarea ofertei si a retelei. Vizam segmentul de retail, unde vom lansa noi produse si servicii cu valoare adaugata, in vreme ce pe sectorul corporate vom oferi solutii de finantare complete, bazandu-ne pe experienta Alpha Bank”, a detaliat Oprescu strategia bancii pe 2008. La randul sau, Mihai Bogza vede dublarea profitului Bancpost si continuarea efectelor crizei subprime. “Pentru 2008, ne-am propus sa depasim viteza de crestere a pietei cu cel putin 10-20%, pentru a ne spori cota de piata si dublarea profitului.

Credem ca principala provocare va fi data de efectele crizei internationale a lichiditatii, criza care va face mai limitat si mai scump accesul bancilor romanesti la surse externe de finantare”, explica presedintele Bancpost, Mihai Bogza pentru Business Standard. Seful Piraeus tinteste pentru 2008 acoperirea tuturor oraselor mari si mijlocii, o cota de piata de 4% si o retea de 180 de unitati (fata de 110, cat are in prezent).

“Vrem sa ne crestem in 2008 cota de piata, sa atingem in urmatorii doi ani 8% din businessul bancar, sa ne extindem reteaua si sa avansam pe segmentul depozitelor atrase”, a sintetizat Lekkakos pentru Business Standard. "A fost un an excelent", recunoaste si CEO-ul Alpha Bank. "Pana la 30 septembrie 2007, activele au crescut de peste trei ori mai repede decat piata”, explica Oprescu pentru Business Standard.

Si grecii de la Piraeus Bank spun ca 2007 a fost peste asteptari. “Am reusit sa construim o echipa unita, care a indeplinit cu succes tintele fixate. Dublarea retelei, un profit de 15 milioane de euro, triplarea numarului de clienti, a volumului de credite - tintele noastre au fost cu mult depasite fata de ceea ce bugetasem in 2006", a declarat pentru Business Standard presedintele bancii, Stavros Lekkakos.

Business Standard