Benzina revine la putere in Europa. Scandalurile legate de emisiile trucate, dar si anunturile diversilor oficiali referitoare la limitarea pe termen lung a masinilor diesel par sa nu fi ramas fara ecou in randul consumatorilor europeni: benzina a revenit pe primul loc. In prima jumatate a acestui an, circa 46% din autotusimele noi inmatriculate in Europa de Vest aveau motore diesel, cu patru puncte procentuale mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata ultimele cifre statistice ale Asociatiei Europene a Producatorilor de Autoturisme (ACEA). In UE 15, cota de piata a autotursimelor diesel noi a scazut de la 50,2% la 46,3% din totalul inmatricularilor. ACEA noteaza ca asceasta scadere a inmatricularilor de autoturisme diesel a fost aproape in totalitate compensata de o crestere a inmatricularilor de masini noi pe benzina. Cel putin in UE-15, benzina a ajuns sa fie motorizarea majoritara: 48,5% din numarul de masini noi inmatriculate in prima jumatate a anului aveau motoare pe benzina, fata de doar 46,3% motroare diesel si 5,2% motoare cu propulsie alternativa, segment in care se includ hibridele si electricele. Evolutia nu a fost identica in toate tarile din Vestul Europei: cota de piata a dieselului a crescut usor in Italia, Olanda si Islanda, in conditiile in care dieeselul a avut cel mai mare declin in Luxemburg, Grecia si Spania, anunta Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Secate de bani. Companiile de stat, obligate sa se imprumute. Obligate de guvern sa verse banii din rezerve in buget, companiile de stat sunt nevoite sa se imprumute pentru a face investitii. Creditele inseamna insa indatoare si cheltuieli mai mari care, in final, ajung sa fie platite de consumatori. Companiile cu actionar majoritar de stat au fost obligate sa mai faca o alocare de dividende catre actionari in acest an, dupa o prima runda petrecuta in primavara. Atunci s-a distribuit 90% din profitul si chiar mai mult de atat. Acum companiile au dat din rezervele constituite in multi ani. Unele ajung la expuizarea lor. Una dintre companiile care au dat noi dividende este Transelectrica. A dat 171 de milioane de lei si acum nu a mai ramas cu nimic pentru investitii. Un document catre actionari citat de profit.ro arata ca transportul national de electricitate are nevoie de credite. Investitiile asumate, inclusiv impuse de Guvern si de angajamentele europene nu pot fi acoperite.Mihai Tudose, premierul Romaniei: Dividendele, in mod cert, se dau actionarilor. Nu le-a jefuit nimeni. Nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-m luat acum pentru ca acum ne trebuiau, pentru ca vrem sa incepem niste proiecte foarte mari. Cu toate companiile s-a vorbit, acolo unde banii nu erau angajati sau nu era nicio prognoza ca erau necesari. Chiar daca actionarul are dreptul sa ceara bani din companie, tot actionarul, pentru binele proprietatii sale, nu are voie sa ajunga sa o goleasca de resurse financiare si sa o puna in dificultate, noteaza Digi 24.

Mutarea contributiilor: problemele ei ascunse si mitologia oficiala. Discutia privind mutarea contributiilor platite din salariu de la sistemul actual, partial la angajat si partial la angajator, integral pe seama salariatului are conotatii mult mai largi si putin discutate public. Hai sa dam doar doua exemple, dintre care primul afecteaza pe ascuns venitul salariatului iar cel de al doilea, pentru simetrie si conformitate, costurile angajatorului. Ambii aflati pe post de contribuabili la bugetul statului facator si schimbator de legi in cautare de mai multi bani la buget. De fapt scopul intregii operatiuni de modificare a platii taxelor. 1.Deducerea personala de 300 de lei sub un nivel al venitului brut de 1.500 de lei s-ar reduce, prin cresterea brutului la cele 1.750 de lei anuntate de ministrul muncii, la fostul cuantum de 250 de lei, ceea ce ar afecta negativ venitul net. Aparent doar beneficiar prin scaderea de la 16% la 10% a cotei de impozit pe venit. Evident, cu cat salariile vor fi mai mari, efectul de diminuare a deducerii personale se va majora iar netul va fi si mai afectat. Dar limitele de aplicare a deducerii personale ( regresive, apropo de ce regresive si nu fixe ?) se vor pastra intre 1.500 de lei si 3.000 de lei, in pofida cresterii salariilor din ultimii zece ani ( limita de 3.000 de lei atunci a fost fixata) ? 2. Cum ramane cu cei 0,85% din brut aplicati pentru concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale ( prescurtat FNUASS), cu fondul de risc si accidente de 0,4% si cu fondul de creante salariale (0,25% din Brut) ? In total, 32 de lei (12 lei + 6 lei + 4 lei) platiti acum de angajator, in afara mult mai cunoscutelor contributii pentru pensii (15,8% pentru conditii normale), sanatate (5,2%) si somaj (0,5%). Care vor fi cotele "uitate" in debaterea publica si se vor aplica ele la noul brut majorat, cu consecintele de rigoare in privinta cresterii costurilor salariale ? Pentru cine nu doreste sa fie luat de fraier prin modul de prezentare televizionistic, de o parte sau de alta, dupa cum o cer pozitia politica si temerile sindicale, hai sa facem putina ordine in cateva afirmatii, lasandu-va apoi placerea de a decide singuri cam ce se va putea intampla in realitate, relateaza Curs de guvernare.

Fondurile americane si asiatice vor fi printre principalii cumparatori de proprietati romanesti in urmatorul an. Investitorii imobiliari din Europa de Vest, Statele Unite ale Americii si Asia isi vor face simtita prezenta in Romania in urmatoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Pentru urmatorul an, 88% dintre respondenti asteapta aparitia unor investitori noi pe piata locala. O proportie similara de respondenti prevad ca prezenta investitorilor locali si a celor din Europa Centrala si de Est va creste in urmatoarele 12 luni. O mare parte dintre investitorii intervievati anticipeaza ca fondurile din Europa de Vest si SUA vor reprezenta o sursa de capital cheie in urmatorul an. "Piata imobiliara din Romania a aratat semne clare de crestere atat in ceea ce priveste nivelul activitatii, cat si in cel al interesului investitorilor, sustinuta de cativa ani de cresterea economica puternica. Cererea a crescut in toate sectoarele, iar volumul ridicat al vanzarilor cu amanuntul a contribuit la cresterea chiriilor in sectorul comercial. Sectorul de productie continua sa atraga noi investitori pe piata, logistica fiind alimentata de vanzarile cu amanuntul. Activitatea investitorilor straini a crescut treptat in 2017, iar nivelul general al interesului pe piata este semnificativ mai mare decat in 2016. Piata romaneasca reprezinta un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilitatii fata de pietele principale din Europa Centrala si de Est, profilul de risc fiind mai mic decat cel perceput. Perspectiva pietei romanesti pentru 2018 este una pozitiva", a declarat Tim Wilkinson, presedintele RICS in Romania, potrivit Capital.

Bucurestiul devine atragator pentru specialistii IT straini. Salariile mari coroborate cu costurile mici ale vietii si totul pigmentat cu internet de mare viteza si numeroase oportunitati de petrecere a timpului liber, intr-un oras cu o rata a criminalitatii foarte redusa, fac din Bucuresti un veritabil El Dorado pentru specialistii IT&C din strainatate aflati la inceput de cariera sau in cautarea unor noi oportunitati, conform unui material publicat de site-ul de bussiness technology ZDNet, detinut de concernul media american CBS Interactive.Romania ar putea sa nu fie prima destinatie la care sa se gandeasca specialistii IT&C americani, insa ZDNet publica o lista de zece motive pentru care Bucuresti este o destinatie demna de luat in considerare, fara a uita sa mentioneze ca in capitala Romaniei programatorii si dezvoltatorii de aplicatii sunt deseori proprietari ai unor apartamente de lux, conduc masini de ultimul tip, se relaxeaza in cafenele sic, dotate cu conexiuni la internet de mare viteza, iar la sfarsitul saptamanii se bucura de o viata de noapte vibranta in numeroasele puburi si cluburi ale orasului. Specialistii IT&C castiga de pana la cinci ori salariul mediu pe economie in Romania. Un dezvoltator de programe aflat la inceput de cariera dispune de un salariu de aproximativ 700 de euro net, in timp ce unul cu experienta poate ajunge la 3.500 de euro pe luna. Aceste sume sunt mai mult decat suficiente atat timp cat chiria pentru o garsoniera din apropierea centrului orasului este de aproximativ 350 de euro pe luna, iar costul vietii de zi cu zi este undeva la jumatatea celui din Europa occidentala, scrie Digi 24.

Programul "Rabla": 285 de dosare aprobate, din care 21 pentru achizitia de masini ecologice. Un numar de 285 de dosare a fost aprobat in cadrul Programului "Rabla", dintre care 21 pe segmentul "Rabla Plus", a anuntat, joi, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, in cadrul Programul "Rabla Clasic" au fost acceptate 264 de dosare pentru 504 autovehicule, in timp ce pentru "Rabla Plus" s-au aprobat 21 de dosare pentru 82 autovehicule, dintre care 39 autovehicule pur electrice si 43 autovehicule electrice hibride. Persoanele juridice care au fost acceptate in programe se pot adresa unuia dintre producatorii/dealerii auto validati in Programele "Rabla" si "Rabla Plus 2017", scrie Auto Bild.